Plenković: Imamo privremeno rješenje za šefa VSOA-e, potpisao sam odluku

Vijesti 10. srp 202311:55 5 komentara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da je postignut dogovor o privremenom rješenju oko Vojno sigurnosno-obavještajne agencije pošto danas istječe mandat ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu.

“Kada gledamo malo unazad, ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se dosad u našem mandatu ovdje ukupno uložilo, kroz suradnju Vlade, grada i županije, više od milijardu eura europskih sredstava, sam grad Dubrovnik više od 300 milijuna eura. Dovršetak projekta Pelješkog mosta i pristupnih cesta dao je jednu potpuno novu dimenziju Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ulaganja u bolnicu u Metkoviću, aglemoracije pa do različitih potpora i podrška koje je Vlada davala u vrijeme covida”, rekao je Plenković u Dubrovniku nakon uručivanja ugovora korisnicima Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške regionalnom razvoju, Sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini te Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

“Sve to, uz već ranije završenu zračnu luku, govori da smo omogućili jugu Hrvatske praktički ravnopravni status koji on godinama zbog prometne izoliranosti nije imao i mislim da iz tog razloga možemo biti zadovoljni”, dodao je.

Komentirao je i sastanak oko VSOA-e. “Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana. S obzirom da od sutra gospodin Kinder više nije prva osoba VSOA-e imamo rješenje sa željom, i sad to ponavljam još jednom, da se usuglasi novi čelnik VSOA-e. Prijedlog Vlade, a prijedlog je takav da ga je uputio ministar Banožić, uputio ga je u moje ime, to je brigadni general Mijo Validžić, sa svim referencama. Riješili smo sada neposredno situaciju nakon sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi”, rekao je Plenković.

“Dok se isprika ne uputi direktno, razgovora neće biti”

Komentirao je i odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Mi se ne moramo sastati, to ne piše u Ustavu, moramo se usuglasiti. Možemo se usuglasiti pismeno, možemo preko posrednika. Kao što se u vrijeme Milanovićevog mandata, s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović usuglašavao njegov ministar Ante Kotromanović”, rekao je Plenković te dodao:

“Milanović bojkotira, ignorira, vrijeđa ministra obrane. Vrijeđa ga, huška DORH…. Dok god budu trajala takva vrijeđanja i pokušaji poniženja… Banožić je rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego zbog principijelnosti prema hrvatskoj javnosti.”

“Pitajte Milanovića zašto bojkotira Validžića. Dok se isprika ne uputi direktno, razgovora neće biti”, kazao je Plenković.

O aferi u HEP-u: “Onaj koji je nadležan za resor, treba voditi računa o svim elementima u svom resoru”

Komentirao je i štrajk u pravosuđu koji je ušao u šesti tjedan, a štrajkaši kažu da su spremni ići i korak dalje – prestati raditi i hitne slučajeve. Rekao je da će ministar Ivan Malenica “sutra ili preksutra obaviti razgovore”.

“Podigli smo plaću s mjeseca na mjesec za 160 eura. A da ne govorim o dizanju osnovice. Nakon 30 godina potrebno je donijeti kvalitetan Zakon o plaćama državnih i javnih zaposlenika. Svi ti zaposlenici su na plaći za lipanj već dobili povećanje za 100 eura”, kazao je Plenković.

Aferu u HEP-u nije želio previše komentirati, rekao je da još nije doznao nove informacije. “Sve ćemo ispitati”, ponovio je.

“Postoji u Vladi premijer, postoje ministri koji su nadležni za resore. Onaj koji je nadležan za resor, treba voditi računa o svim elementima u svom resoru. I onda, ako ja dam zadaću ministru gospodarstva (Davoru Filipoviću), koji je zadužen za sektor energetike, da traži izvješće od svih aktera i objedini informacije i predstavi ih nama, onda ćemo o njima govoriti, a budući da smo u Zagrebu tek u srijedu, prije srijede ili četvrtka informacije o tome imati nećemo”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare