Novosti Sport Događanja

Svi letovi od 28. ožujka na novom terminalu

16.03.2017. / Ivana Ćurić

Sljedeći tjedan donosi svečano otvorenje novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman te će sav zračni promet biti prebačen na novi terminal od 28. ožujka i to prvim letom za Dubrovnik u ranim jutarnjim satima.

Uoči svečanog VIP otvorenja uputili smo se u novinarski obilazaka novog terminala u kojem se završavaju posljednja uređenja interijera.

-Bilo je izazovno u svakom smislu, ne samo financijski već zato jer su tri godine za gradnju ovakvog objekta relativno kratak rok.  Ovim putem se zahvaljujem svim djelatnicima koji su radili dan i noć da sve bude spremno u roku koji smo si zacrtali-rekao je član Uprave MZLZ David Gabelica, a jedan od većih izazova bila je odvodnja.



-Hrvatske vode su nam nametnule najstrože uvjete zaštite vode, jer, kako je poznato, ovdje se nalaze nekoliko izvora pitke vode, tak da se svaka litra koji se sljeva sa asfalta sakuplja i pročišćava, imamo velik sustav drenaže i samo ta investicija za odvodnju je iznosila 40 milijuna kuna-rekao je Gabelica.



Uz svečano otvorenje, za desetak dana slijedi migracija cijelog zračnog prometa na novi terminal.

-Radi se o izuzetno složenom procesu s obzirom da ćemo mi do 27. ožujka u ponoći sve operacije vršiti na starom terminalu, a od ponoći na novom i to zahtjeva veliku organizaciju jer tu nisu sami naši djelatnici već i druge službe-dodao je Gabelica. Puštanje u promet započinje 28. ožujka s jutarnjim letom u 5:55 kada avion Croatia Airlinesa polijeće za Dubrovnik.

-Gradnja je bila veliki izazov, to je fantastičan projekt, no uspjeli smo obaviti sve u roku i krajem ovog mjeseca očekujemo prve putnike-rekao je Jacques Feron, predsjednik Uprave MZLZ.

Najavljeni novi letovi


Cijeli projekt vrijedan je 300 milijuna eura, a u prvoj godini očekuju do 3 milijuna putnika, mišljenja je izvršna direktorica MZLZ za zemaljske usluge Ivana Akmadžić.

-U 2016. smo imali više od sedam posto porast broja putnika, imamo nastavak pozitivnog trenda u siječnju i očekujemo to i ovih mjeseci samim time što imamo najavu avioprijevoznika i novih dolaska-rekla je Akmadžić najavivši dolaska Monarcha i Emiratesa te skoro uvođenje letova za Stochlom, Oslo, Helsinki, Bukurešt i Manchester.



U prostorije novog terminala sele sve druge poslovnice poput rent-a-cara, banke, kioska, duty free dućana, sve osim malih sportskih aviona koji ostaju na starom terminalu koji će u buduće dobiti i novu namjenu.

-Razmišljamo o nekoj cargo varijanti u zgradi starog terminala, sigurno će biti nešto vezano za avio prijevoz- rekao je Gabelica odbacivši mogućnost da tamo nastane hotel.

Prvi put u Hrvatskoj na jednom su mjestu smješteni radnici koji čine srce svakog aerodroma, avionski operativni centar.

- Ovo je prvi tim ovakve organizacije u Hrvatskoj, da smo svi na jednom mjestu, tu su koordinator za protupožarnu zaštitu i vatrodojavni sustav i sigurnost, koordinator za kontrolnu pistu i nadzor, koordinator za održavanje i kooordinator za dodjelu aerodromskih resursa, oni operativno vode cijeli aerodrom -rekao je Dragutin Škrlec, koordinator aerodromskih aktivnosti.

Sporazumom će se odrediti prolazak starom cestom

Preostaje uvijek aktualno pitanje pristupa novom terminalu starom cestom što je tek kratko prokomentirao Gabelica.

-Većina prometa koristit će novu cestu, no Grad Velika Gorica tražio je da se otvori mogućnost korištenja stare ceste za građane što ćemo odrediti zajedničkim sporazumom-poručio je David Gabelica, a rečeno je kako će se o tome i puštanju u promet nove ceste koja se spaja na istočnu obilaznicu naknadno obavijestiti javnost.

 

Podijeli