Povežite se s nama

Vijesti

Više od 50 tisuća ljudi potpisalo peticiju: 300 kuna dječjeg doplatka nije dovoljno ni za osnovno

Franjčić: Trenutni zakon o doplatku za djecu je sramotan

Objavljeno

na

Više od 50 tisuća potpisa u tjedan dana prikupila je peticija Izmjene zakona o doplatku za djecu. Jedna od pokretačica inicijative je Tea Franjčić koja je istaknula kako Hrvatska, iako članica Europske unije, daleko zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i iznosa istog.

– Trenutni zakon o doplatku za djecu je sramotan. Stvari se nisu mijenjale desetljećima. Dječji doplatak iznosi mizernih 199 do 299 kuna, ili 25,87 do 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni – kažu iz Građanske inicijative „ZA djecu“ koja je pokrenula peticiju.

– Borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse, te povećanje za svako dijete za najmanje 50 eura, potpuno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji. Uvećani dječji doplatci koji ovise o cenzusu za 1 i 2 stupanj koji su svega šest eura veći od običnog dječjeg te se taj dio također treba regulirati i uvećati ga za također minimum 50 eura, tu dolazimo i na uvećani doplatak koji ne ovisi o cenzusu koji bi također trebao biti povećan jer djeca s invaliditetom daleko više potreba imaju – stoji u objašnjenju za pokretanje peticije.

– Sramota, jedne pelene možeš platiti s dječjim doplatkom – kazala je jedna od potpisnica peticije Nikolina.

Peticija je dostupna OVDJE.

Foto ilustracija: Pexels from Pixabay

Kultura

VIDEO Na klupici u Cvjetnom s Marijom Kolb: ‘I u mom gradu moje lice zvuči poznato…’

Velikogorička glumica Marija Kolb svoje dane započinje na koturaljkama na betoncu u Cvjetnom, gdje smo je posjetili i popričali o nastupu u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, ali i o projektu s kojim 16. lipnja dolazi u naš, odnosno svoj grad

Objavljeno

na

Objavio/la

Betonsko igralište u Cvjetnom naselju, rano prijepodne, mir, tišina, tek poneki prolaznik i – glumica na koturaljkama! Doista, nije prolaznika bilo previše, ali koliko ih je bilo, toliko je i pogleda otišlo prema djevojci koja “osvaja” popularni gorički betonac svojim figurama, vrti se, okreće, izvodi kojekakve vratolomije…

– Kad god mogu, ujutro sam tu. Nakon prve jutarnje kave dođem, odradim trening, pripremim se za dan – priča nam Marija Kolb, gorička glumica koja je u posljednje vrijeme dospjela i na brojne naslovnice nacionalnih medija.

Svoju uspješnu glumačku karijeru “gura” već dugi niz godina, u najvećoj mjeri to čini kroz kazalište i radijske drame, za koje je primala i nagrade hrvatskoga glumišta, a širu prepoznatljivost stekla je nastupima u showu Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato”. Svoju priču ispričala nam je još prije nekoliko godina, ali recentna zbivanja učinila su se kao dobar povod da sa svojim kamerama krenemo prema Cvjetnom i doznamo što se događalo, ali i što će se događati u njezinu životu i karijeri…

Iz naše, velikogoričke perspektive, posebno je važno ono što će se dogoditi 16. lipnja od 19 sati u Dvorani Galženica.

– Radi se o projektu “Šest glumica traži autora” i glavnom programu pod nazivom “Čitanje NJE”, kroz koji afirmiramo i prezentiramo hrvatsku suvremenu dramu s naglaskom na ženska lica. Projekt provodimo diljem Hrvatske već pet godina, a 16. lipnja stižemo i u naš grad.  Drame prezentiramo kroz formu scensko-koncertnog čitanja, a ovog puta predstavit ćemo neobjavljenu i neizvedenu dramu osječke autorice Ivane Šojat “Agregatna stanja”. Gostuju nam goričke i zagrebačke glumice i glumci, u režiji Romane Rožić, naše Velikogoričanke – ispričala nam je Marija.

