Novosti Sport Događanja

U goričkom Domu zdravlja ove godine otvaraju se ambulante za dijabetes i pulmologiju, a za nabavku opreme uloženo je nešto manje od 200 tisuća eura

10.01.2023. / Anes Šuvalić

Dom zdravlja u Velikoj Gorici najvažnija je zdravstvena u stanova u južnom dijelu Zagrebačke županije, a prema njemu gravitira oko 60 tisuća stanovnika. Uslugama goričkog Doma zdravlja koriste se građani Velike Gorice i njezinih prigradskih naselja, kao i stanovnici tri susjednih općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Ova zdravstvena ustanova dio je Doma zdravlja Zagrebačke županije, odnosno njezina ispostava uz slične ustanove u Samoboru, Zaprešiću, Jastrebarskom, Vrbovcu, Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu i Ivanić Gradu. Pružanje zdravstvene zašite na području Zagrebačke županije izrazito je zahtjevna zbog geografske razvedenosti pa uz ispostave je ustrojeno na desetke područnih ambulanti, kako bi se zadovoljile potrebe stanovnika devet gradova i 25 općina.

Nedostatak zdravstvenog osoblja je problem koji muči hrvatsko zdravstvo, a slična je situacija i u Domu zdravlja Velika Gorica, kao i drugim ispostavama županijskog Doma zdravlja.

- Poput mnogih drugih djelatnosti u kojima nedostaje ljudstva (ugostiteljstvo, hotelijerstvo, građevina i sl.), i u zdravstvu smo suočeni s kroničnim nedostatkom zdravstvenog osoblja, posebice liječnika specijalista. Za sada taj problem rješavamo angažiranjem umirovljenih liječnika ili angažiranjem liječnika iz drugih zdravstvenih ustanova koji kod nas rade dopunski. Generalno možemo reći da nam, usprkos konstantnom objavljivanju natječaja, nedostaje liječnika obiteljske medicine, a posebno liječnika specijalista: ginekologa, pedijatara, radiologa… - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. sci. Večeslav Bergman.

U protekloj godini Dom zdravlja Zagrebačke županije sklopio je 63 ugovora o specijalističkom usavršavanju s mladim doktorima medicine iz područja obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, oftalmologije, interne medicine, medicine rada, fizikalne medicine i rehabilitacije te radiologije.

- Ukupna vrijednost navedenih specijalizacija iznosi oko 80 milijuna kuna, te je financirana iz EU. Po završetku specijalizacije, u trajanju 4 do 5 godina, svaki liječnik je u obvezi raditi u Domu zdravlja Zagrebačke županije minimalno godina koliko je trajala specijalizacija – dodao je naš sugovornik.

Za potrebe RTG i UZV dijagnostike u ispostavi Velika Gorica nabavljen je novi digitalni uređaj vrijedan 137.692,99 eura, a za potrebe ginekološke ordinacije UZV aparat vrijedan 32.520 eura, kao i dva nova vozila za potrebe patronažne službe vrijednosti 25.200 eura.

- Pored standardnih ugovorenih zdravstvenih djelatnosti u Domu zdravlja Zagrebačke županije, podsjećam da pacijentima u Velikoj Gorici nudimo i nadstandardne djelatnosti poput kardiologije i otorinolaringologije, a za 2023. godinu imamo u planu i otvaranje ambulante za dijabetes i pulmologiju, upravo kako bi se te zdravstvene usluge približile stanovnicima Velike Gorice i okolice – istaknuo je ravnatelj.

Kako bi se osigurala što bolja usluga pacijentima veliku doprinos daje osnivač Zagrebačka županija, kao i Grad Velika Gorica koja sufinancira rad liječnika specijalista u Domu zdravlja Velika Gorica.

Projekt i dio sredstva Zagrebačke županije za energetsku obnovu goričkog Doma zdravlja spremna su te se čeka raspisivanje natječaja za sredstva iz EU fondova.

- Kompletna dokumentacija za natječaj je spremna i čekamo da se natječaj otvori. Što se nas tiče mi smo spremni – zaključio je Bergman.

Podijeli