Policijska uprava zagrebačka na svojim web stranicama je objavila vijest o pronalasku kostiju u Šiljakovini.

"Jučer, 29. travnja oko 19.35 sati na velikogoričkom području, u Šiljakovini, u blizini nogometnog igrališta građanin je pronašao kost-dio ljudske lubanje. Kost prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu."

Većina lokalnih i nacionalnih portala je uz manje dodatke objavila istu tu vijest. Najviše su se potrudili oko naslova u kojima smo čitali o jezivom, strašnom i šokantnom otkriću.

Novinari 24sata su bili u Šiljakovini i u 14:11 objavljuju vijest o mirnom i pitomom selu. Nitko od mještana koje su sreli nije čuo za pronalazak kostiju i dolazak policije. Na igralištu su sreli djecu, ali nitko od njih nije znao gdje je točno pronađena kost. Nagađanja su išla od 2. svjetskog rata pa do Rimljana, a spominjali su se i stari neodržavani grobovi i životinje koje bi to mogle iskopati.

Već površan pregled groblja u Šiljakovini može dovesti do zaključka da je takav scenarij nevjerojatan, nema neodržavanih grobova koji su u takvom stanju da životinje mogu bilo što iskopati. Groblje je tu od 1971., na ravnom je terenu, nema erozije ili klizišta koje mogu životinjama omogućiti lagani pristup kostima.

Dnevnik.hr je prvi prenio vijest policijske uprave u 10:09, a u 17:17 donosi kratki prilog s naslovom U običnoj igri skrivača djeca pronašla ljudsku lubanju! Roditelji odmah reagirali.

"U blizini groblja, za vrijeme igranja skrivača, djeca su pronašla dijelove ljudske lubanje. Roditelji su o tome obavijestili policiju, a kost je prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu..."

Zamagljeni dio prilog prikazuje djecu na groblju kako pokazuju na hrpu zemlje iza kontejnera u kojem VG Komunalac drži svoj alat. Ako je to mjesto na kojem je pronađen dio kosti onda bi vijest trebala biti da je kost pronađena točno na groblju.

Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku će vjerojatno objaviti da li se stvarno radi o kosti koja je dio ljudske lubanje.

Kako se kost mogla naći na hrpi zemlje?

Ako je lokacija pronađene kosti na hrpi zemlje iz komunalnog kontejnera onda postoji jednostavno i vrlo vjerojatno objašnjene kako se je ona tu našla. Na tu lokaciju VG Komunalac odlaže višak zemlje nakon kopanja groba i nakon što se zemlja na grobu slegne vraćaju taj višak natrag na grob. U slučaju kad se kopa grob na novom grobnom mjestu onda je to vjerojatno samo čista zemlja. Kada se kopa grob na grobnom mjestu na kojem je već bilo ukopa od kojeg je prošlo dovoljno vremena onda se radi prekapanje.

Ekshumacija u produbljenju je postupak prelaganja pokojnika u grobu tako da se oslobodi mjesto za ukop. Ona je moguća ako je proteklo 15 godina od posljednjeg klasičnog ukopa (lijes) u grob. VG Komunalac na svojim računima ima i stavku GU038 - Prekapanje pokojnika nakon 15 godina.

Ne znamo na koji način i kako VG Komunalac radi ekshumaciju u produbljenju, ali s obzirom na to da se kost našla na mjestu koje služi za odlaganje zemlje prilikom kopanja grobova, vrlo je vjerojatno da je kost iz nekog od starijih grobova završila na tom mjestu nepažnjom ili nepravilnim postupkom ekshumacije. Nadamo se da će se VG Komunalac očitovati o ovom slučaju, a ako se pretpostavka pokaže točnom onda bi bilo dobro da preispitaju svoje postupke ekshumacije u produbljenju i da se s više poštovanje i pažnje odnose prema našim pokojnicima.

Kratkim i površnim pogledom lokacije za odlaganje zemlje mogu se vidjeti komadi drva te nešto što jako podsjeća na ručku od lijesa. Ti predmeti su nas naveli na zaključak o najvjerojatnijem razlogu zbog čega se kost našla na hrpi zemlje.

Hrpa zemlje na groblju u Šiljakovini

Komadić drva na groblju u Šiljakovini

Ostaci ručke na groblju u Šiljakovini

Potvrđena lokacija

Mama jednog od dječaka koji su našli kost nam je javila točnu lokaciju. Kost je pronađena u grmlju između školskog zemljišta i zapuštenog odbojkaškog igrališta pored starog društvenog doma. Ukoliko se radi o kosti koja je na površinu došla iz nekog groba prilikom prekapanja onda je morala biti prenesena od strane čovjeka ili životinje. Trenutno još nema vijesti iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.