Novosti Sport Događanja

Nova škola i vrtić za Dubranec: Otvoren javni natječaj za gradnju objekta

12.01.2023. / Redakcija

Velike vijesti stižu danas za Dubranec i njegovu budućnost. Otvoren je javni natječaj za izvođača radova gradnje nove škole u Dubrancu procijenjene vrijednosti nešto više od 2 milijuna eura (+PDV) s rokom završetka gradnje do 31. kolovoza ove godine.

Područna škola u Dubrancu teško je nastradala u potresu, a zbog čega je stari objekt uklonjen te 37 školaraca privremeno školu pohađa u preuređenom vatrogasnom domu u Bukovčaku. Novu školu, ali roditelji i prvi vrtić na ovom prostoru Vrhovlja, trebali bi dočekati s početkom nove pedagoške godine već ove jeseni.

- Veselimo se ovom projektu koji nakon potresa donosi optimizam i vjeru u bolju budućnost našega Vrhovja. Kao grad odlučili smo se da su djeca naša budućnost i to pokazujemo stalnim ulaganjima u nove vrtiće i obnovu škola, a tako će sada biti i u Dubrancu koji uz potpuno novu modernu školu zasluženo dobiva i prvi vrtić te tako postaje i sve poželjnije mjesto za život mladih obitelji – komentirao nam je ove vijesti gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Škola će biti prizemnica, no kako se radi o brežuljkastom terenu u jednom dijelu će imati i podrum od 123 kvadrata koji će služiti kao spremište škole, a zamjenit će nasipavanje terena da se dobije ravnina za školu. Zgrada je nepravilnog tlocrtnog oblika razvijenog unutar dimenzija 41,73 m x 21,20 m. Tlocrtna površina zatvorenog dijela objekta je 855 kvadrata, a prema volumenu imat će gotovo dvostruko više prostora od sada već uklonjenje zgrade stradale u potresu.

Škola će imati dva razredna odjeljenja i jedno predškolsko sa svim potrebnim pripadajućim sadržajima.

Hodnici povezuju funkcionalne prostore škole i to dvije učionice svaka veličine 80 kvadarata, zbornicu, sanitarije za učenike i učitelje, sanitarije za invalide, kabinete učitelja, informatički kabinet, spremišta, višenamjenski prostor od 70 kvadrata koji će služiti i kao blagavaonica i prostor distribucijske kuhinje. Između dvije učionice nalazi se izlaz na nenatkrivenu terasu koja je oblikovana kao tribina kako bi se na njoj mogla održavati škola na otvorenom. U školi je predviđena i kuhinja za pripremu i podjelu hrane.U podrumskoj etaži se nalaze tri spremišta.

Predškola se sastoji od jedne jedinice veličine 70 kvadarata, sanitarija za djecu, garderoba i sanitarija za odgajatelje, sobe za odgajatelje i spremišta za vanjske rekvizite.

Školski trg nalazi se ispred škole, u zoni prema prometnici. Igralište predškole je na južnom dijelu parcele, uz ulaz u predškolu. I vanjski i unutarnji prostori škole i predškole su odvojeni. Unutarnji prostori su povezani samo vratima.

Uz prilaz prema objektu uredit će se i parkiralište s 8 parkirnih mjesta, a dodatno ozeleniti cijela parcela škole od preko 12 tisuća kvadrata. U središnjem dijelu neizgrađenog dijela parcele planira se sadnja raznog ukrasnog drveća, istočno od vanjske učionice bit će poučno – taktilna staza sa različitim vrstama opločenja uz koju će sa vanjske strane biti postavljene klupe. S unutarnje strane predviđene su visoke gredice za uzgoj voća i povrća. Južno od staze posadit će se voćnjak sa jabukama, šljivama, kruškama, marelicama i trešnjama. Uz južnu ogradu bile bi posađene maline. Sjeverni dio parcele ostat će u prirodnom zelenilu.

Podijeli