Povežite se s nama

HOTNEWS

OGLEDE! Gorica dobiva prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi

‘Nazivom festivala doslovno i figurativno zovemo publiku da ‘ogledaju’  Veliku Goricu, da vide čuju i dožive njenu povijest, kulturnu baštinu, zone i kvartove’, rekla je Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala Oglede.

Objavljeno

na

Početkom listopada naš grad prvi put otvara vrata festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, Oglede. Prvi je to velikogorički festival koji želi senzibilizirati publiku za suvremenu umjetnost, otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjavanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone.

– Nazivom festivala doslovno i figurativno zovemo publiku da ‘ogledaju’  Veliku Goricu, da vide čuju i dožive njenu povijest, kulturnu baštinu, zone i kvartove. Zovemo publiku na ‘Oglede’, na promatranje, na procjenu, na revalorizaciju – rekla je Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Galženica.

Partner u programu je Galerija Galženica, koja nije slučajno odabrana. Podsjetimo, prošle je godine Galerija prvi put mapirala goričku scenu i održala Prvi Velikogorički salon, pa je festival Oglede bio logičan nastavak.

-Galerija Galženica je ’80-tih i ’90-tih godina imala za cilj proaktivno prezentiranje suvremene velikogoričke likovne scene, a i danas želimo pružiti mogućnost neafirmiranim akademskim umjetnicima i studentima da pokažu svoje stvaralaštvo. Ovaj Festival ima jedan sasvim novi pristup, objedinjuje umjetnički aspekt i ponovno angažiranje lokalne likovne scene s aktivnostima u javnom prostoru i time oživljavanje gradskih lokaliteta – rekao je Jurica Škofač, kustos Galerije Galženica.

Dio umjetnika na Festival stiže po pozivu organizatora, dok će dio biti odabran putem Javnog poziva koji je otvoren do 22.lipnja. Naglasak je na domaćim, velikogoričkom autorima, no mogu se prijaviti izvođači i umjetnici iz svih dijelova zemlje, a Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

-U obzir se uzimaju kraće forme, već gotovi radovi, ali i koncepti i ideje koje se mogu prvi puta izvesti na festivalu. Naglasak je na suvremenim praksama, performans, neverbalni, fizički teatar, ples, kazališni klaun,  vizualna umjetnost, multimedija, na participativnim i interaktivnim programima koji će uključiti publiku u izvedbeni proces. Prijavljeni radovi trebaju biti prilagođeni izvedbi na otvorenom i s minimalnim tehničkim zahtjevima. Organizator pokriva putni trošak i smještaj, a najbolji umjetnički rad bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 300 EUR – rekla je umjetnička voditeljica festivala.

Tema prvog izdanje festivala, a koju umjetnici trebaju imati na umu prilikom prijave je tema zamjene.

– Tema je inspirirana prostorom u kojem se odvija prvo izdanje: to je stara gradska jezgra, nekad poznata kao Konjski trg, pa Trg Slobode, danas Trg kralja Tomislava. Svi ovi stari simboli i nazivi du u prilog tome da je Gorica nekad, pa i danas, gospodarsko središte, grad koji njeguje obrtništvo, gospodarstvo,  koje privlači investitore.  Trgovina i razmjena dobara nekad i danas dobila je potpuno novo značenje, a vizura grada u tom djelu je izmijenjena. Prvom temom festivala tražimo nove simbole kroz stare prostore. Tema, iako inspirirana gradom,  izlazi izvan prostornih okvira, dajući izvođaču potpunu slobodu interpretacije i imaginacije – istaknula je.

Nositelj programa je Plartforma za izvedbene umjetnosti i Galerija Galženica, uz partnere UO Štoos teatar, Studio 9, udrugu Trećeprostor i zakladu Zamah. Festival financijski podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija, a održat će se od 5. do 7. listopada, u sklopu programa Dana Europske baštine 2023.

Naslovna i fotografije u članku: Konferencija za medije Festival Oglede, Galerija Galženica/G.Kiš, cityportal.hr

HOTNEWS

‘Vatru gasi, brata spasi’! U DVD-u Hrašće tako je već 80 godina, a na veliko slavlje stižu posebni gosti sa svih strana!

Zlatko Križanić, predsjednik DVD Hrašće, otkrio nam je program velike proslave, te zašto je upravo to naselje autentični dom obiteljskog vatrogastva. Zabilježite datum – subota, 25. svibnja, od 16 sati, svi ostali detalji u članku! Vidimo se u Hrašću!

