Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽIVI TURIZAM

Zagrebačka županija ušla u utrku za certifikat "Green destinations"

26.05.2023.
u 16:11

Želimo kroz naš rad uključiti sve dionike, postaviti visoki standard smjera razvoja održivog turizma kojeg vodimo unatrag četiri godine, naglasila je Ivana Alilović

Gotovo 400 svjetskih destinacija zaslužilo je certifikat "Green destinations", nedavno ga je osvojila Međimurska županija, a uskoro bi se njime mogla okruniti i Zagrebačka. Ona je, naime, ušla u konkurenciju za srebrni certifikat, i to, kako je na današnjoj konferenciji za novinare istaknula direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, zahvaljujući primjenjivanju pojma održivosti u praksi.

– Završili smo fazu pripreme za proces certificiranja i sada nam slijedi sam proces u koji ćemo uključiti sve relevantne dionike razvoja turizma destinacije. U prvoj fazi smo proveli istraživanje o spremnosti dionika za proces certificiranja i primjenu održivih praksi poslovanja, a nakon čega nam slijedi edukacija dionika, opsežna priprema ostale potrebne dokumentacije, te smo svjesni činjenice kako je pred nama puno posla. Što nam je cilj? Već iduće godine biti proglašeni najvećom certificiranom regijom održivog turizma u Hrvatskoj od međunarodno priznate organizacije Green Destinations. Želimo kroz naš rad uključiti sve dionike, postaviti visoki standard smjera razvoja održivog turizma kojeg vodimo unatrag četiri godine – kazala je Ivana Alilović.

VEZANI ČLANCI: 

Na konferenciji su sudjelovale i voditeljica strateških komunikacija Regionalne energetsko - klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Ivana Belić te direktorica Tourism Laba Katarina Miličević, koja je naglasila da proces certificiranja može trajati i nekoliko godina, no Zagrebačka županija mogla bi certifikat dobiti i znatno ranije. 

– Cilj održivog razvoja turizma je stvoriti pozitivan i obostrano koristan odnos između turista, lokalne zajednice i prostora u kojem se turistička aktivnost odvija. Upravo Green Destinations kroz primjenu praksi održivog upravljanja nastoji pomoći destinacijama u brizi za okoliš, očuvanje kulturnih dobara, postizanje ekonomske održivosti i koristi za lokalno stanovništvo prije svega kroz zadovoljstvo razvojem turizma u destinaciji. Transformacija prema održivom upravljanju turističke destinacije traje i ne događa se preko noći te uključuje sve dionike razvoja turizma – naglasila je Katarina Miličević. 

Inače, Green Destinations neprofitna je organizacija, sa sjedištem u Nizozemskoj, a čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini. Razvija održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizma (GSTC). Uživa iznimno visoku prepoznatljivost kvalitete od strane partnera i putnika širom svijeta te surađuje s preko 400 destinacija i prisutna je u više od 90 zemalja diljem svijeta. 

VEZANI ČLANCI: 

– Moramo postati svjesni činjenice da društvo u kojem živimo dugoročno nije održivo i da pitanje efikasnosti i učinkovitosti ili pak borbe i prilagodbe na klimatske promjene ne podrazumijeva samo sektor energetike već sve sektore, pa tako i turističko gospodarstvo. Promjene se moraju događati u svim sektorima, na svim razinama i po mogućnosti sinkronizirano. Komunicirati je važno, jer komuniciranjem promičemo ideju i mijenjamo svijest. No potrebni su nam projekti poput ovoga, više ambicije, visoko postavljeni ciljevi i rad na terenu. Ovo je priča koja se tiče svakoga od nas. Ne podcjenjujemo promjenu koja se događa, jer Hrvatska je turistička zemlja i ako nećemo pratiti, ako ništa drugo onda zahtjeve naših gostiju, prije ili kasnije osjetit ćemo to na godišnjim evaluacijama posjeta – dodala je Ivana Belić. 

GALERIJA Maturanti proslavili kraj škole: Uz šarene natpise norilo se po cijeloj Hrvatskoj

 
1/52

 

Komentara 1

DU
Deleted user
16:33 26.05.2023.

Certifikat Zeleno odrediste vam je osiguran 100 % ...nije upitan uopce ..samo izdavatelju posaljite sliku parkova...zg je najzeleniji grad u evropi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije