Povežite se s nama

Vijesti

Ministar Banožić uručio ugovore o stipendiranju budućim zrakoplovnim tehničarima

Ravnatelj Šarac je Ministarstvu obrane i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dodijelio zahvalnice za uspješnu suradnju

Objavljeno

na

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u srijedu Ugovore o stipendiranju osmorici učenika koji se školuju za zvanje zrakoplovnog tehničara u Zrakoplovnoj tehničkoj školi “Rudolfa Perešina” u Velikoj Gorici.

Banožić je kazao kako vjeruje i očekuje od učenika da će sva usvojena znanja, prikupljeno iskustvo i stečene vještine usmjeriti prema unapređenju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Predanost i izvrsnost naših zrakoplovnih tehničara nešto je s čime se posebno ponosimo i zato mi je drago što ćete i vi uskoro biti dio tima vrhunskih stručnjaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – poručio je Banožić i kazao kako je Vlada Republike Hrvatske odlučila nastaviti modernizaciju i opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Vjerujemo kako ulaganje u obranu i sigurnost, nije i nikada ne može biti potrošnja. Ulaganjima investiramo u budućnost, prosperitet i mir. Investiramo tako i u prilike za zapošljavanje mladih, za odabir zanimljivih i dinamičnih zanimanja. Svjesni smo činjenice kako je ispred napredne tehnologije, za uspješno čuvanje hrvatskog neba i zaštitu hrvatskih interesa, najznačajniji i najzaslužniji čovjek – vrhunski pilot i zrakoplovni tehničar – poručio je učenicima ministar Banožić.

Foto: MORH/ F. Klen

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je roditeljima učenika što ih podržavaju u njihovoj želji za služenjem Domovini, istaknuvši kako su kao dio Hrvatske vojske, u sigurnim rukama.

Ravnatelj Zrakoplovno tehničke škole “Rudolf Perešin” profesor Vedran Šarac zahvalio je ministru na dolasku i podršci njihovim učenicima koji su postali stipendisti Ministarstva obrane istaknuvši kako je siguran da služenje Hrvatskoj vojsci predstavlja veliku čast ovim mladim ljudima.

Ravnatelj Šarac je Ministarstvu obrane i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dodijelio zahvalnice za uspješnu suradnju.

Ministar obrane Mario Banožić uručio je osmorici učenika Ugovore o stipendiranju koji se školuju za zvanje zrakoplovnog tehničara u Zrakoplovnoj tehničkoj školi ‘Rudolfa Perešina’ u Velikoj Gorici u srijedu 01. veljače 2023. godine| Foto: MORH/ F. Klen

Ministarstvo obrane započelo je s programom stipendiranja učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima – zrakoplovni tehničar u školskoj godini 2017. /2018. Od tada do danas Ministarstvo obrane sklopilo je ukupno 129 ugovora.

Po završetku obrazovanja za zanimanje zrakoplovnog tehničara učenik stipendist upućuje se na dragovoljno vojno osposobljavanje u svrhu stjecanja potrebnih vojničkih znanja i vještina. Po završetku dragovoljnog vojnog osposobljavanja stipendist potpisuje ugovor o vojničkoj službi u trajanju dvije godine te se potom prima u djelatnu vojnu službu.

Ministar obrane Mario Banožić uručio je osmorici učenika Ugovore o stipendiranju koji se školuju za zvanje zrakoplovnog tehničara u Zrakoplovnoj tehničkoj školi ‘Rudolfa Perešina’ u Velikoj Gorici u srijedu 01. veljače 2023. godine| Foto: MORH/ F. Klen

Vijesti

Fešta u Starom Čiču uz krijes, roštilj i starinske igre

Program na igralištu Stara Odra počinje od 16 sati.

Objavljeno

na

Nakon tradicionalnog uskrsnog druženja, mještani Starog Čiča ponovno će se okupiti i to u subotu 27. travnja na proslavi Dana mjesta i obilježavanju Jurjeva.