Što nam je još sve otkrila, kakva nas sve iznenađenja čekaju tog 16. lipnja, ali i još puno toga doznajte u videu iznad…

Nastavite čitati

Vijesti

Pripremite kante! Odvoz otpada sutra ide prema rasporedu

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako su obavijestili iz VG Čistoće, odvoz miješanog komunalnog otpada sutra, na Dan državnosti i blagdan Tijelova, odvijat će se normalno prema rasporedu. No, ako ste planirali odraditi čistku podruma i tavana, reciklažna dvorišta u Velikoj Gorici i Mraclinu neće raditi pa ćete za odvoz morati pričekati do petka.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Izbori za EU parlament: HDZ predstavio kandidate u Velikoj Gorici

Domaćin Ačkar u ugodnoj atmosferi s premijerom podsjetio na važnost zastupanja hrvatskih interesa u EU.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici predstavila je svoje kandidate za izbor u Europski parlament. Ciljevi zacrtani u programu pod nazivom „Hrvatska snažna i važna“ naglašavaju ciljano jačanje gospodarstva kao ključne stavke od interesa svih građana. – Danas je u Hrvatskoj zaposleno milijun i 720 tisuća ljudi, a broj nezaposlenih manji je od 89 tisuća, što znači da na 20 zaposlenih ide jedan nezaposleni, što je najoptimističniji omjer do sada. Prosječna plaća u dva dosadašnja mandata u porastu je za 577 eura. – istaknuo je premijer i nositelj liste za EU parlament.

Foto: Redakcija Cityportala

Na HDZ-ovoj listi broj 5 za EU parlament je 12 kandidata, a interese Hrvatske u Europskoj uniji u novom mandatu žele zastupati potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Ressler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarka Marijana Petir.

Foto: Redakcija Cityportala

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, kao domaćin predstavljanja, naglasio je važnost odaziva na EU izbore, kao i na parlamentarne ali i lokalne izbore za godinu dana. Ujedno je podsjetio prisutne da je premijer uz građane bio kada im je bilo najteže, prilikom velikih poplava prije 12 godina, a prošle godine osigurao je više od 10 milijuna eura za nasipe.

Dubravka Šuica podsjetila je da je na prijedlog premijera Andreja Plenkovića i uz potporu Ursule von der Leyen demografija dobila vlastiti resor u Europskoj komisiji, a čast da ga vodi pripala je upravo Hrvatskoj. Program i viziju HDZ-ovih kandidata došao je podržati Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Zaprešića, koji je u svojem obraćanju istaknuo činjenicu da je uz pomoć Vlade u Zagrebačku županiju uloženo više od milijardu eura za brojne projekte.

Foto: Redakcija Cityportala

Podsjećamo da će se na europskim izborima 2024. izabrati 720 zastupnika, od čega će njih 12 biti iz Hrvatske. Europski izbori se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja.

Nastavite čitati

Kultura

Sadržajni dani u našem gradu: Roboti, fotkanje, dronovi, izložbe i – Edo Maajka!

Pred nama je drugo izdanje manifestacije Dan mladih, ali i već jedanaesto izdanje VG Festa. U sklopu ta dva događanja Velikogoričani će moći uživati u raznolikom i raznovrsnom zabavnom i edukativnom programu

Objavljeno

na

U prostorima velikogoričke Turističke zajednice najavljene su dvije manifestacije koje slijede ovu koja trenutačno traje, odnosno Goričke večeri. Pred nama je drugo izdanje Dana mladih, ali i VG Fest, koji će se u našem gradu održati već 11. put.

– Izuzetno mi je drago što će se ovako mlada manifestacija kao što je Dan mladih održati u znaku novih tehnologija, računarstva, robotike, umjetne inteligencije i dronova. Nadam se da će to postati zaštitni znak Dana mladih u budućnosti – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar i dodao:

– U Velikoj Gorici nedavno je predsjednik Vlade otvorio dva kapitalna projekta, koji se mogu usko vezati uz poduzetništvo i mlade, a to su Regionalni centar kompetentnosti i Poduzetnički inkubator. Nadamo se da će upravo iz takvih inkubatora izaći neki novi Info Bip, Rimac, odnosno novi uspješni, mladi, ostvareni ljudi. Upravo zato manifestacije poput Dana mladih imaju veliku važnost u popularizaciji učenja, znanja i novih tehnologija. Zato pozivam sve da nam se priključe, steknu nova znanja i zajedno s nama grade Veliku Goricu kakvu želimo, modernu i predivnu!

Direktorica naše Turističke zajednice Maja Toth Bušljeta zahvalila je Gradu, odnosno gradonačelniku na podršci i potpori, istaknula kako je Dan mladih i njegova inicijativa, a zatim navela što ćemo to sve imati prilike vidjeti i doživjeti.

– Program smo podijelili na dva vikenda. Prvog vikenda je malo ležerniji program, pa tako vraćamo u naš grad Sajam cvijeća, koji će biti u Parku dr. Franje Tuđmana. Imamo i likovnu radionicu, Playstation turnir, ali i veliki animacijski park za naše najmlađe sugrađene. Već u petak počinjemo prvi put u Velikoj Gorici s foto radionicom “Svijet u bojama”, namijenjenom svim zaljubljenicima u fotografiju, koja će trajati tjedan dana. Održavat će se vani, na lokalitetima po Turopolju, a završna izložba bit će u prostorima naše Turističke zajednice – istaknula je direktorica Toth Bušljeta.

