Humanitarna prodaja narcisa

Prve subote nakon kalendarskog dolaska proljeća u Hrvatskoj se provodi humanitarna, javnozdravstvena kampanja „Dan narcisa“. Bilo je tako i ove godine. Protekloga vikenda, na prostoru Zagrebačke županije, na tridesetak lokacija, prodaju narcisa organizirala je Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

„Nastojimo što više potaknuti žene da razmišljaju o svome zdravlju. Kao i druge bolesti, rak dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Naša je uloga potaknuti žene  na redoviti samopregled dojke. Naravno da on kao metoda nije dovoljan za prevenciju, ali je dobar početak. Tu su i ultrazvuk, mamograf i liječnički pregled. Treba sve učiniti da ukoliko žena i dobije rak on ne prijeđe u stadij kada je neizlječiv“, ispričala je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge.

Ovu hvalevrijednu, humanitarnu akciju u Velikoj Gorici je podržao zamjenik župana Ervin Kolarec, a u Samoboru predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Izuzetno su važne rana prevencija i briga o vlastitom zdravlju. Udruga edukacijom protiv raka dojke ima odlične programe i stoga Županija ovoj udruzi daje punu podršku“, rekao je Kolarec.

Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke sve češće obolijevaju i mlađe osobe, stoga je važno da se već od najranije mladosti stekne navika redovitog samopregleda dojki.

Iako u osjetno manjem postotku, od raka dojke obolijevaju i muškarci.