– Prošle godine bilo je veselo, nadamo se da će sada biti još veselije. Pripremili smo razne natjecateljske igre i naravno okrjepu. Mještani, veliki i mali, ali i svi ljudi dobre volje koji će nam se pridružiti mogu se okušati u skakanju u vrećama, povlačenju konopa ili u utrci s tačkama – govori nam Vid Vučak, podpredsjednik VMO Staro Čiče.

Program na igralištu Stara Odra počinje od 16 sati, a završio bi paljenjem Jurjevskog krijesa od 19:30 sati.

No, nije to kraj druženjima u ovoj maloj lokalnoj sredini. U kolovozu ih čeka velika fešta povodom proslave blagdana Velike Gospe, a nakon toga priprema se drugo izdanje ‘Kotlić’ manifestacije.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

U samo nekoliko koraka do važnih podataka o lokalnoj zajednici

‘Otvorenim pristupom informacijama o aktivnostima gradskih institucija, troškovima projekata te provedbi javnih politika, želimo osigurati veću transparentnost u upravljanju našim gradom’ – ističu iz gradske uprave.

Objavljeno

na

Početkom travnja Grad Velika Gorica pustio je u rad portal otvorenih podataka – open data portal, za lakši pristup relevantnim podacima o lokalnoj zajednici. Korak je to ka dodatnoj otvorenosti i transparentnosti, a portal pruža mogućnost pregleda širokog spektra podataka koji se tiču rada gradskih institucija, urbanističkih planova, javnih projekata, financijskih informacija i mnogo više.

– Otvorenim pristupom informacijama o aktivnostima gradskih institucija, troškovima projekata te provedbi javnih politika, želimo osigurati veću transparentnost u upravljanju našim gradom. Važno je da svaki građanin ima priliku razumjeti gradsku administraciju i sudjelovati u njenom oblikovanju. Otvoreni podaci su resurs budućnosti, omogućuju inovacije, potiču transparentnost i podupiru održivi razvoj naše lokalne zajednice te stoga pozivamo i sugrađane sa svojim prijedlozima daju svoj doprinos daljnjem razvoju portala – ističu iz Grada.

Posjetom stranici https://data.gorica.hr/, moguće je dobiti jednostavan pristup podacima koji su vam potrebni. Možete pronaći sučelje za pretraživanje i pristup podacima, kao i alate za analizu koji vam mogu pomoći u stvaranju vizualizacija i grafikona.

Nastavite čitati

Moja županija

Županijskim poduzetnicima na raspolaganju više od milijun eura bespovratnih potpora

Subjektima malog gospodarstva za proizvodne i neproizvodne djelatnosti na raspolaganju 850 tisuća eura za jačanje konkurentnosti.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija raspisala je 850 tisuća eura vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima s ciljem jačanja konkurentnosti.

Ove godine bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti kao i nabavu radnih strojeva poput viličara, dizalica i sl.

Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 4 tisuće eura, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu web stranica i web shopa te nabavu radnih strojeva.

Potpora se odobrava samo za jednu vrstu namjene, a postotak s kojim Županija sufinancira projekte je do 40% ukupnog iznosa.

Poduzetnici početnici mogu računati na sufinanciranje 75% prihvatljivih troškova za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu internetske web stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a maksimalni iznos potpore iznosi do 2 tisuće eura.

Natječaj za proizvodne i neproizvodne djelatnosti je otvoren do 24. svibnja, a podsjetimo i kako je u tijeku i 150 tisuća eura vrijedan natječaj namijenjen poduzetnicima početnicima koji je otvoren do 14. svibnja.

 

Nastavite čitati

Kultura

Za vikend jubilarne 20. Dječje igre u Buševcu, a stižu i mali folkloraši iz Slovačke, Moldavije i Slovenije

Program u Domu kulture u Buševcu bit će u subotu 27. travnja od 17 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

‘Malo po malo i dogurali smo do jubilarnih 20 godina’ – objavili su iz Ogranka Seljačke sloge Buševec čime su ujedno i najavili novo izdanje tradicionalnog međunarodnog dječjeg folklornog festivala ‘Dječje igre’ koje će se ove godine održati od 25. do 29. travnja.