To je, međutim, samo dio onoga što nas čeka.

– Sljedećeg vikenda imamo različita događanja. U subotu, 8. lipnja, u suradnji s ravnateljstvom Civilne zaštite, organiziramo program “Usvoji znanja da šteta bude manja”, koji će uključivati prezentaciju vozila operativnih snaga, ali i demonstraciju rada s robotima i dronovima. Sve je to vezano uz potrese, poplave, odnosno sve elementarne nepogode, za koje moramo biti spremni. Osim toga, imat ćemo radionice koje organizira Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša, vezanu uz ekologiju, a isti upravni odjel organizirat će i izložbu fotografija “Biljni i životinjski svijet u turopoljskom zavičaju” – nabrajala je Toth Bušljeta, uz dodatak:

– Program je namijenjen prvenstveno mladima, ali svi su dobro došli. U program ulazi i naš Petek na Gorice, koji će imati i večernji dio programa, odnosno otvorenje izložbe našeg dragog sugrađanina Renata Glogovčana pod nazivom “Velika Gorica – Nekad i sad”. Pjevat će mu naše Jane, nakon toga bit će i koncert mladoga glazbenika Martina Kutnara.

Ispred udruge NOTUM Robotics program je predstavio Milan Rajčević.

– Hvala gradu Velikoj Gorici i gradonačelniku što su prepoznali važnost visokih tehnologija i edukaciji o istima. Tu ćemo probati doprinijeti našim sadržajima. Donijet ćemo robote i senzore, pokušat ćemo prezentirati na koji način roboti percipiraju stvarnost oko sebe, imat ćemo i demonstracije 3D skeniranja, holograme, transparentne displaye, školu drona, edukaciju o umjetnoj inteligencije, kroz koju će ljudi vidjeti kako ona radi, što sve može… Velika mi je čast biti dio ovako šarenog programa i nadam se da će posjetiteljima biti jako zanimljivo. Sve je apsolutno besplatno, a većina toga je dostupno za širu javnost, zapravo sve osim škole drona, za koju su prijave morale biti ograničene – kazao je Rajčević.

Uz sve to, čeka nas i koncert Ede Maajke, što će biti posebno atraktivan dio programa, budući da se radi o ponajvećoj hip-hop zvijezdi u regiji.

Nastavite čitati

Moja županija

Ekološki poljoprivrednici posjetili Gradišće

Razmijenili su iskustva na manifestaciji “Ekološki dani polja“ u Donnerskirschenu u Austriji.

Objavljeno

na

Objavio/la

Višegodišnja uspješna suradnja u poticanju ekološke proizvodnje Zagrebačke županije i Gradišća nastavljena je posjetom „ Ekološkim danima polja“ u Donnerskirschenu u Austriji, koja je europski lider u ekološkoj proizvodnji. Manifestaciju BIO FELDTAGE 2024. na ekološkom poljoprivrednom imanju Esterhazy posjetili su eko proizvođači iz županijske udruge Z-EKO, te predstavnici županije i ministarstva poljoprivrede. – Važno i vrijedno što smo ovdje vidjeli su mladi ljudi i djeca, kojih je ovdje u velikom broju, kako bi se upoznali s važnosti ekološke poljoprivrede. Sam ambijent je već dovoljan da se mladi upoznaju sa načinom funkcioniranja poljoprivrednog gospodarstva, jer nalazimo se na samom gospodarstvu, u polju, okruženi domaćim životinjama, poljoprivrednim strojevima i to je zaista odličan način prezentacije poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje. – ispričao je svoje dojmove pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Foto: Zagrebačka županija

Na 70 hektara poljoprivrednog zemljišta održan je i sajam ekološke poljoprivrede na kojem je sudjelovalo gotovo 200 izlagača iz Austrije i nekoliko susjednih zemalja, što je bila iznimna prilika za razmjenu iskustava. – Efekt ovakvih evenata, u kolektivnom druženju, najbolja je razmjena iskustava. Povezivanje u bilo kojem smislu, pa tako i ekoloških proizvođača, trebala bi biti kruna svega. –  naglasio je  Dario Frangen, predsjednik Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora “Z-EKO”.

Našim poljoprivrednicama dobrodošlicu su poželjeli Nikolaus Berlakovich, dugogodišnji ministar poljoprivrede Austrije, a sada predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća i dr. Christian Brawenz, ataše Austrijskog saveznog ministarstva poljoprivrede za jugoistočnu Europu, koje je pružilo i pomoć u organizaciji putovanja.

Foto: Zagrebačka županija

Dodajmo kako Zagrebačka županija prednjači u poticanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, te je prije dvije godine potpisan i Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno