Novosti Sport Događanja

Dan žena u stripu: Stripovi koji educiraju, aktiviraju, propitkuju, a vi saznajte zašto ih vrijedi pročitati!

08.03.2023. / Ivana Ćurić

Dan žena u stripu tema je novog susreta u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica na kojem ćemo doznati zašto vrijedi pročitati stripove koje su napisale i nacrtale žene.

-Da stripovi nisu samo zabava, nego progovaraju i o nekim vrlo važnim temama, čut ćemo u razgovoru sa strip-autoricom, ilustratoricom i animatoricom Irenom Jukić Pranjić. Razgovarat ćemo o desetak stripova koje su nacrtale i napisale žene. Oni govore o ženskim iskustvima kroz razne generacije, educiraju i aktiviraju, jedan je biografija poznate francuske književnice, u nekim se pojavljuju neobične junakinje, a neki se bave i suvremenim fenomenima kao što su društvene mreže i mentalno zdravlje mladih. Doznat ćemo koje su njihove likovne posebnosti i vrijednosti i zašto ih vrijedi pročitati-poručuju iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

O svemu će u ponedjeljak, 13. ožujka od 18 sati govoriti gošća Irena Jukić Pranjić koja se deset godina bavila autorskim stripovima i stripovima za djecu, dok se danas profesionalno bavi animiranim filmom. Bavi se i pedagoškim radom-predaje u Osnovnoj školi Štefanje i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, zatim ilustracijom, uređivanjem knjiga i televizijskih serijala. Za svoje animirane filmove, stripove, ilustracije i pedagoški rad je više puta nagrađivana.

Podijeli