– Festival se odvija pod okriljem organizacije CIOFF Hrvatska stoga možemo reći da je jedini pravi folklorni dječji festival u Hrvatskoj koji traje čak pet dana, a organiziramo ga u suradnji s KUD-om Pušća i KUD-om ”Kraluš” iz Stupnika. Da je bilo lako, nije ali je zasigurno bilo uvijek veselo i s puno dječjeg smijeha, radosti i energije koja nam je dodatno dala vjetar u leđa u ovih dva desetljeća – istaknuo je predsjednik OSS Buševec Nenad Rožić.

Na pozornicu buševskog doma kulture stat će više od 250 malih folkloraša do 15 godina Nastupit će mali fokloraši iz KUD-a Dučec iz Mraclina, KUD-a Kraluš iz Stupnika, KUD-a Bosiljak iz Čučerja, FS ‘Rosmarija’ iz Slovačke, FG ‘Opincuta’ iz Moldavije te FS ‘Iskraemeco’ iz Slovenije. Tu su i tri dječje sekcije Ogranka Seljačke sloge Buševec.

– Svaki put kad prvi put iščekujemo naše goste iz neke druge države, na našim, a i na njihovim licima uvijek vidite veliki upitnik, neizvjesnost čak i strah što nas sve tu čeka. Međutim već nakon prvog upoznavanja osjeti se olakšanje, jer mi folkloraši u cijelom svijetu, imamo jedno veliko srce puno ljubavi i prijateljstva koje želimo podijeliti sa svima i s ponosom predstavljamo kulturu i običaje svoje zemlje – govori Rožić.

Nesmunjivo je da će i ovoga puta veselo i zabavno, dječje smijeha i veselja neće nedostajati. Po završetku programa organizatori su i ovoga puta pripremili druženje uz starinske dječje igre, pa će se mali čuvari tradicije okušati u skakanju u vrećama, bacanju potkove ili nošenju jaja u drvenim žlicama.

– I nakon ovih 20 godina, znamo kako će i ovaj puta sve ovo završiti – suzama, što se tako brzo rastajemo, ali isto tako i s novim prijateljstvima, ljubavima i sigurno nezaboravnim druženjima – dodaje Rožić.

Program u Domu kulture u Buševcu bit će u subotu 27. travnja od 17 sati.

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO/VIDEO Ne propustite stoljetnu tradiciju ovog petka na Plesu! A kak’ tek popevaju…

‘Dođite nam na druženje uz toplinu Jurjevskog krijesa i spontano pjevanje na već poznatu lokaciju, livadu kod Društvenog doma’, poziva Vinko Cerovski, predsjednik Udruge VG Branitelji, suorganizatori događanja.

Objavljeno

na

Uz pozdrav ‘Došel je došel Juraj zeleni!’ i ovog se tjedna nastavlja tradicija paljenja Jurjevskog krijesa diljem našeg kraja. Tako se uoči središnje proslave Turopoljskog Jurjeva u nedjelju na Tuđmancu, već u petak možete proveseliti i ugrijati uz krijes i na Plesu.

Pleso i ove godine održava stoljetnu tradiciju, pa pozivam sve da nam se pridruže na livadi kod Društvenog doma. Organizatori su tradicionalno i ove godine Plemenita opčina turopoljska, sučija Pleso – Rakarje, tu su i naši vatrogasci iz DVD-a Velika Gorica, a naša je udruga suorganizator ovog događaja. Dođite nam na druženje uz toplinu Jurjevskog krijesa i spontano pjevanje! – rekao nam je Vinko Cerovski, predsjednik Udruge VG Branitelji – Velika Gorica.

Paljenje Jurjevskog krijesa održat će se u petak, 26. travnja na Plesu s početkom u 19:30 sati.

Foto: Udruga VG Branitelji -Velika Gorica

Foto: Udruga VG Branitelji -Velika Gorica

Foto: Udruga VG Branitelji -Velika Gorica

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno