Novosti Sport Događanja

Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam: Djeca iz Odgojnog zavoda u Turopolju uljepšala svoj prostor

12.01.2023. / Klara Kosić

U sklopu projekta Boje stvarnosti autorice dr. Art. Melinde Šefčić, u Odgojnom zavodu u Turopolju održana je graffiti radionica na kojoj su se korisnici učili izražavati preko graffita.

Radionicu je u Odgojnom zavodu u Turopolju tijekom rujna 2022. godine održao Krešimir Golubić pod nazivom „Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam”.

Krešimir Golubić redovito održava radionice crtanja graffita za djecu i starije kojima promiče i graffite kao umjetnost, odbacuje stigmu vandalizma i uči publiku kako se izraziti i istodobno uljepšati životni prostor.

Iako je ovo već peti po redu projekt estetizacije kaznenih prostora u Hrvatskoj, Golubiću je ovo bilo prvo sudjelovanje, a ostao mu je vrlo drag u sjećanju.

- Bilo je odlično, jako sam zadovoljan, a bila je super reakcija djece. Inače kada radim radionice za djecu i mlade u školama me upozoravaju da se djeca ne mogu koncentrirati, da ne očekujem puno, ali nikad nisam imao problema zadržati im pozornost. Graffiti su ih jednostavno u potpunosti zaokupili – objašnjava Golubić.

Radionica se sastojala od dva dijela: u prvom, teoretskom dijelu mladi su učili što čini graffite umjetnošću, a u praktičnom dijelu sami su prema njegovim smjernicama crtali graffite po zidu.

- Dok crtaju su potpuno fokusirani na to, a tek kada završe, kada se odmaknu i vide što su stvorili, tada se i vidi njihovo oduševljenje – kaže nam.

Iako je radionica crtanja graffita bila jednokratna u sklopu ovoga projekta, Golubić je pohvalio angažiranost zaposlenika Odgojnog zavoda koji vode razne kreativne radionice za svoje korisnike, a nada se da će, sada kad su savladali osnove, i graffiti biti na repertoaru.

- Graffiti su umjetnost koju su izmislila i razvila djeca i mladi, i baš su posebni po tome što imaju moć okupiti mlade posve različitih profila koji se druže surađuju kako bi stvorili nešto što uljepšava čitavi prostor – zaključuje Golubić.

Galerija slika

Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam: Djeca Odgojnog zavoda u Turopolju uljepšala svoj prostor Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam: Djeca Odgojnog zavoda u Turopolju uljepšala svoj prostor Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam: Djeca Odgojnog zavoda u Turopolju uljepšala svoj prostor Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam: Djeca Odgojnog zavoda u Turopolju uljepšala svoj prostor

Podijeli