Novosti Sport Događanja

Gorički MOST održao pressicu na temu grijanja

23.02.2023. / Ivana Ćurić

Članovi velikogoričkog MOST-a i gradski vijećnici Damir Slojšek,Zoran Lovrić i Ivan Bekavac, uz potporu saborskog zastupnika Nikole Grmoje održali su jutros konferenciju za novinare na temu grijanja u Velikoj Gorici.

-Kao što je poznato prije dvije godine je potpisan sporazum između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva o analizi grijanja i smanjenju računa i izjednačavanju cijena s onima u Zagrebu. Međutim, ništa se nije promijenilo, grijanje je Gorici tri puta skuplje nego u Zagrebu. Problematično je i što ističe 31. ožujka solidarnost države da smanji račune građanima, a naš je upit što Grad Velika Gorica čini po tome pitanju? Polako završava sezona grijanja, treba se pripremati za sljedeću sezonu grijanja , a konkretnog rješenja nema. Pitamo
gradonačelnika što je s time i gdje je ta analiza? Kao gradski vijećnici nemamo te informacije što je napravljeno i da vidimo u kojem smjeru ide-rekao je na početku konferencije Damir Slojšek, gradski vijećnik iz redova MOST-a.

U nastavku konferencije Ivan Bekavac, istaknuo je kako je ova godina krenula „loše za gradsku upravu“ i osvrnuo se na poništeni natječaj za pročišćivač, „skandalozno upravljanje zgradama“ od strane GSG-a, no naglasak je stavio na temu grijanja u Velikoj Gorici.

-Cijena grijanja je u Velikoj Gorici dva-tri puta skuplja nego u Zagrebu, grijanje je među najskupljima u Hrvatskoj, ako ne i najskuplje. Cijena grijanja je u prosincu i studenom za stan od 30-60 kvadrata iznosila od 1000-1500 kuna što je ogromna cijena, postavlja se pitanje što će biti s 1. travnjem kada država prestane solidarno pomagati u vezi ovih troškova-kazao je Ivan Bekavac.


Naglasio je kako je spomenuti sporazum potpisan prije dvije godine „obvezao Grad Veliku Goricu i gradonačelnika Ačkara“ na pripremu analize koja je trebala utvrdili koji su kapaciteti solarne energije u našem gradu, dio obveza bilo je i balansiranje ventila centralnog grijanja kako bi se „uveo red“ tako konačno uvesti red u sustav centralnog grijanja.

-Dio je vezan i uz aktiviranje potencijala geotermalne energije, a vidimo zadnje vrijeme iz medija da postoje i da su vrijedni pažnje. Ne znamo je li Grad što činio po tom pitanju , ako je HEP proveo dogovoreno iz sporazuma, zašto cijena grijanja nije ostala ista ili nije smanjena, je li sporazum proveden na korist građana, i zašto gradonačelnik kao odgovorna osoba nije ishodio smanjenje cijene grijanja ili vratio na raniju cijenu? Ako je sporazum proveden neučinkovito zašto je proveden neučinkovito i tko je kriv? Previše je otvorenih pitanja uz grijanje, cijene rastu, a odgovora nema, tražimo odgovornost i rješenje potpisanih sporazuma na korist građana-rekao je Bekavac.

Konferenciju i svoje stranačke kolege je došao podržati i Nikola Grmoja, saborski zastupnik, koji je za „nesnalaženje“ po pitanju grijanja u Velikoj Gorici i poništeni natječaj pročistača prozvao goričkog gradonačelnika.

- Želim dati podršku našim velikogoričkim MOST-ovcima koji su jedina istinska alternativa i oporba ovoj nesposobnoj i neodgovornoj vlasti i raduje me da se na ovaj način bore za građane Velike Gorice, za najbitnije stvari za građane-dodao je za kraj Grmoja.

Na upit novinara za koje se rješenje grijanja u Velikoj Gorici zalaže MOST, Bekavac je odgovorio:

-Rješenje za grijanje vidimo u balansiranju sustava grijanja u onim zgradama koje su imale energetsku obnovu, u suradnji Grada s HEP Toplinarstvom da se uskladi snagu grijanja s novoobnovljenim fasadama, rješenje je u smanjenju ulaznih troškova grijanja, to je moguće jer su neki predstavnici stanara s vlasnicima i suvlasnicima samostalno uspjeli ishoditi to s HEP Toplinarstvom. Međutim, ljudi su potpisali ugovor o upravljanju s GSG-om koji bi to trebao činiti, a oni to ne čine.

Podijeli