Novosti Sport Događanja

Sastali se Butković i Tomašević, kreće izgradnja novog južnog ulaza u grad Zagreb preko Sarajevske ceste?

17.02.2023. / Redakcija

Priča o spajanju autoceste A11 na Sarajevsku cestu dobiva svoj nastavak. Realizacija projekta „Vijadukt preko ranžirnog kolodvora i spoj na Sarajevsku ulicu, te rekonstrukcija Sarajevske ulice“ navodno je dobio svoj novi zamah. Prije više od petnaest dana poslali smo upit u Grad Zagreb na razne adrese vezane uz ovu problematiku, ali odgovora još nema. No, Jutarnji list neslužbeno je doznao kako su se ministar prometa Oleg Butković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sastali i dogovorili plan izgradnje novog južnog ulaza u grad Zagreb preko Sarajevske ceste.

Krajem siječnja ministar Butković odgovorio nam je kako Grad Zagreb nije pokazao interes za ovaj projekt.

- Sarajevska je bila interesantnija bivšoj administraciji Grada Zagreba, u ovo vrijeme ona nema prioritet. Sad im je prioritet denivelacija Slavonske avenije – rekao je ministar te dodao kako je država spremna sa svoje strane pomoći u realizaciji projekta.

- Kad se riješe imovinsko-pravni odnosi, kad se to isprojektira i sve bude spremno mi ćemo to podržati. Mislim da je to projekt, uz spajanja na Zračnu luku „Franjo Tuđman“, jedna od bitnih prometnih prepreka ulaska u Zagreb s te strane – naglasio je Butković.

Izgleda da je Grad Zagreb ipak spreman za realizaciju ovog projekta. Na sebe je preuzeo rješavanje potrebne papirologije i raspisivanje natječaja za projekt Sarajevska. Plan je da se ovaj projekt kandidira kroz novi operativni program u sklopu realizacije Gradskog i prigradskog prometa.

Vrijednost projekta ugrubo se procjenjuje između 80 i 100 milijuna eura najviše, a realizirat će se po modelu izgradnje zagrebačkog rotora. Ministarstvo prometa će preko EU fondova osigurati europsko sufinanciranje.

Projekt uključuje gradnju četiri i pol kilometra tramvajske pruge, 1,8 kilometara produžetka Sarajevske ceste te gradnju vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora koji bi se spojio na čvor Jakuševac, odakle bi putnici mogli izaći na zagrebačku obilaznicu ili produžiti autocestom prema Sisku.

U projekt su uključene i Hrvatske autoceste u čijoj ingerenciji je izgradnja nadvožnjaka preko Ranžirnog kolodvora. HAC za ovaj objekt otprije ima ishođenu građevinsku dozvolu, što bi trebalo znatno skratiti realizaciju projekta. S druge strane, Grad Zagreb u sljedećih nekoliko mjeseci namjerava provesti otkup zemljišta na planiranoj trasi produžetka Sarajevske ceste. Procjenjuje se kako bi Grad Zagreb svoj dio papirologije mogao riješiti do kraja rujna.

Foto: Robert Anic/Pixsell

Podijeli