U subotu, 18. ožujka 2022. održana je 70. izvještajna sjednica Skupštine DVD Šiljakovina u novom društvenom domu. Skupština je bila zatvorenog tipa, a uz članove DVD Šiljakovina bio je prisutan delegat Vatrogasne zajednice Ivan Sesvečan, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Šiljakovine Dražen Lučan te predstavnici udruga koje djeluju u selu Šiljakovina.

U izvještaju o radu DVD Šiljakovina za 2022. godinu na početku je istaknuto kako su nakon dvije godine stanke ponovno pokušali okupiti djecu i mladež te organizirati 10. kup natjecanje ali zbog nedovoljnog broja djece odustalo se od navedenog. Ove godine će ponovno pokušati vratiti djecu na poligon za vježbe jer bez djece nema budućnosti nijednog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Nakon službenog dijela čuli smo da uskoro kreću pozivi i akcije za nove, mlade članove pa pratite medije, društvene mreže i oglase ploče kako ne bi propustili priliku da vaše dijete postane mali vatrogasac.

Društvo broji 43 člana, a s tugom su spomenuli kako su ove godine preminula dva dugogodišnja člana društva, Janko Gašparac, bivši predsjednik, zapovjednik, član Upravnog i Nadzornog odbora te Željko Gašparac, bivši tajnik društva i član Upravnog odbora.

Od opreme društvo posjeduje kombi za prijevoz vatrogasaca, pick-up vozilo Mazda opremljeno visokotlačnih modulom, interventna odijela za izlaske na požarišta, kacige, zaštitne rukavice te ostalu opremu potrebnu za krizne situacije.

Iz spomenutih aktivnosti doznali smo da je ožujak prošle godine bio dosta vatren pa je društvo sudjelovalo u gašenju požara trave u Šiljakovini (7. ožujak, požar gasila tri operativna člana), požaru trave i niskog raslinja u Kozjači (16. ožujak, tri člana), požaru trave u ulici Ivana Šabana (21. ožujak, uz djelatnike Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica sudjeluju i tri operativna člana). Tog istog 21. ožujka, nakon povratka u spremište društvo dobije dojavu o požaru šume i niskog raslinja u Čakancu pa na intervenciju odlazi pet operativnih članova s kombi i pick-up vozilom. Na požarištu je u gašenju sudjelovalo pet dobrovoljnih vatrogasnih društava te Javna vatrogasna postrojba pa je požar nakon 2-3 sata gašenja lokaliziran. 27. ožujka društvo sudjeluje u gašenju požara šume i niskog raslinja uz županijsku cestu 3112 (od Šiljakovine prema Kozjači). Uz pripadnike Javne vatrogasne postrojbe požar gasi devet operativnih članova s visokotlačnim modulom, naprtnjačama te metlanicama, a požar je uspješno ugašen bez veće materijalne štete.

Održana je i izvještajna sjednica Skupštine DVD Šiljakovina (9. travnja), a članovi društva sudjelovali su na skupštinama prijateljskih društava te obljetnicama, a 16. travnja šest članova društva sudjeluje u čuvanju Božjeg groba u Kravarskom uz članove DVD Velika Buna i DVD Kravarsko.

  1. svibnja društvo organizira proslavu Sv. Florijana, a 4. lipnja sudjeluje na Fire Combat natjecanju.

Godina je završena radno, 10. prosinca uklanja se srušeno stablo u ulici Franje Matkovića, a 13. i 14. prosinca izvršen je pregled hidrantske mreže u Šiljakovini i Kozjači u kojem su, uz pripadnike Javne vatrogasne postrojbe sudjelovala dva člana društva. Ispravna hidrantska mreža preduvjet je za uspješne intervencije i zbog toga je važno održavati njezinu ispravnost. Kasnije, u neformalnom razgovoru, doznajemo kako im je na jednoj intervenciji problem predstavljao nepristupačan hidrant koji je s obje strane bio zatrpan drvima pa pozivamo sve da paze na te naše hidrante i prostor oko njih.

Istaknuto je i kako je zapovjednik DVD Šiljakovina Ivica Šaban, kao član zapovjedništva Vatrogasne zajednice Velika Gorica i povjerenik za mladež sudjelovao u brojnim akcijama i natjecanjima.

Bolna točka ostavljena je za kraj izvještaja, društvo djeluje u izuzetno teškim uvjetima jer ne posjeduje svoj uredski prostor za rad, spremište je premaleno i u njega se ne mogu parkirati oba vozila, a vatrogasna oprema propada zbog vlage i nametnika koji lako ulaze u trošne prostorije spremišta. Unatoč tome društvo radi u okviru svojih mogućnosti, ali poziva nadležne institucije da navedeni problem riješi i omogući lakše djelovanje društva.

Na kraju je upućena zahvala svim članicama i članovima društva koji su svojom aktivnošću pomogli u ostvarivanju planiranih aktivnosti i pozivaju manje aktivne članove da se uključe u rad. Društvo se zahvalilo Draženu Lučanu i Juraju Raku na pomoći u vidu donacija.

Da li je rješenje za prostor spremišta konačno na vidiku?

U pozdravnoj riječi gostiju prisutnima se obratio i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Šiljakovina Dražen Lučan koji je istaknuo kako već godinama postoje gotovi planovi za objekt koji bi riješio problem prostora i spremišta za rad vatrogasnog društva ali i ostalih seoskih udruga. Prostor bi trebao imati uredske prostore za udruge kao i višenamjenske dvorane za probe i sastanke, a predviđene su svlačionice i prostor u sklopu sportskih terena.

U tijeku je rješavanje imovinskopravnih odnosa, a Dražen je spomenuo da je gradonačelnik Ačkar obećao da se, čim to bude riješeno, kreće u raspisivanje natječaja za izgradnju prijeko potrebnog objekta kojeg su seoske udruge svojim radom već odavno zaslužile.

Dražen Lučan

Pristupne je pozdravio i delegat vatrogasne zajednice Ivan Sesvečan, a kad je čuo da društvu nedostaje vitlo za pick-up vozilo spomenuo je i moguće rješenje tog problema.

Ivan Sesvečan

Na kraju su dodijeljena i dva priznanja, uz napomenu kako će sva ostala priznanja i odlikovanja biti dodijeljena prilikom obilježavanja 70. godišnjice društva.

Ivica Šaban i Mario Lučan

Ivica Šaban i Ivan Rak

Kompletnu galeriju fotografija sa skupštine možete preuzeti s našeg Dropbox računa. Korištenje fotografija je slobodno za osobnu upotrebu, a mediji mogu slobodno koristiti fotografije uz navođenje izvora (Stjepan Zlodi, https://www.siljakovina.com).