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove subote, 25. svibnja, bit će veliki, veliki dan za čitavo Hrašće, ali i za zagrebačke vatrogasce! Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrašće slavi svoju vrlo značajnu obljetnicu djelovanja – 80 godina im je već (tek)! No, sutra će s njima slaviti i njihovi kolege iz Zagreba, jer upravo će se na lokaciji velike rođendanske proslave obilježiti i Dan vatrogasaca Grada Zagreba. Ni to nije sve! Bit će to čak trostruko slavlje, jer u subotu poslijepodne svojih će prvih 1o godina postojanja proslaviti i Počasna postrojba Vatrogasne zajednice Grada Zagreba! 

Naime, Hrašće ili Hrašće Turopoljsko, kao mjesto koje vatrogastvo živi generacijama, nalazi se na samoj ‘međi’ Velike Gorice i susjedne nam hrvatske metropole i županije, Grada Zagreba, te je od samog osnutka neraskidivo povezano sa svojom zagrebačkom braćom po životnom pozivu.   

Foto: Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće

Na proslavu u dom obiteljskog vatrogastva, što Hrašće bez ikakve sumnje jest, već danima pristižu gosti sa svih strana, a na središnjoj proslavi očekuje se njih nekoliko tisuća! Brojke ne čude, jer sama bit dobrovoljnog, kao i profesionalnog, vatrogastva su zajedništvo i humanost. Pa kako se ne bi odazvali ovoj najvećoj ikad proslavi vatrogastva na ovom području!

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba/Počasna postrojba

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba

Stoga nam je bilo izuzetno drago da je upravo Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće, te počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, odvojio malo svog dragocjenog vremena za razgovor o tradiciji obiteljskog vatrogastva u Hrašću, programu proslave, povijesti jednog od najboljih DVD-ova u Hrvatskoj, ali i o budućim planovima.

Križanić je čelni čovjek DVD-a Hrašće već 35 godina, no članstvo u društvu je puno, puno duže. Naime, njegov djed, Vinko Križanić, bio je jedan od osnivača i prvih članova ovog 80 godina mladog društva, pa su i dan danas Križanićevi prava obitelj vatrogasaca! Baš kao i brojne druge hrašćanske obitelji.

– To je naša velika obljetnica u Hrašću, jako se tome veselimo i pozivamo sve da nam se pridruže ove subote na 80. rođendanu našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Uz to imamo i još dvije proslave naših dragih prijatelja i dobrovoljnih vatrogasaca iz Zagreba. Program počinje oko 16 sati, dočekom gostiju svih vatrogasnih postrojbi, uz našu nezaobilaznu limenu glazbu. S nama će slaviti i brojne međunarodne delegacije, stižu nam vatrogasci iz Francuske, Njemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, BiH, a ujedno i brojna naša domaća društva s područja Turopolja. Svemu tome se jako veselimo – priča nam Križanić.

U nastavku svečanog programa od 17 sati slijedi nastup KUD-a Mladost iz Odre, prelet Krila Turopolja, nakon čega kreće svečani mimohod vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba. U njemu će sudjelovati oko 500-tinjak vatrogasaca postrojenih u 10 do 12 ešalona, a uz njih će prolaziti i vozila, oprema i tehnika zagrebačkog vatrogastva. Slijede službeni govori i pozdravi, a Križanić nam otkriva kako se očekuje i veliki broj uvaženih gostiju i dužnosnika.

– Zvali smo sve, do premijera i predsjednika, pa tko dođe i stigne – dobro nam je došao! To je naša velika proslava i želimo da nam se što više ljudi u njoj pridruži, jer posebno smo ponosni što je naše dobrovoljno vatrogasno društvo jedno od najboljih na području čitave Republike Hrvatske – ističe.

U nastavku proslave slijedi zabavno-glazbeni program, oko 21 sat nastupa Tamburaški sastav ‘Gazde’, koji sviraju do ponoći, a proslava 80. rođendana DVD-a Hrašće nastavlja se sve do 3 ujutro uz klasičnu vatrogasnu zabavu! No, tada vatrogasci kreću u čišćenje čitavog prostora proslave, jer, kako kaže naš sugovornik  – sve mora biti ‘kak’ se spada’ do prvog jutarnjeg autobusa.

– Pripremili smo oko dvije tisuće besplatnih porcija hrane, i pića su besplatna, želimo sve počastiti! Ak’ bu i više gostiju, bumo podijelili kol’ko imamo, solidarno, a ak’ kaj ostane i to ćemo sigurno znati iskoristiti – poziva uz smijeh predsjednik DVD-a Hrašće.

