Novosti Sport Događanja

Prevaranti vrebaju starije građane pričom o krivotvorenom novcu: 79-godišnjakinja svojom lakovjernošću ostala bez 2000 eura

31.03.2023. / Klara Kosić

Prevare postaju sve lukrativniji biznis, a na meti se nalaze najranjivija skupina građana – starije osobe koje su spremne povjerovati riječima nepoznatih.

Nakon što su se prošli tjedan na meti prevara našle dvije starije osobe s goričkog područja, jučer, 30. ožujka došlo je do još jednog takvog slučaja.

Prevaranti taktički nazovu starije osobe i predstavljaju se kao predstavnici banke, a kada im se oštećene starije osobe povjere da doma posjeduju određeni novac, uvjeravaju ih da su novci krivotvoreni te da će im ispred doma doći djelatnici banke koji će im zamijeniti taj novac.

Ovoga puta na ovu prevaru nažalost je nasjela 79-godišnjakinja koja stanuje na Trgu grada Vukovara u Velikoj Gorici. Povjerovavši u priču, predala je maskiranom počinitelju novčani iznos od 2 tisuće eura i kasnije nije mogla opisati čovjeka komu je predala novac.

Inspektor Nikica Ljubanović apelira na građane da ne nasjedaju na takve stvari.

- Ne postoji nikakva mogućnost da bi djelatnici banke mimo same poslovnice dolazili kod kuće niti nazivali na bilo koji način da imate doma bilo kakve krivotvorene novce – objašnjava Ljubanović, a ujedno je dao i par savjeta kako izbjeći ovakve prevare.

- Ne upuštajte se u duže telefonske razgovore s osobama koje ne poznajete. Prije nego što se odlučite na bilo kakav potez, kontaktirajte mlađe osobe ili osobe u koje imate više povjerenja – preporučuje Ljubanović.

 

Foto ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podijeli