Zagrebačka županija potiče poljoprivredu sa više od 13 milijuna kuna

Autor: Agencija VLM , 17. ožujak 2015. u 12:13
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Namijenjeni su kao potpora razvoju poljoprivrede i infrastrukture preko jedinica lokalne samouprave…

Više od trinaest milijuna kuna podijelit će tijekom ove godine Zagrebačka županija za poticanje razvoja u poljoprivredi. Većina natječaja već je raspisana tijekom veljače i ožujka, a bit će otvoreni do pred kraj godine, odnosno do trenutka kada budu potrošena sva sredstva.

Plitki džepovi

Namijenjeni su kao potpora razvoju poljoprivrede i infrastrukture preko jedinica lokalne samouprave, za sufinanciranje dokumentacije za prijavu na EU fondove ili povećanje energetske učinkovitosti. Veći dio novca koji se izdvaja iz županijskog proračuna uglavnom je namijenjen poticanju konkurentnosti, točnije modernizaciji poljoprivrednih gospodarstava. Prema informacijama pročelnice za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordane Županac, a koja se ravna prema dosadašnjem iskustvu, najviše sredstava uloži se u modernizaciju cvjećarstva, povrtlarstva, vinogradarstva, stočarstva i voćarstva. Sredstva, dok ih ima, dobiju svi koji ih traže.

– Najviše odnesu te grane poljoprivrede, osobito ako je riječ o ekoproizvodnji. No nema puno ekoproizvođača, što je vrlo logično uzme li se u obzir tržište: ekoproizvodi su skuplji, a građani su sve plićeg džepa i ne mogu si ih priuštiti – kazala je G. Županac. I ne rade svi poljoprivredni poduzetnici na isti način. Oni ambiciozniji šire svoju proizvodnju i smišljaju dodatne proizvode, primjerice, proizvođači jabuka proizvode još i džem, sok ili čips, dok se neki zadovolje isključivo proizvodnjom i prodajom svog proizvoda.

Ozbiljno staju na noge

Tijekom prošle godine Županija je natječajima za poticaje poljoprivrednicima proslijedila 5,4 milijuna kuna. Poticaje je dobilo 1045 poljoprivrednika.

– Stotinjak poljoprivrednika godišnje uspije se modernizirati i razviti prema ozbiljnom poljoprivrednom gospodarstvu i u tome im koriste poticaji. Više je vremena potrebno da stanu na noge kada počinju proizvodnju. Lakše je onima koji su svoja gospodarstva ozbiljno postavili na noge do, recimo, 2009. Bez obzira na to, u našoj se županiji poljoprivreda razvija – primjećuje pročelnica Županac.

Komentirajte prvi

New Report

Close