Iako ćemo ove subote slaviti 80 godina ovog društva, prema predajama, povijest im seže još u 1645., kada je izbio veliki požar u Zagrebu. U arhivama se tako spominje kako su ‘odlukom Gradskog senata, kmetovi i podanici obližnjeg imanja Hrašća pristupili raščišćavanju zgarišta i odvoženju pogorjelih ruševnih kuća’.

Foto: DVD Hrašće/arhiva CZK NZG

Službeno, DVD Hrašće je osnovano je 1944. godine, u vrijeme vihora Drugog svjetskog rata, koje su osnovali, kako se navodi u arhivskoj dokumentaciji Juraj Vodopivec (predsjednik), Mirko Kolarić (potpredsjednik), Imbro Kos, (tajnik), Vinko Križanić, zapovjednik, te Bartol Kos ml., (blagajnik).

– U početku je društvo brojalo 12 članova, a razvijalo se u neke tri etape. Prva je bila do 60-tih godina prošlog stoljeća, gdje su svi DVD-ovi s ovog zagrebačkog i turopoljskog područja ‘vegetirali’. No, ‘70tih godina 20. stoljeća dolazi do naglog razvoja vatrogasnog društva, kad su stanovnici naselje vlastitim sredstvima kupili prvo navalno vozilo, 1974.godine, i od tada je stalni napredak. Danas imamo oko 450 članova, 120 djece, 80 žena, oko 160 operativnih članova. Veliko smo dobrovoljno vatrogasno društvo, u svakom trenutku smo spremni, mobilni i operativni, a i svake smo godine na dislokaciji na priobalju u vrijeme sezonskih požara. Baš kao što smo bili zadnjih godina na lokacijama svih velikih poplava, požara i potresa – priča nam prvi među jednakima DVD-a Hrašće.

Što se statistike tiče, dobrovoljni vatrogasci Hrašća su unazad 15-tak godina bili na terenu oko 750 puta, ili prosječno 50 puta godišnje u gašenjima požara i protupožarnim osiguranjima. Koliko je stalna edukacija bitna pokazale su njihovi operativci prilikom zagrebačkog i petrinjskog potresa 2021.godine, gdje su na području Zagreba,Siska, Petrinje i okolnih područja obavili više od 200 intervencija.

Samo Hrašće kao naselje organizirano je kao jedna jedinstvena zajednica, ‘srce’ mjesta je upravo Vatrogasni dom, a sve tradicionalne manifestacije uvijek se održavaju s istim ciljem – prikupiti pomoć za one kojima je tom trenutku najpotrebnija.

I za kraj, planovi za idućih (bar) 80 godina, te poziv na veliku proslavu ove subote u Hrašću.

– Ono što nam je već dugo želja je da se napravi jedan novi Operativni centar, to su naše želje, pa vjerujemo kako ćemo to isto ostvariti. A naši mladi su nam garancija budućnosti, jer gajimo obiteljsko vatrogastvo koje je sam temelj dobrovoljnog vatrogastva. Pozivam i ovom prilikom sve koji još nisu da nam se pridruže i nastave tu lijepu tradiciju – rekao nam je Križanić, te uputio još jedan poziv na njihov ‘okrugli’ rođendan.

– Dođite, pridružite se našem veselju, proslavi 80 godina uspješnog rada DVD-a Hrašće, imamo dobar grah i gulaš, osvježavajuća pića, zahvaljujemo se i svim sponzorima, dobro nam došli svi! – završno poručuje predsjednik DVD-a Hrašće, Zlatko Križanić.

Zbog velikog broja gostiju i cjelodnevne proslave na snazi će biti i posebna privremena regulacija prometa, a u poslijepodnevnim satima će doći i do obustave prometa.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha. Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

I za kraj, dovoljni je da si zapišete/zabilježite u svoje mobilne uređaje ono osnovno:

Trg Jurja Muliha 8, Hrašće Turopoljsko, subota 25. svibnja, od 16 sati- vidimo se na 80. rođendanu DVD-a Hrašće, jer takva fešta se ne propušta! 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Raspjevani vikend Goričkih večeri: Stižu Pavel, Jole i Zdenka Kovačićek

Prvi će na pozornicu u Tuđmancu stati popularni pop i rock sastav Pavel. Koncert počinje večeras u 20 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Pred nama je rasplesani vikend Goričkih večeri. Nakon što su dobru atmosferu u Tuđmancu do sada napravili Magazin, Metaklapa, Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica, a Velikogoričane su rasplesali i Robert Mareković i Swingersi slijedi još dva dana dobre zabave.

