Vijesti

2023 / Festival znanosti na VVG-u – psi tragači, radionice, predavanja…

Festival znanosti na VVG-u – psi tragači, radionice, predavanja…

27.04.2023

Nakon jučerašnjih predavanja i radionica na VVG-u je i danas iznimno bogat program u sklopu Festivala znanosti. Predavanja, radionice, prezentacije i izložbe traju cijeli dan.
Posebno zanimljivo za naše studente i srednjoškolce bilo je predavanje o ulozi pasa tragača i dronova u kriznim situacijama. Dvorište VVG-a ispunili su znatiželjnici koji su od djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja doznali brojne zanimljivosti o psima koji su obučeni za pronalaženje ljude ispod ruševina ili i u drugim situacijama kada uglavnom o psima tragačima ovisi hoće li nečiji život biti spašen. Naši gosti iz osnovnih škola sudjelovali su u posebno zanimljivoj radionici male škole lemljenja. Radionicu je vodio naš nastavnik Ivica Čulina.
Festival znanosti osigurao je i niz iznimno zanimljivih predavanja. Naši nastavnici Andrija Šaban, Josip Rauker i Ante Vučetić osmisli su zgodno predavanje pod nazivom Motorna vozila – izazovi današnjice. Isto tako, nastavnica Vedrana Čemerin Dujmić našim gostima srednjoškolcima je ispričala zanimljivosti vezane za e-prevoditelje i jezik struke, dok je nastavnica Ljiljana Ivanković pripremila predavanje Elementi i vrste rasjeda.
Obzirom da program traje cijeli dan, studenti, gosti iz srednjih škola i naši djelatnici imat će priliku poslušati još neka zanimljiva predavanja. Jedno od njih svakako je predavanje Kako riješiti bilo koju jednadžbu dr. sc. Borisa Čuline, kao i predavanje Povijesno važna računala nastavnika Antuna Matije Filipovića.
Uglavnom, danas je kroz prostore Veleučilišta i njegovo dvorište prošlo nekoliko stotina velikogoričkih srednjoškolaca i osnovnoškolaca te njihovih nastavnika (OŠ Nikole Hribara, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Eugena Kumičića, Gimnazija Velika Gorica, Srednja strukovna škola i Privatna gimnazija Futura iz Zagreba).
Vjerujemo da će nam se mnogi od njih vratiti kao naši budući studenti.
Koordinatorica Festivala znanosti za Veliku Goricu je naša prodekanica za znanost prof. dr. sc. Sanja Kalambura.
















Skip to content