Novosti Sport Događanja

Damir Martin na Jarunu kreće u pohod na još jedne Olimpijske igre: Uvijek je lijepo veslati doma, a još ljepše je kad na svojoj strani imate i navijače

16.03.2023. / Damir Žbulj

Proslavljeni hrvatski veslač, rođeni Vukovarac, ali proteklih nekoliko godina naš ponosni sugrađanin, Damir Martin, na zagrebačkom Jarunu kreće u pohod na još jedne Olimpijske igre!

Damšo je u Londonu 2012. godine osvojio srebro u četvercu na pariće, s braćom Sinković i Davidom Šainom, srebrni je bio i u Rio de Janeiru, u epskoj foto-finiš završnici finala samaca, dok je u Tokiju doveslao do veličanstvene bronce, s obzirom na to što je sve prolazio s ozljedom, operacijom i oporavkom prije posljednjih Olimpijskih igara.

Međutim, bliže se nove Igre, koje će se iduće godine održati u Parizu i Martin je spreman za novi veliki izazov.

Veslačka elita okupit će se u svibnju Zagrebu, na regati Svjetskog kupa, što će biti uvertira za rujansko Svjetsko prvenstvu u Beogradu, gdje će se vaditi vize za Pariz.

"Veselim se utrci na Jarunu, uvijek je lijepo veslati doma, a još ljepše je kada na svojoj strani imate i navijače, što uslijed pandemije nije bio slučaj 2021. godine. Ova regata važna je samim tim što smo u kvalifikacijskoj godini za nastup na Olimpijskim igrama i ja vjerujem da ćemo se moje kolege iz reprezentacije i ja predstaviti u najboljem svjetlu, baš kao i u rujnu u Beogradu gdje će se u sklopu Svjetskog prvenstva održati i kvalifikacije za Olimpijske igre," poručio je Damšo na otvaranju nove uzbudljive veslačke sezone.

Na svakoj utrci tempirat će se forma za Beograd, a na Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade, među kojima su i olimpijski, svjetski i europski pobjednici, Valent i Martin Sinković, a boje Hrvatske će u Zagrebu braniti i sestre Ivana i Josipa Jurković koje su na dobrom putu da postanu prva ženska veslačka posada koja se plasirala na Olimpijske igre te Anton i Patrik Lončarić, u dvojcu bez kormilara.

Svjetski veslački kup se prvi put u povijesti u Hrvatskoj održao 2021. godine, ali zbog pandemije gledatelji nisu mogli uz stazu bodriti svoje favorite. Ove godine sigurni smo kako će hrvatski veslači i veslačice imati sjajnu podršku i bit će to prilika da navijamo i za našeg Velikogoričanina Damira Martina, a ulaz u ŠRC bit će slobodan.

Regate Svjetskog kupa prestižno su natjecanje pa se u Zagrebu očekuje nastup oko tisuću najboljih svjetskih veslačica i veslača.

"Ponosni smo i sretni što će se Svjetski veslački kup po drugi put održati u Zagrebu, na Jarunu, ovaj put uz prisustvo navijača. Budući da će se utrka diljem svijeta prenositi u izravnom TV prijenosu to je zasigurno i izvrsna promocija Hrvatske pred sam početak turističke sezone. Uvjeren sam da će nam naše veslačke uzdanice, kao i uvijek napuniti srca ponosom i osvijetliti obraz pred cijelim svijetom,“ najavio je Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza. 

 

 

 

Podijeli