Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Analitičar: Rusija ima zastarjeli način zapovijedanja, unazađeni su ovim ratom

A Ukrainian service member prepares an anti-tank guided missile weapon system on a frontline near the town of Soledar
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/3
16.01.2023.
u 09:29

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec naglasio je vrlo teško ocijeniti što se događa u gradovima Soledaru i Bahmutu, jer ne postoje relevantni podac

Žestoke borbe se i dalje nastavljaju u Ukrajini, a Rusija i Bjelorusija sa svojim vojnim vježbama izazivaju dodatnu zabrinutost te brojni analitičari strahuju kako bi to mogao značiti početak nove ofenzive u Ukrajini. Kakvo je stanje na bojišnici i kome više ide na ruku ovi zimski uvjeti, tema je današnje emisije Hrvatskog radija u kojoj su gostovali analitičari  Marinko Ogorec i Gordan Akrap.

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec naglasio je vrlo teško ocijeniti što se događa u gradovima Soledaru i Bahmutu, jer ne postoje relevantni podaci. Naime, dok ruska strana tvrdi kako su zauzeli grad, ukrajinska navodi kako to nije točno te da se još uvijek vode borbe u tom gradu. 

- Čini se da se oko tih gradova vode najžešće borbe. Hoće li se to dalje proširiti na Donbas, vjerojatno da u određenom trenutku. Po pitanju dinamike borba ništa se nije puno promijenilo. Osim što ova zima ne ide na ruku Rusiji. Nije se ostvarilo ono što se Rusi očekivali, da će doći do novog izbjegličkog vala, poručio je Ogorec.  

Stručnjak za sigurnost s Instituta za hibridna istraživanja Gordan Akrap ustvrdio je kako gradovi Soldar i Bahmut, baš kao i ostali gradovi, koji su meta ruskih napada u posljednjim mjesecima nemaju nikakvu stratešku, niti vojnu, ali ni političku važnost. Ruske snage imaju znatne žrtve, a Ukrajinci pak ulažu minimalne napore za planiranje svojih aktivnosti. 

- Ukrajinske aktivnosti, uskoro će doći do jasne vidljivosti svima onima, koji još uvijek ne prepoznaju te signale, dodao je Akrap i ustvrdio kako se rat ne vodi emocijama već racionalnošću te da to radi Ukrajina. Napomenuo je kako Ukrajina na bojištu bolje stoji te je dodao kako su ukrajinske snage dosta toga o ratovanju naučile upravo od Hrvatske vojske.

Ogorec je istaknuo kako Rusi imaju ozbiljnih problema u vođenju zapovijedanja i kazao je da Rusi imaju zastarjeli oblik zapovijedanja, dok je Gordan Akrap istaknuo kako se ruska vojska nalazi u "rasulu". Naveo je kako Rusija ovim ratom unazađena četrdeset do pedeset godina. 

VIDEO: Eksplozija plina u stanu na Trešnjevci: Žena prevezena u bolnicu, izbijeni vrata i prozori

Komentara 36

Avatar Foton
Foton
12:33 16.01.2023.

Cinjenica je da Zapad šalje Ukraini oruzje koje do sada nisu slali, na pr. Oklopne transportere, ba Britanci tenkove, Amerikanci Patriot sisteme itd. Uskoro dolazi konferencija zapadnih ministara obrane u američkoj bazi Ramstein gdje ce se razmatrati pojačanje pomoci Ukraini.i. Pa onda moji komentari na tu temu budu izbrisani. A prolaze mnogi komentari nasih komsija koji su skroz neobjektivni i proruski Trudim se da ne pišem gluposti pa je to sprečavanje mojih komentara vrlo frustrijajuce. Na znam da li ce i ovo proci.

Avatar Marko_Kraljevic
Marko_Kraljevic
13:02 16.01.2023.

Rusija unazadjena, a u evropi ponovo pale elektrane na ugalj :)

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:33 16.01.2023.

Dovoljno je pol sata prosurfati i pročitati životopis, te par natpisa o Akrapu, da bi se zaključilo o kakvoj se osobi radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije