problemi u zdravstvu

Zagrebačka županija sanirat će gubitke triju zdravstvenih ustanova s više od 1,5 milijuna eura

13.03.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Zagrebačka županija sanirat će s 1,6 milijuna eura gubitke tri zdravstvene ustanove kojima je osnivač, odlučeno je u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije

Županija je precizirala da će Dom zdravlja Zagrebačke županije biti saniran s gotovo 900.000 eura, županijski Zavod za hitnu medicinu s 414.000 eura, a Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan s 281.000 eura.

U Županiji ističu da su najznačajniji uzroci gubitaka smanjeni prihodi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), nedovoljan broj priznatih timova hitne medicine, nedostatak zdravstvenog kadra koji rezultira porastom rashoda za prekovremeni rad, porast cijene energenata, posebice goriva te lijekova i potrošnog materijala.

Kako bi ispunila jedan od preduvjeta za prijavu projekta izgradnje nove osnovne škole i sportske dvorane u Dugom Selu za financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Zagrebačka županija s Gradom Dugo Selo sklopit će ugovor o darovanju nekretnine na kojoj će se buduća škola graditi, dodaje se u priopćenju Županije. Riječ je o više od 15 tisuća kvadratnih metara procijenjene vrijednosti 399.000 eura, a koje Grad daruje Županiji.

Kreće se u izradu VIII. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije u kojem će se prostorna planska rješenja uskladiti s propisima iz područja energetike vezana uz korištenje obnovljivih izvora energije i gospodarenja energetskim mineralnim sirovinama.

S ciljem unapređenja turističke ponude, razmotrit će se mogućnost povećanja turističkih kapaciteta, te će se prostorna planska rješenja uskladiti sa zahtjevima i mišljenima nadležnih ministarstava, javnopravnih tijela te jedinica lokalne samouprave. Uz to, donesena je Odluka o odvodnji otpadnih voda na području aglomeracije Rugvica koja obuhvaća naselja grada Dugog Sela te općine Rugvica.

Članovima županijske Skupštine prezentirano je izvješće o provedbi s procjenom sufinanciranja za razdoblje od 2024. do 2028. godine koja se odnosi na 15 milijuna eura vrijednog europskog projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. Za projekt tek treba osigurati sredstva, a Zagrebačka županija bi za spomenuto razdoblje trebala osigurati 3,3 milijuna eura, ali je plan sredstva osigurati i iz drugih izvora.

Riječ je o radovima i opremanju objekata u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, ističu u Županiji. Županijskoj skupštini izvješće je podnijelo i Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda za 2022. godinu. Ukupna šteta od prirodnih nepogoda (tuča, suša) za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava, iznosi nešto više do 170 milijuna kuna.

Vlada RH odobrila je pomoć općinama Krašić i Žumberak za sanaciju štete na poljoprivredi nastale uslijed tuče u iznosu od 450.000 kuna, za sanaciju nerazvrstanih cesta 40.000 kuna te sanaciju obiteljskih zgrada i društvene infrastrukture u iznosu 397.800 kuna.

Na sjednici su doneseni programi zaštite okoliša te zaštite zraka za period do 2025. godine, procjena rizika od velikih nesreća za područje Zagrebačke županije, izvješće o stanju zaštite od požara, kao i Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2022. godine.

Na dnevnom redu našla su se i izvješća o radu Savjeta mladih, Koordinacije za ljudska prava, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje te Povjerenstva za zaštitu pacijenata.