Novosti Sport Događanja

U subotu promocija nove knjige o ukazanjima u Roženici

09.03.2023. / Ivana Ćurić

"Zlatna Kraljica – Ukazanja Majke Božje u Roženici" naziv je nedavno objavljene knjige koja govori o Gospinim ukazanjima u Roženici, a koja će svečano biti predstavljena javnosti ove subote, 11. ožujka, u 18 sati u Društvenom centru u Opatiji.

Knjiga govori o ukazanjima koja su troje djece iz obitelji Markuz iz Roženice imala u razdoblju od 1951. – 1961. godine. Raspon je znakovit jer se vremenski poklapa s boravkom kardinala Stepinca u obližnjem Krašiću (1951. – 1960.), a znakovita je i činjenica da se prvo ukazanje zbilo na isti dan kao i prvo ukazanje u Međugorju trideset godina kasnije.

Autor je prof.dr.sc. don Josip Mužić koji u knjizi, osim što opisuje ukazanja, njihovu narav i poruke, donosi i teološku prosudbu te plodove kojima su ona urodila. Nije zaobišao prikazati ni progone i zlostavljanja koji su se dogodili kad je komunistička vlast saznala za događanja u Roženici. Također je detaljno opisao mjesto i župu stavljajući ih u povijesni okvir.

Prema riječima dr. Mužića, razlog zašto su se događala možebitna ukazanja u Roženici u konačnici uvijek ostaje misterij Božjega odabira. Dio odgovora krije se u mučnom povijesnom razdoblju nametnutoga totalitarizma gdje je nakon »križnoga puta« i masovnih ubijanja slijedilo zatiranje vjere i identiteta hrvatskoga naroda. Upravo je tada Marija pokazala svoju blizinu kao što je to učinila stojeći pod križem svoga Sina. Primjerom je navijestila da svaka pretrpljena nepravda i žrtva iz vjernosti prema Kristu ima duboki smisao i da pod križem treba ustrajati ne gubeći nadu u uskrsnuće.



O knjizi će na predstavljanju govoriti mons. Franjo Ćuk, župnik Pokupskog, zatim jezikoslovka dr.sc. Nada Babić i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić.

Prije nekoliko godina o ukazanjima u Roženicu razgovarali smo s unucima Jože Svetog koji ih je prvi zapisao, a ova knjiga, kako kažu recenzenti ostat će "dragocjeno svjedočanstvo otpora nametnutom bezboštvu i vjere običnog puka koja je jača od svih okova".

 Za sve one koji ne stignu u Roženicu knjiga će biti predstavljena i u Velikoj Gorici, u nedjelju 12. ožujka u 19:30 sati u župi bl. Alojzija Stepinca. O knjizi će govoriti župnik domaćin Luka Brešić, dr. Nada Babić, recenzentica knjige doc. dr. s. Amabilis Jurić te sam autor don Josip Mužić koji će prije predstavljanja predslaviti svetu misu.

Podijeli