Večeras od 20 sati nastupit će zagrebački pop i rock sastav Pavel, predvođen autorom Aljošem Šerićem koji već deset godina svojim pjesmama osvajaju eter domaćih radiopostaja.

Pjevaju o životnim i ljubavnim temama, a njihova skladba „Poslije nas“ osvajala je vrhove glazbenih ljestvica i bila nominirana za nagradu Porin, dok su za pjesmu „Čuvaj me“ osvojili Porina za aranžman godine. Sudjelovali su i prvi put na ovogodišnjoj Dori s pjesmom „Do mjeseca“. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Na veliku pozornicu „Tuđmanca“ dolazi još jedan, iznimno uspješan i poznat pjevač zabavne glazbe – Joško Čagalj poznatiji pod nadimkom Jole. Ovaj popularni pjevač u glazbenoj je karijeri ostvario gotovo sve – brojne nagrade, pobjede na festivalima i velika priznanja publike među kojom je postao jedan od omiljenih ‘zabavnjaka’. A jedan od energičnih i nezaboravnih koncerata priredit će i u Velikoj Gorici i to u subotu 25. svibnja od 20 sati.

Svima znani hitovi ‘Duša od papira’, ‘Nosi mi se bijela boja’, ‘Kada žene tulumare’ te brojni drugi garantiraju vrhunsku zabavu!

Nedjelja je rezervirana za VG Blues, Rock & Country festival na kojem će istaknuti velikogorički glazbenici već tradicionalno publiku zabaviti nekim malo drugačijim glazbenim pravcima i omogućiti joj da ponovno uživa u live svirci. Gošća ovogodišnjeg Festivala je ‘kraljica bluesa i jazza’ Zdenka Kovačiček.

Na koncertu koji počinje u 18 sati u Parku dr. Franje Tuđmana nastupiti će još i Tomislav Goluban, Trio Quatro, Sky Groove, The Changes.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika vatrogasna vježba: Šest lokacija, 140 goričkih vatrogasaca i 40 vozila

Vježba počinje u 10 sati i to kod mosta u Čičkoj Poljani, a gorički vatrogasci pozivaju građane da im dođu pružiti podršku i vidjeti iz prve ruke kako oni to rade na terenu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Više od 140 vatrogasca s 40 vozila sudjelovat će u nedjelju 26. svibnja u velikoj pokaznoj gradskoj vatrogasnoj vježbi pod nazivom VG 24. Organizator vježbe je Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice, a sve će se odvijati kako doznajemo od zapovjednika Ivice Macekovića na šest različitih lokacija s isto toliko scenarija.

– Po prvi puta u vježbi će sudjelovati svih 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava okupljenih u Zajednicu. Kako je vježba podijeljena u šest zona, svako od vatrogasnih društava koje se nalazi na određenom području djelovanja sami su osmislili vježbu. Bit će to prilika da se pokažu i da odrade vježbu s opremom i ljudstvom s kojim raspolažu – govori nam zapovjednik gradske Vatrogasne zajednice Ivica Maceković.

Velika vatrogasna vježba počinje u 10 sati i to kod mosta u Čičkoj Poljani gdje će se moći vidjeti vježba dostave pomoći preko rijeke Odre. Vatrogasci će tu morati dopremiti čamac i spustiti se u samu rijeku, potom se voziti na lijevu obalu rijeke radi pružanja pomoći stanovništvu, a morat će i dopremiti vodu preko rijeke za napajanje stoke.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

Vježba se nastavlja u Ščitarjevu gdje će se gasiti požar u osnovnoj školi, zatim u Gradićima gdje će se gasiti požar botaničke opreme. U Markuševcu Turopoljskom vatrogasci će spašavati unesrećenu osobu iz vozila te gašenje požara vozila. U Šiljakovini će se gasiti požar kotlovnice u osnovnoj školi dok će posljednja vježba biti u Starom Čiču, a vatrogasci će pokazati kako se gasi požar odlagališta mješovitog glomaznog otpada.

– Naš cilj je pokazati tu veliku brojnost snage s kojom raspolažemo, ali i opremu koju imamo za gašenje manjih početnih požara. Veće i teže aktivnosti preuzima Javna vatrogasna postrojba, ali veliku ispomoć i podršku pružaju naša dobrovoljna vatrogasna društva. Krajem prošle godine Gradsko vijeće donijelo je novu procjenu koja nas je podijelila u ta područja djelovanja i odgovornosti stoga želimo da se naša društva s time malo bolje upoznaju jer ako domicilno društvo ne može riješiti pojedini problem na svom području, a JVP je u tom trenutku na drugom zadatku aktiviraju se ostala vatrogasna društva s tog istog područja – dodaje Maceković.

Foto: Vježba operativnih snaga civilne zaštite „Samobor 2022“/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

S obzirom na to da je riječ o pokaznoj vježbi, ovo je prilika da se građani upoznaju s radom dobrovoljnih vatrogasaca, kako to oni rade na terenu.

– Pozivam sve zainteresirane sugrađane da nam se pridruže u svojim mjestima gdje će se odvijati vježbe i tako daju svojevrsnu podršku nama vatrogascima. Ujedno će dobiti uvid u to kako mi funkcioniramo, kako se požari ili neke druge intervencije odrađuju – poziva zapovjednik Maceković.

Po završetku vježbe sve vatrogasne snage imat će veliko postrojavanje na platou kod ZTC-a.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Norijada u Zagrebu preusmjerava i obustavlja promet, evo što kažu iz ZET-a

Od 11 do 13 sati bit će posebna regulacija tramvajskog i autobusnog prometa.

Objavljeno

na

Zbog ‘Norijade’ koja će i ove godine u gradovima okupiti broje maturante pozvodom završetka njihovoh srednjoškolskog obrazovanja, iz ZET-a su izvijestiki kako će danas 24. svibnja od 11 do 13 sati biti posebna regulacija tramvajskog i autobusnog prometa.

Kolona maturanata sa središnjeg gradskog trga prema Bundeku krenut će u 12 sati te će, ovisno o situaciji na terenu, tijekom prolaska kolone, dolaziti do povremenih zaustavljanja i preusmjeravanja linija.

Od 11 do 12 sati bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića. Linije 1, 6, 11, 13, 14 i 17 prometovat će preko Glavnog kolodvora, a linija 12 Ulicom grada Vukovara.

Oko 12.15 sati slijedi kratkotrajni prekid prometa Mihanovićevom i Vodnikovom ulicom, a oko 12.25 sati očekuje se i kratkotrajni prekid tramvajskog prometa Ulicom grada Vukovara, kod Miramarske (oko 15 minuta, dok kolona ne skrene u Aveniju Hrvatske bratske zajednice).

Od 12.10 do 13 sati očekuje se i preusmjeravanje autobusnih linija koje pripadaju terminalu Glavni kolodvor. Autobusi će voziti prohodnim dionicama, odnosno Ulicom grada Vukovara, Držićevom i Avenijom Dubrovnik do svojih uobičajenih trasa.

Za to vrijeme bit će ukinuta autobusna stajališta Lisinski, NSK, Kruge, Bundek, Muzej suvremene umjetnosti-istok i Sopot.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Dark Blue Stores – Sve za istinske gurmane i hedoniste na jednom mjestu

Nalazi se na adresi Slavka Kolara 4 od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na adresi Slavka Kolara 4, gotovo u centru grada, nalazi se pravo mjesto za gurmane i sve one koji će ulaskom u Dark Blue stores, to tek postati. Krenulo je sve prije više od godinu dana, kada je Orce Lambevski s partnerom otvorio prvi gourmet shop u Tkalčićevoj ulici, a priča je dobila nastavak s novim trgovinama otvorenima u Varaždinu i u Velikoj Gorici.

– Veliku Goricu smo vidjeli kao perspektivan grad, ne samo za domaće kupce, već se nadamo u budućnosti i za turiste jer računamo da će se grad još više razvijati. Ovdje živi jako puno mladih obitelji koji gravitiraju prema Zagrebu, no ovakvu ponudu do sada nisu imali na jednom mjestu. U Zagrebu su morali ići na više mjesta (na jednom mjestu poklon paketi, košare) tako da sada u svom gradu imaju jedan takav lijepi dućan koji ima i dušu, ali i najbolje iz Hrvatske i najbolje iz Makedonije – priča nam vlasnik Lambevski.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svaki kutak ovog jedinstvenog hedonističkog dućana pomno je osmišljen i podijeljen u nekoliko cjelina. Od kutka za rakije i likere, različite suvenire, preko kutka za makedonska, ali i hrvatska vina. Centralni dio trgovine je prostor sa suhomesnatim delicijama i vrhunskim sirevima.

– Imamo nagrađivani istarski pršut i pancetu OPG Daniele, slavonski kulen nagrađivani Josipović te proizvodi crne slavonske svinje slanina, kulen, kobasice. Kvalitetni samoborski proizvodi Igomat Kobasice teleće hrenovke šunke … Imamo i talijansku mortadelu Mia bella famiglia, livanjski, istarski i paški sir iz sirane Gligora, Travnički sirevi i kajmak ali tu je i riblji asortiman poput fileti srdela i inćuna Pelagos, generala Gotovine. Tu su i ćevapi Brajlović, ručno rađene čokolade, med, proizvodi od tartufa, začina do cigara iz Dominikanske Republike te brašno iz Rastoka mljeveno na kamenu – nabraja nam Lambevski.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Posebno se ponose i svojom vinskom kartom. Tu su najbolje etikete hrvatskih vinarija od Slavonije do Dalmacije, ali i makedonskih vina najboljih vinarija. Poput Matuška, Josića, Meneghetti, Kopjar, Cmrečki, Štampar, Royal Hill, a posebnost su i vina koje odležava u amforama i bocama na dnu mora Navis Mysterium. Od makedonskih vina tu su Popov, Tikveš, Kamnik, Bovin…

– S obzirom na to da sam ja Makedonac, inače smo zastupnici za brend Gurmano ajvara koje imamo u trgovinama, to je ujedno bio i glavni pokretač za ostale proizvode. Imamo jako puno poznatih dobavljača koji su godinama bili naši kupci, a sada se njihovi proizvodi nalaze u našim trgovinama. To su likeri Aura, Karlić tartufi, Perajica Pršuti. Napravili smo jedan lijepi spoj kvalitetnih proizvoda na jednom mjestu – dodaje Lambevski.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Trgovina je to koja odiše duhom, a njen ambijent oduševljava na prvu. Retro stil i proizvodi koji se u njoj nude, pokazali su kako se odlično slažu i nadopunjavaju. Pa tako u goričkoj trgovini na zidu vise fotografije iz prošli vremena. Glavna fotografija je fotografija objekta koji se tada nalazio na ovom prostoru gdje je sada trgovina, tu je i slika stare Zagrebačke ulice, prvog goričkog restorana, tramvaja…

No, veliki plus svakako je i dodatna usluga koju nude, a to je slaganje i dekoriranje ukusnih hladnih plata za svaku prigodu od suhomesnatih ili ribljih proizvoda te plata od divljači.

– Držimo se onoga u koji kvart dolazimo, gdje pozicioniramo svoje lokale da osmislimo nešto novo. Tak smo za naše Velikogoričane osmislili specijalnu ‘Turopoljsku platu’, a na kojoj se nalazi panceta i kobasica turopoljske svinje, tu je još i dobar kulen, pršut, viteška šunka i sir – govori nam Mirjana Močiljanin, voditeljica maloprodaje.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim proizvoda od turopoljske svinje, u trgovini će svoje mjesto na policama pronaći i još neki proizvodi s potpisom domaćih i lokalnih proizvođača.

– Uskoro ćemo u našoj trgovini imati Turopoljsko pivo, a u potrazi smo za OPG-ovima koji proizvode domaće sireve. U ponudi imamo i turopoljske štrukle ‘Cipov’, obične i s tartufima, te smo tako podržali našu Ivanu, a koju kupci prepoznaju – govori nam Mirjana te ističe kako je posebno ponosna na djelatnice koje imaju jako dobru i profesionalnu komunikaciju s kupcima.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ima ova trgovina i jedno važno pravilo, a to je da sve što je u ponudi na rezanje se može kušati prije kupnje, kada su u pitanju suhomesnati proizvodi, ali i pića. Akcije su na dvotjednoj i mjesečnoj bazi, a sve kako bi artikli bili pristupačni svim kupcima.

– Ponuda je stvarno raznolika i uvijek gledamo da je svima dostupna, ali i da kupci kod nas mogu pronaći posebne i zanimljive proizvode koji se ne mogu naći u svakom dućanu. Također nam je važna i sama interakcija s kupcima, a kako smo specifična trgovina svi naši djelatnici prolaze obuke – otkriva nam vlasnik.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Radno vrijeme trgovine u Velikoj Gorici je od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, a nedjeljom i praznicima je zatvorena.

– Dark Blue Stores najbolje opisuje drniški pršut, paški sir i makedonski ajvar – poručuje Lambevski za kraj, a na vama je da se upustite u ovu zanimljivu hedonističku avanturu.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno