Povežite se s nama

Vijesti

Vlč. Dragutin Kujavec o izuzetnom značenju svakog dana Svetog vazmenog trodnevlja

‘Značenje ovih dana je toliko veliko i duboko, ono se jednostavno treba slaviti. Zato pozivam sve vjernike da u svojim župama budu na liturgijskim slavljima’, poručuje župnik Župe sv.Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec.

Objavljeno

na

U Velikom smo tjednu, a upravo danas počinje i Vazmeno ili Sveto Trodnevlje, najznačajnije vrijeme u liturgijskoj godini kada kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Izuzetno značenje tih dana, kao i poruke koje nam nose, pojasnio je za sve čitatelje Cityportala, župnik Župe sv.Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec.

– Sveto Trodnevlje se osobito odnosi na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, a ja ću ovdje reći i Velika nedjelja, Vazam, Uskrs, koja je temelj svih nedjeljnih slavlja. Svaki od ovih dana Svetog Trodnevlja ima svoje izuzetno značenje.

Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere, prestaju zvoniti zvona u crkvama do Vazmenog bdijenja.

– Danas na misi ustanovljenja presvete Euharistije ili Misi večeri Gospodnje, već sam naziv govori kako se radi o slavlju koje nazivamo i Isusova posljednja večera, unutar koje se događa upravo ono čemu svjedočimo na svakoj misi, kod svakog euharistijskog slavlja, da po Kristovoj zapovijedi, uzimajući čestice kruha i vina budu po Duhu Svetome pretvorene u Otajstvo njegova tijela i njegove krvi. Mi čvrsto vjerujemo da je upravo po tom Otajstvu prisutnost Njegova u svakodnevnom životu vjernika i životu crkve tako čvrsta da u to ne sumnjamo. Zato nema neke veće blizine koju bi čovjek mogao doživjeti s Bogom, s Isusom Kristom, nego li pričestiti se, primiti taj neizrecivi dar. Pred tim Otajstvom ne možemo ostati nijemi, gluhi, i bez poziva na poniznost, zahvalnost, potaknuti do ganuća, jer smo zagrljeni od Isusa Krista koji nam se tako daruje – kaže vlč. Kujavec.

Foto: Veliki petak 2023.g./Župa sv.Petra i Pavla

Posebno ističe poruku koju je Isus poslao apostolima, pa tako i svim kršćanima.

– U euharistijskoj poniznosti On se stavlja u granice običnog kruha i kapi vina, ali ide još dublje, ponižava se, saginje do nogu svojih učenika da bi im oprao noge. Upravo u toj gesti koja izazove pobunu kod svetog Petra, koji kazuje ‘ti da meni pereš noge’, on to ne može dopustiti, ali Isus mu kaže ‘ako te ne operem nećeš imati djela sa mnom. S pravom me zovete učiteljem i gospodinom, ako sam ja kao takav vama oprao noge, učinite i vi to jedni drugima’. Time je uspostavljena nova služba, možemo reći i mentalitet koji bi trebao resiti kršćane, da se nitko ne smatra većim od drugih, nego da jedni drugima budemo u službi i kao poslužitelji. Isus kaže – ‘tko želi biti onaj koji će upravljati većim, neka bude najmanji, ja sam vam dao primjer’ – podsjeća vlč. Kujavec.

Foto: Prikaz Božjeg groba/ Župa sv.Petra i Pavla

Posebno sadržajno bogat program očekuje vjernike na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti i Veliku subotu, dan tišine, molitve i pohoda Božjeg groba.

– Na Veliki petak, barem u mojoj župi, u 15 sati će biti Pobožnost križnog puta. Na Cvjetnicu se pjevala i čitala Muka po sv. Marku, a svake godine na Veliki petak je tu Muka po sv. Ivanu. Središnji dio svakog evanđelja su Isusova muka, smrt i njegovo uskrsnuće. Ivan i križ gleda kao prijestolje na kojemu je ustoličen Krist kralj i možemo reći kao da već s tog križa sjaji slava Krista uskrslog. Kod proslava Isusove muke i smrti, kod nas će biti u petak u 18:30 sati, ulazi se u tišinu crkve, stoji se ili kleči pred oltarom u tišini. Služba Riječi, meni osobno vrlo potresni tekstovi, a posebno tekst proroka Izaije, koji impresivnim bojama oslikava lik Krista Raspetoga. Slijedi homilija, propovijed i sveopća molitva, gdje se moli na predloženih deset nakana, jedan dio se pjeva, jedan recitira. Dolazi središnji dio službe Velikog petka, to je donošenje križa i ljubljenje križa. Svakome se treba za to dati prilika, kako bi vjernik iskazao ljubav prema onome koji je za nas podnio muku i smrt. Nakon toga se pripremi euharistijski stol gdje se donose posvećene hostije od Velikog četvrtka, Veliki petak nema svete mise, zato se pričešćujemo od posljednje Isusove večere. Zatim se ide na posebno mjesto, ambijent koje simbolizira Isusov, Božji grob, gdje se odlaže križ. Kod mene u župi će od Velikog petka navečer, od završetka slavlja Isusove muke i smrti, biti izloženo sve do Vazmenog bdijenja na veliku subotu, imat ćemo 24 satno euharistijsko klanjanje, na to su me potaknuli župljani, kako bi svatko u tišini mogao provesti svoje vrijeme i u svakom trenutku će u crkvi netko biti prisutan – ističe velečasni.

Foto: Velika subota 2023.g/Župa sv.Petra i Pavla

Velika subota je u znaku tišine, zvona šute.

– Od Velikog četvrtka do Velike subote navečer kaže se kako su zvona gluha, zavezana, ne izvodi se ni liturgijska glazba, pjeva se bez instrumenata. Zvona zazvone opet na Veliku subotu kad se zapjeva kod bdijenja ‘Slava Bogu na visini’. Bdijenje Velike subote je, možemo reći, poseban dan. Splet bogatih događaja koji počinju pred crkvom  – blagoslovom ognja, na tom ognju se pale uskrsne svijeće i slijedi ulazak u potpuno mračnu crkvu, gdje do izražaja dolazi da je jedino svjetlo upravo ta uskrsna svijeća, koja simbolizira Isusa Krista. Slijedi starodrevni hvalospjev uskrsnoj svijeći u kojemu se iznenađujuće pjeva ‘O, sretna li grijeha koji je zavrijedio imati takvog otkupitelja’ . Jer da nije bilo grijeha ne bi bila očitovana takva slava Uskrsloga i ne bi došao na ovaj svijet. Slijedi služba čitanja koja je izuzetno bogata u vazmenom bdijenju. Nekada su kršćani u Prvoj crkvi imali jedino tu misu na uskrsno bdijenje. Tu se blagoslivlja krsni studenac i ako ima prvokrštenika, pa i ako nema, a u Prvoj crkvi se jedino tada i krstilo, pa je Uskrs bio u znaku bjeline koju su dobili i nosili bi je idućih osam dana. Zato se do danas nedjelja nakon Uskrsa naziva po tome Bijela nedjelja – rekao nam je velečasni.

Za kraj razgovora poziva sve vjernike da posebno ovih dana izdvje vrijeme za odlazak na misu i sudjelovanje u liturgijskimn slavljima.

– Značenje Svetog trodnevlja je toliko veliko i duboko, gotovo ga je nemoguće interpretirati kroz jedan razgovor, ono se jednostavno treba slaviti. Zato pozivam sve vjernike da ovih dana u svojim župama budu na liturgijskim slavljima – poručuje župnik Župe sv.Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec.

Vijesti

Vozači motocikala i automobila dva dana na ‘meti’ prometne policije

Policija će provesti dvodnevnu akciju pojačanog nadzora vozača, a u provedbi akcije koristit će se i uređaji za mjerenje razine buke.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka sutra i u subotu provodi pojačan nadzor vozača motocikala i automobila koji grubo krše prometne propise. Cilj akcije je povećanje razine sigurnosti u prometu te je usmjerena na sprječavanja najtežih prometnih prekršaja uz poseban naglasak na prekršaje nepropisne brzine kretanja motocikala i vozila, prolazaka na znak crvenog svjetla ili više uzastopnih prolazaka, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na motociklima, isteka važenja prometne dozvole i neregistriranih vozila, upravljanja prije stjecanja prava na isto, upravljanja bez odgovarajuće kategorije, neisticanja ili nepropisnog isticanja registarskih pločica na motociklima te na prekršaje tehničke neispravnosti vozila.

– U provedbi akcije koristit će se i uređaji za mjerenje razine buke. Posebna pozornost pri obavljanju nadzora biti će na modalitetima mjerenja brzine motociklista i sankcioniranju takvih prekršaja – ističu iz policije te pozivaju vozače i putnike da se pridržavaju zakonskih odredbi i prometnih propisa.

Nastavite čitati

Sport

Gorica čeka Rudeš: ‘Već su ispali, ali već su nas pobijedili. I to jedino nas…’

Nogometaši Gorice pokušat će negativan niz rezultata prekinuti u ogledu s Rudešom, u petak od 18 sati, u prvoj utakmici 34. kola. U kadar se vraća Dino Štiglec, a traži se i način kako početi realizirati prilike…

Objavljeno

na

Objavio/la

Svakog ovog ćudljivog proljetnog dana sve smo bliže kraju sezone u najvišem rangu hrvatskog nogometa, pa je tako četvrtak stigao kao posljednji dan za pripremu za pretposljednje domaćinstvo nogometaša Gorice u ovoj prvenstvenoj kampanji. Situacija je daleko od idilične, nanizala su se četiri poraza, dogodila se i ta užasavajuća situacija s ozljedom mladog Đekića, a u svemu tome otvara se i cijeli niz upitnika.

– Atmosfera je kod nas uvijek dobra, tako je i sad, bez obzira na zadnje rezultate. Radimo dobro i kvalitetno, moramo ići dalje – izbjegava kompliciranja i mladi stoper Mario Matković u iščekivanju domaćeg ogleda s Rudešom.

I doista, nema druge nego ići dalje, pokušati popravljati stvari dan po dan. I utakmicu po utakmicu. Rudeš doma trebao bi biti idealan protivnik u ovoj situaciji, šest dana nakon neugodnog i nezasluženo visokog poraza kod Slaven Belupa, ali malo je što u ovoj priči idealno.

– Nećemo se puno vraćati unatrag, u Koprivnici je to bio loš dan za nas. Iako, odigrali smo dobro prvo poluvrijeme, bila je to Gorica kakvu želim, bili smo dobri, stvorili smo dobre situacije… Nažalost, nismo ih iskoristili – kaže trener Rajko Vidović, svjestan da je realizacija prilika jedan od najočitijih problema za ovu momčad Gorice.

S jedne strane terena preteško se zabijaju golovi, a s druge se prelako primaju. A kad je tako, niz poraza je realnost.

– U nogometu to tako ide. Ako ne zabiješ šanse, često se dogodi da te stigne kazna. Ove sezone nama se to događa često, ali mene kao trenera veseli što stvaramo dobre situacije u igri prema naprijed. Tako je bilo u sva ova četiri posljednja poraza, no te šanse nismo znali iskoristiti, da bi zatim gubili koncentraciju, primali golove, a onda gubili i utakmice. I u Koprivnici je poraz ispao visok, ali svi koji su gledali utakmicu znaju da je u prvom poluvremenu lako moglo otići na našu stranu. I tu se opet vraćamo na početak, ako ne zabiješ, bit ćeš kažnjen – ističe Vidović.

Gorica je nakon poraza u prošlom kolu ostala na samo dva boda iznad devetoga mjesta, posljednjeg na kojem se ove sezone, ako se ne zoveš Rudeš, uopće može završiti. Takav rasplet apsolutno svi u klubu žele izbjeći pod svaku cijenu, zbog čega se pobjeda u sudaru s uvjerljivom zadnjom momčadi lige smatra imperativom. Međutim…

– Opet nas čeka jedna zahtjevna utakmica. Da, Rudeš je već ispao u drugu ligu, ali baš zato igra rasterećeno. U zadnjim utakmicama svima su bili neugodni, stvarali su šanse, a ne zaboravimo i da je to momčad koja je jedino nas pobijedila ove sezone, i to u utakmici u kojoj je Gorica bila dobra… Po onome što vidim na treninzima, mogu zaključiti da postoji želja kod igrača da se takvo nešto ne ponovi. Radili su dobro svih ovih dana i vjerujem da ćemo biti dobri u petak – optimističan je Vidović.

Dobit će trener Gorice i jedno značajno pojačanje za ogled s Rudešom, no četvorica igrača neće biti u kadru.

– Vraća se Štiglec, a već standardno nema Krizmanića, Matavža i Ndockyta, kao što nema ni Kapulice… Imamo to što imamo, želimo nastaviti u smjeru u kojem smo išli u prvih sat vremena u Koprivnici, pa još pokušati i produžiti tu minutažu što je više moguće. Bude li tako, bit će dobro – uvjeren je Vidović.

Sve govori da će Gorica ostati zapisana kao jedina momčad koju je Rudeš uspio pobijediti u sezoni negativnih rekorda kluba sa zagrebačkog zapada, a jedino gore od toga bilo bi da ostane zapisana kao momčad koju je Rudeš u ovakvoj sezoni pobijedio dvaput.

Dovoljan motiv za maksimalan angažman? Trebao bi biti…

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dijelimo besplatne ulaznice za AIRVG, evo kako možete do njih

Svoje ulaznice moći ćete preuzeti na licu mjesta u vremenu od 12 do 15 sati.

Objavljeno

na

Zrakoplovni dan i aeromiting AIRVG2024 izazvao je velik interes među Velikogoričanima, ali i van granica naše županije. Posebno vidljivo, bilo je kada su besplatne ulaznice koje su se morale osigurati preko Entria, planule u svega dva sata. Njih 5 tisuća.

Dobra vijest je ta, što je Grad Velika Gorica osigurano za naše čitatelje i slušatelje 50 besplatnih ulaznica do kojih možete doći vrlo lako. Dijelimo 2×25 ulaznica.
Sve što trebate učiniti je poslati nam svoje podatke na mail [email protected] i nagradit ćemo one najbrže.

Svoje ulaznice moći ćete preuzeti na licu mjesta u vremenu od 12 do 15 sati.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dobre vijesti! Petar se vratio kući

Potvrdili su nam to iz HGSS-a.

Objavljeno

na

Iz HGSS-a su nam potvrdili kako je priča o nestanku 28-godišnjeg Velikogoričana Petra Mandarića dobila sretan epilog. Naime, Petar se vratio kući. Razlozi nestanka nisu nam poznati, važno je samo da priča ima sretan kraj. Potraga je obustavljena te se Petar više ne nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Podsjetimo, Petar je nestao na području Velike Mlake prije dva dana, u blizini benzinske crpke Lukoil.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dopunsko zdravstveno osiguranje koje uključuje preglede u privatnim poliklinikama – doznali smo sve detalje!

I to u privatnim poliklinikama u cijeloj Hrvatskoj, s kratkim vremenom čekanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Novo jedinstveno Dopunsko zdravstveno osiguranje koje osim osnovne zdravstvene zaštite uključuje preglede u privatnim poliklinikama dostupno je od sada u Hrvatskoj. Predstavilo ga je Croatia osiguranje te klijentima ponudilo obavljanje laboratorijskih pretraga, specijalističkih i sistematskih pregleda, ali i ostalih medicinskih usluga u vrhunskim privatnim poliklinikama bez dugih čekanja.

Uz osnovno Dopunsko osiguranje već za samo nekoliko eura mjesečno više, klijenti mogu ugovoriti zdravstvene preglede i pretrage čija je ukupna vrijednost čak do 207 eura. A kako je nastalo novo Dopunsko?

– Sva naša istraživanja već duže govore kako se dopunsko zdravstveno osiguranje percipira nužnim jer pokriva troškove participacija i moguće troškove boravka u bolnici što je rizik koji se može dogoditi svakome. S druge strane, dodatno zdravstveno koje uobičajeno uključuje niz pregleda, smatra se luksuzom. Mi smo zato odlučili kombinirati prednosti ovih dvaju zdravstvenih osiguranja i omogućiti klijentima dopunsko zdravstveno s uključenim pregledima koje su upravo klijenti prepoznali najatraktivnijima. I to u privatnim poliklinikama u cijeloj Hrvatskoj, s kratkim vremenom čekanja. A osim za građanstvo, imamo i pakete za poduzetnike koji uključuju još više pregleda među kojima posebno treba istaknuti magnetsku rezonancu i CT –  rekao je Bojan Letica, direktor Sektora za razvoj proizvoda i preuzimanje rizika u Croatia osiguranju.

Zašto su ovi pregledi važni?

Laboratorijskim pretragama mogu se identificirati zdravstveni problemi prije pojave bilo kakvih simptoma, a pretragama su obuhvaćeni svi vitalni organi – srce, krvožilni sustav, jetra, gušterača, bubrezi, te mokraćni, koštani i probavni sustav.

Specijalističkim pregledima mogu se otkriti bolesti prije nego nastanu komplikacije. Obuhvaćena su razna područja, među kojima su najčešći kardiologija, neurologija, radiologija, ginekologija, urologija, pulmologija i brojna druga.

Sistematski pregledi najpraktičniji su oblik preventivnih pregleda kojima se može dobiti uvid u opće zdravstveno stanje pojedinca. Bolesti koje se najčešće otkrivaju na sistematskim pregledima su dislipidemija, šećerna bolest, disfunkcija štitnjače, masna jetra, žučni kamenci, slabokrvnost i maligne bolesti. Više detalja o novom Dopunskom zdravstvenom osiguranju potražite na crosig.hr.

Osim toga, policu Dodatnog zdravstvenog osiguranja možete povezati s ostalim osiguranjima u Spektru, jedinstvenom programu pogodnosti u kojem cijelo vaše kućanstvo ostvaruje brojne uštede i benefite.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno