Novosti Sport Događanja

Matičin četvrtak na bednjanskom govoru

02.03.2017. / Ivana Ćurić

Velikogorički Ogranak Matice hrvatske prošlog četvrtka ugostio je Dragicu Žimbrek koja je kroz zabavno predavanje predstavila jedan vrlo poseban govor. I dok su neki manje, a neki više razumjeli o čemu je gđa. Žimbrek govorila, svima je bilo zanimljivo iz prve ruke poslušati kako zvuči Bednjanski mjesni govor.

Ovaj najstariji hrvatski pradijalekt, s kojim su Hrvati došli u ove krajeve, teško razumiju ostali kajkavci, a kamoli govornici današnjeg književnog standarda. Baednjunska prakajkavica osebujan je kajkavski govor (subdijalekt) sjeverozapadnog ruba Hrvatskog Zagorja uz slovensku granicu Štajerske, uglavnom u dolini gornje Bednje između Strahinjščice i Macelja, a govori se u selima oko Bednje, Jesenja, Trakoščana i u okolnim zaselcima.

Baednjunska prakajkavica među današnjim je hrvatskim govorima razmjerno bliska češkom i poljskom jeziku, pa je to vjerojatno najbliži ostatak našeg prajezika iz karpatske Bijele Hrvatske u ranom srednjovjekovlju. Godine 2007. bednjanski govor postao je  hrvatsko kulturno dobro te ga je Ministarstvo kulture upisalo na Listu zaštićenih dobara, a pokrenute su i aktivnosti kojima će Bednjanci svoj materinski govor uvrstiti u nastavne programe osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

 

Ana Peternac Bučan

Podijeli