in ,

Učenička zadruga “Jabuka” Velika Mlaka uređuje školsko dvorište, voćnjak i izrađuje predivne suvenire svojeg kraja

Zadruga djeluje još od 1998. godine, a od samog početka u radu vlada elan, prijateljstvo i odlična atmosfera

Učenička zadruga “Jabuka” Velika Mlaka djeluje još od 1998. godine, a od samog početka djelovanja, u radu je uvijek bio prisutan elan i odlična atmosfera koja vlada kod sadnje voćnjaka.

Trenutno se u Učeničkoj zadruzi nalazi 40-ak učenika koji su grupirani u četiri skupine- voćarsku, keramičarsku, cvjećarsku i foto skupinu. Uz njih, u Područnoj školi Mičevec formirana je i mala  skupina kreativaca pod nazivom “Vrapčići“, a svi oni vrijedno i uporno rade pod vodstvom svojih šestero profesora.

Odlična sinergija učenika i stručnih profesora

Aktivnim radom i vrijednim trudom, uz potporu učitelja, učenici kontinuirano uređuju školsko dvorište, prostor oko škole, ali i voćnjak te izrađuju unikatne suvenire u simbolima njihove zadruge. Voditelj Učeničke zadruge “Jabuka” Tomislav Begić kazao nam je kako školarci posjeduju i pravu opremu koja im uvelike olakšava izvršavanje zadataka.

-Posjedujemo dehidrator za voće i lončarsko kolo tako da je do sada tu bio najveći naglasak. Od ove godine odlučili smo uvesti što više materijala i tehnika s ciljem da učenici imaju priliku iskušati raditi različite stvari. Radili smo privjeske, magnete, nakit, a sljedeće što želimo uvrstiti je izrada sapuna, makrame tehniku i polimer glinu. Smatramo da će ta raznolikost dovoljno motivirati učenike, govori nam Begić.

Učenička zadruga dobila je ime po staroj hrvatskoj sorti crvenih jabuka

Učenička zadruga je dobila ime po staroj hrvatskoj sorti crvenih jabuka sa specifičnim prekrivačem koji podsjeća na plavu boju.

-Plava jabuka nas prati dugi niz godina kao naš zaštitni znak, a sada smo ju odlučili oživjeti pa je stvoren veseli lik jabuke kako bismo zadrugu približili onima zbog kojih postoji – učenicima. Ponosni smo na svoju prošlost, i sve do sada učinjeno, a plavu jabuku smatramo našom posebnošću, pojašnjava nam predsjednik zadruge.

Uz hvale vrijedan rad, inovativne ideje i mnoge zanimljivosti kojima se bave, Begić nam je pojasnio kako se učenici i profesori u školskoj zadruzi najbolje funkcioniraju po načelu dogovora, prema kojem svatko daje doprinos na svoj određen način.

Sade stabla, ali i izrađuju i suvenire, dok je u planu izrada sapuna

Školarci su se nedavno uključili i u projekt “Zasadi stablo, ne budi panj” u sklopu kojeg su dobili šest sadnica malina te jedno stablo ginka.

-Time se ostvaruju nove mogućnosti. Prva asocijacija su naravno marmelade i džemovi, međutim imamo viziju još i dehidrirati pa ponuditi u tom obliku ili ukrašavati sapune dehidriranim malinama. Vjerujemo da bi to bilo vrlo efektno. Ginko ima dekorativno lišće pa bismo od njega mogli raditi buketiće, pojašnjava nam Begić.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović