Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Prekrasno je putovati, upoznati druge zemlje i ljude pa usporediti njihov način života s našim. Ali, najljepše je ipak tu, u Hrvatskoj

Moja.hr
29.05.2023.
u 09:19

Kod nas se djeca upisuju u vatrogasce, nogomet ili folklor. U Turopolju svako od pedesetak sela ima svoje kulturno-umjetničko društvo, kaže Meri Slunjski, članica ansambla Jane

"Mi smo Jane, Janice bistre kakti voda, plemenitog hrvatskog, turopoljskog roda. Pjesma nam je pravi lek, od jutra nam 'rana, najlepše je vu srcu kad zapeva Jana". Tako će se pjesmom predstaviti Jane, ženski ansambl od čijeg je osnivanja u Velikoj Gorici prošlo devetnaest godina. Glazbeni im je mentor Ivan Potočnik, za organizaciju i brigu o sastavu zadužen je Danijel Skrbin.

Jane nose tradicionalno žensko ime iz kraja iz kojeg dolaze, Turopolja, i s ponosom ga predstavljaju. Grlene pjevačice, sudionice brojnih državnih i svjetskih vokalnih natjecanja, smotri folklora, raznih manifestacija i festivala, s kojih su odlazile okićene medaljama i priznanjima, ovogodišnje su predstavnice Zagrebačke županije u projektu Moja.hr..

Baza folklorna glazba

O vrhunskim promotoricama Hrvatske u inozemstvu razgovarali smo s predsjednicom ansambla Alinom Haraminčić i jednom od sedamnaest članica Jana, Meri Slunjski.

– Drago nam je da je naš rad prepoznat i da smo prijavljene za sudjelovanje u Moja.hr – kažu.

Članice Jana većinom su iz Turopolja, no ima ih i iz ostalih područja županije, primjerice, voditeljica ansambla Ana Jaklinović, zadužena za uvježbavanje repertoara, putuje iz Vrbovca tri puta tjedno na probe u Veliku Goricu:

– Baza nam je folklorna glazba, ali pjevamo i crkvene napjeve, imale smo izlete u klapske vode... Širok je opus – govore Alina i Meri.

Iako pjesme koje Jane izvode najviše obuhvaćaju područje Turopolja, na njihovu se repertoaru nalaze i pjesme iz ostalih dijelova Hrvatske pa tako prezentiraju raznolikost i bogatstvo našeg folklora. Pitali smo ih kako je uopće došlo do toga da se priključe ovome zboru koji njeguje tradiciju i kako im pristupaju nove, mlade snage. Odgovaraju da je većina članica plesala u nekom folklornom ansamblu, a pronalaze ih na temelju preporuka. Alina je odmalena u folkloru i od početka u Janama, Meri je u ansambl došla prije desetak godina, kad se događala smjena generacija:

– Kod nas se djeca upisuju u vatrogasce, nogomet ili folklor. U Turopolju svako od pedesetak sela ima svoje kulturno-umjetničko društvo – objašnjava Meri Slunjski.

Jane većinom nastupaju samostalno, no na koncertima ili kakvim drugim posebnim prigodama na tradicijskim hrvatskim instrumentima prate ih tamburaši Jankići, odjeveni onako kako su se oblačili turopoljski plemenitaši prije dva, tri stoljeća. I kostimi Jana – suknje i košulje od prirodnog materijala te stilizirani pojas – ukrašeni su etnoelementima.

– Mi smo posebna zajednica, ovo baš moraš voljeti i s ponosom prikazivati. Taj nas osjećaj ponosa obuzme i kad smo u nekoj drugoj županiji, a pogotovo kad nastupamo negdje vani. Zbilja se posebno osjećam zato što pjevam etno, predstavljam svoj kraj... – govori Meri prepričavajući nam zgodu iz Italije kada ih je neki američki turist, čuvši ih kako pjevaju u crkvi, danima pratio na ostatku turneje jer se toliko oduševio njihovim izvedbama.

Na brojnim putovanjima, a Jane su zbilja vidjele svijeta – od susjednih zemalja, do Šri Lanke, Kine, Gruzije, Sjedinjenih Američkih Država... – bilo je pregršt dogodovština, poput one kad su ih tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. po kockicama na pojasevima prepoznavali po cijeloj Africi, u kojoj su nastupale na Svjetskim zborskim igrama, s kojih su donijele zlato.

U koferu licitarska srca

Na svojim su turnejama svijetom dijelile licitarska srca, mahale hrvatskim zastavicama, svima rado govorile odakle stižu...

– Prekrasno je to sve vani vidjeti i doživjeti, upoznati lokalno stanovništvo, usporediti njihov način života s našim. Ali, meni je ipak ljepše tu, u Hrvatskoj – kaže Alina Haraminčić, po zanimanju učiteljica.

– Nikada nisam ni razmišljala o tome da odem odavde, iako je bilo ponuda i mogla sam – govori Meri Slunjski, koja je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu završila studij biologije.

I ostale članice Jana, dodaju, misle isto kao i one. Ovogodišnje predstavnice Zagrebačke županije u projektu Moja.hr promišljanja o svome kraju prikazat će u jednoj minuti filma. Riječju ili pjesmom, doznat ćemo na završnici u istarskom Kašteliru, iako nije teško pretpostaviti na koji su način svoju županiju Jane, kojima je "pjesma pravi lek", odlučile predstaviti.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Slikovita mjesta s mirnim ritmom života, pitoma i plodna sela, obilje prirodnih ljepota... Ubacite tragove duge povijesti, ponosno čuvanu baštinu, bogatstvo domaće kuhinje i autentična vina pa svemu dodajte iskrenu gostoljubivost i dobili ste zagrebačku okolicu. Zeleni prsten koji drži leđa Zagrebu ugodno je daleko od vreve velegrada, a dovoljno blizu da uvijek bude usput pružajući se kao na dlanu. Unatoč gospodarskom razvoju i gravitiranju velikom Zagrebu, Zagrebačka županija nije izgubila svoj identitet, kulturno naslijeđe i ponajprije netaknutu, čistu prirodu. Prepuna je osebujnih raznolikosti i mnoštva sadržaja za radoznale posjetitelje. Planinarenje, bicikliranje, ribolov, kombinacija pješačkih staza, lokalnih atrakcija, izletišta i seoskih domaćinstava, manifestacija i dvoraca, arheoloških lokaliteta i galerija... samo su neki od razloga zašto valja posjetiti kraj prepun podsjetnika na stoljeća i tragove burnih povijesnih zbivanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije