Povežite se s nama

Vijesti

Mladi iz Vukovine kreću na križni put kroz sela svoje župe

Ove godine mlade župe i sve koji im se pridruže predvodi kapelan Marko Čolak

Objavljeno

na

Na Veliki petak u župi Pohoda Blažene Djevice Marije Vukovina održava se Križni put mladih. Ove godine mlade župe i sve koji im se pridruže predvodi kapelan Marko Čolak. Pobožnost počinje u župnoj crkvi u Vukovini u 8 sati zajedničkom molitvom. Nakon toga, kolona na čelu s raspelom kreće put sela župe na kojem će proći kroz Gornje Podotčje, Kuče, Rakitovec, Turopolje, Buševec, Mraclinski Lazi, Mraclin, Okuje te preko kanala natrag u Vukovinu.

“Na taj način privodimo kraju korizmeno vrijeme još jednom razmatrajući muku i žrtvu Isusa Krista. Križni put mladih u Vukovini je najdugovječniji križni put u našem dekanatu u ovom obliku”, kažu mladi iz župe.

Kultura

Večeras u Zavičajnoj zbirci na Ključićkom poslušajte o tradiciji i običajima brega

Saznajte kako su se obilježavali blagdani, ženidbe, sprovodi, kakva je bila narodna medicina, tko su to barberi…

Objavljeno

na

Nastavlja se serija predavanja o Vukomeričkim goricama. Nakon iznimno posječenog i od publike aktivnog prvog predavanja, Nikola Pejak večeras će vas odvesti na put kroz tradiciju i običaje brega. Imat ćete priliku saznati kako su se na Vukomeričkim goricama obilježavali blagdani, ženidbe, sprovodi, kakva je bila narodna medicina, tko su to barberi, zašto su se stare bake molile mladomu mjesecu i još mnogo toga.

Predavanje počinje u 19 sati u Zavičajnoj zbirci u Ključić Brdu. Treće predavanje bit će 20. svibnja na istom mjestu u isto vrijeme, a tema će biti narodne legende Vukomeričkih gorica.

Foto: Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ludovao na motoru od Zagreba do Velike Gorice, vozio slalome i bježao policiji

Uz sve to nije imao važeću vozačku dozvolu te je vozio neispravan motor.

Objavljeno

na

Zagrebačka policija dva je dana intenzivno mjerila brzinu motocikala, a kroz akciju je obavila nadzor nad 103 motociklista i utvrdila 61 prekršaj. No, prava policijska potjera odvijala se u petak oko 20:35 sati na relaciji Zagreb – Velika Gorica. U Ulici Rudolfa Fizira zaustavljen je 31-godišnji vozač motocikla riječkih registarskih oznaka.

Nadzorom je utvrđeno da je vozio Radničkom cestom brzinom od 115km/h, a gdje je brzina ograničena na 70 km/h. I tu kreće priča gdje se motociklist oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policijskog službenika koji ga je pokušao zaustaviti, 31-godišnjak je potom brzinu kretanja s namjerom da se udalji.

– Dolaskom do raskrižja sa Žitnjačkom cestom pretjecao je vozila i ugrožavao druge sudionike u prometu učestalo vozeći “slalom” vožnju. Dolaskom do raskrižja Domovinski most – Kosnica prošao je kroz crveno svjetlo na semaforu. Nastavio je vožnju prema Velikoj Gorici te je pretjecao vozila. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Rudolfa Fizira skrenuo je desno iz prometne trake za obavezan smjer “ravno” te nastavio vožnju i dalje vozio “slalom” vožnju – prepričavaju iz Policijske uprave zagrebačke.

Motociklist je zaustavljen kod kućnog broja 21 Ulice Rudolfa Fizira, pa je osim što nije poštivao prometne propise utvrđeno i da vozi tehnički neispravni motocikl bez prednjih pokazivača smjera, bez ogledala, uz to na motociklu je ugrađen neoriginalni ispušni sustav.

Također, za vrijeme vožnje nije imao vidljivo istaknutu registarsku pločicu, a vozio je i bez vozačke za “A” kategoriju, dok mu je za ostale kategorije vozačka dozvola ukinuta radi prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova.

Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje te je prepračen na sud, gdje mu je nakon ispitivanja određeno zadržavanja u trajanju od 15 dana. Prekršajni postupak se nastavlja.

 

Nastavite čitati

Sport

Klinci, tko ste? Kozjača, Nigerija, Mlaka, Brazil, talent, ozljede i ponude koje stižu…

Pioniri HNK Gorice prvaci su Hrvatske, do povijesnog uspjega ovi su 15-godišnji dečki stigli pobjedom 4-3 u zadnjem kolu protiv Rijeke, na glavnom terenu Gradskog stadiona, a mi jutro poslije donosimo poneku rečenicu o svakome od njih…

Objavljeno

na

Objavio/la

Čiste, iskonske, dječačke emocije preplavile su ove rane nedjeljne večeri Gradski stadion. Sreća koja se čitala s lica pionira Gorice, novih prvaka Hrvatske, bila je zaraznija od bilo kojeg dosad poznatog virusa, osmijesi su išli od uha do uha, ponos je dominirao pod svjetlima upaljenih reflektora… Bila je to, ukratko, večer za pamćenje!

To su djeca, učenici osmog razreda, nije u njihovoj nogometnoj priči rezultat primarna stvar, ali zato je valjda i zadovoljstvo još veće. Zato što su bili zajedno cijele ove nezaboravne sezone, zato što su stajali jedan uz drugoga i zato što su zajedno ostvarili uspjeh kojeg će se sjećati do kraja života. U cijelom procesu ispisivanje povijesti puno su toga i naučili, upoznali se s pritiskom neke sasvim nove vrste, napredovali kao nogometaši, ali i kao mladi ljudi.

Čestitke stižu za svih strana i jutro poslije, društvene mreže “gore” povodom uspjeha za pamćenje, a sami dečki i nakon (ne)prospavane noći uživaju kao nikad. Zasluženo, bez ijedne mrlje, jer ovo je momčad koju će i trener Boris Trivunov opisati rečenicom “za njih je svaki trening kao finale Lige prvaka”. A u tome je vjerojatno i tajna uspjeha. Kad se spoje karakter, talent i zajedništvo, sve je moguće.

I idealan je ovo trenutak da kratko predstavimo ove sjajne klince, da svakome posvetimo rečenicu ili dvije, da za nijansu bolje upoznamo “Klasu 2009”, momčad koja je prošla različite faze, nekoliko selekcija i doselekcija, da bi izgledala ovako kako izgleda. I postigla ovo što je postigla.

Pioniri Gorice cijele ove sezone upisali su samo jedan poraz u 26 utakmica i zasluženo uzeli titulu… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pa, krenimo redom…

IVAN GRAHOVAC prvi je golman ove momčadi, dečko koji dolazi iz Kozjače, a u HNK Goricu došao je prije dvije godine iz NK Kurilovca. Odrastao je uz Brešku ligu, gledajući i tatu u dresu svoga sela, a to je škola koja se ne može platiti…

LUKA ČOLIĆ kapetan je ove momčadi, stoper visoke klase, hrvatski U-15 reprezentativac. U klubu je od svojih prvih nogometnih koraka, još od otvorene škole, a opisuju ga kao istinskog lidera, pravog vođu.

DARIO ŽUPETIĆ živi i raste u Velikoj Mlaki, a na nogometnom terenu se velikim koracima razvija u ozbiljnog veznog igrača. Također dijete kluba, na “radniku” od prvih dana.

JAKOV MIHOLIĆ je napadač, upravo je završio svoju treću sezonu u HNK Gorici, a dolazi iz Demerja, mjesta poznatog po graničnom prijelazu. Došao je iz Hrvatskog dragovoljca, zajedno s trenerom Trivunovim, kojem je ove sezone uzvratio na povjerenju sa sedam golova.

ZVONIMIR IVEC je Zagrepčanin, zadnji vezni, a u Goricu je došao iz NK Maksimira, nakon što je prošao probu, za koju ga je preporučio trener Trivunov. Ranije je bio i u HAŠK-u i u Dinamu, a ove sezone zabio je jedan gol.

JAN CINDRIĆ još je jedan član ove momčadi koji dolazi iz Velike Mlake. U samim počecima bio je u Dinamu, ali vrlo brzo je shvatio da je Gorica bolji put za njega, tu je već šest godina. Vezni igrač s velikim potencijalom, strijelac šest golova ove sezone, jedini u momčadi koji je nastupio u svih 26 utakmica u prvenstvu.

FRANCIS CHINEDU ECHUE dijete je Nigerijca i Zagrepčanke, bivše odbojkašice, što će reći da su geni sportski. Došao je iz škole nogometa Bubamara iz Prečkog prije tri godine, i to preko probe. A danas je napadač Gorice i – hrvatske reprezentacije! Ove sezone tresao je mreže 11 puta.

IVAN BILOBRK vrlo je perspektivan stoper, s 15 godina visok 193 centimetra, a dolazi iz Stupnika. U Goricu je stigao ove zime iz redova NK Lučkog, povremeni je reprezentativac i dečko koji zaslužuje pozornost.

JURAJ FRIGAN ponajbolji je igrač ove generacije Gorice, ali i U-15 reprezentacije. Vezni igrač, “osmica”, po stilu igre podsjeća na Marcela Brozovića s još malo boljom tehnikom, jer trčati može “do sutra”… A može i zabijati, učinio je to triput ove sezone, a kompletnim učinkom pokazao je da je njegovo dovođenje iz Dubrave prošlog ljeta bio pun pogodak. Već je sve dogovorio s Lokomotivom, pa se predomislio, došao u Goricu i – pogodio! Ponude za njega već stižu…

LUKA DRČELIĆ lijevi je bek koji dolazi iz Sesveta, iz doma koji je otprilike minutu i pol udaljen od stadiona u Sesvetama. Ipak, preko HAŠK-a, gdje je bio kapetan mlađih pionira, odlučio je doći u Goricu, što se pokazalo sjajnim odabirom. Već dvije godine je tu, već dvije godine je standardan, a uspio je zabiti i jedan gol ove sezone.

MIHAEL KELAVA kapetan je U-15 reprezentacije, autor hat-tricka u ključnoj pobjedi protiv Rijeke, već sad igrač za velike pozornice. Dolazi iz Stubice, a pokriva pozicije polušpice i lijevoga krila, što mu je možda i prirodnija pozicija. Počeo je u NK Stubici, odradio polusezonu u NK Zagorcu, pregovarao s Dinamom i Gorice, pa dobro odabrao… Izuzetno moćan igrač, sjajan u situacijama “1 na 1”, sjajnog šuta, pri čemu na trenutke podsjeća na Kristijana Lovrića. Sa 16 golova drugi strijelca lige ove sezone.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

MIROSLAV KARKAČOV rezervni je golman, Ukrajinac koji posljednje dvije godine živi u Hrvatskoj. Prvu sezonu odradio je u HAŠK-u pa ljetos došao u Goricu, gdje se brzo udomaćio. Tečno govori jezik, uklopio se, dobivao prilike…

FABIO ČAGALJ sin je Igor Čagalja, legendarnog kapetana Gorice, kojem je omiljeni igrač bio, pogađate, Fabio Cannavaro. Čagi Junior je desni bek i desni stoper, nešto viši od tate, s još boljim predispozicijama, a u sustavu Gorice je od prvih dana. Iz Gradića je, geni su tu, neka bude što više na oca…

ELISANDRO ARANHA KOŽINA PINHEIRO sin je djevojke iz Pušće i momka iz Brazila. Tata je bio igrač Vinogradara, igrao prvu ligu u BiH, drugu kod nas, a tu se i oženio, dobio dijete, ispalo je vrlo talentirano. Došao je iz Dinama, gdje je bio rezervni desni bek, a kroz Goricu je postao prvi stoper U-15 reprezentacije! Ogroman potencijal, dečko koji neprestano napreduje, a u svemu tome zabio je i tri gola ove sezone.

FRANO ANTOLIĆ je Zagrepčanin, ali već je odradio treću sezonu u dresu Gorice. Ljudi iz kluba vidjeli su ga i prepoznali dok je bio u NK Mladosti iz Buzina, pozvali su ga na probu, a on je došao i – ostao. Stoper koji može i u vezni red, spreman uskočiti gdje godo i kad god zatreba.

MARKO REZEK domaći je dečko, iz Novog Čiča, vezni igrač koji je dugo bio i kapetan ove momčadi. Međutim, u ovoj fazi životnog i nogometnog odrastanja usporili su ga zdravstveni problemi, prošao je tešku operaciju, pauzirao gotovo šest mjeseci, no sad se vratio i na njega također treba obratiti pozornost.

LUKA PETRAČIJA igrač je posebnoga kova, popunjava pozicije u sredini terena i na krilu, a njegov potencijal je – ogroman! Ističe se u ovom trenutku po tome što je najniži i najmanji u cijeloj generaciji, ali to je, kako kažu upućeniji, “dečko o kojem će se pričati”. S loptom može sve, pravi nogometni virtuoz, a iza sebe ima epizode u Dinamu i HAŠK-u, iz kojeg je i došao u Goricu.

STJEPAN PRAHIR sin je poznatog velikogoričkog zlatara Hrvoja Prahira, još jedan domaći dečko koji je u klubu od svojih prvih nogometnih dana. Napadač, fizički snažan, u tom smislu dominantan svojim vršnjacima, često se nalazi u prilikama, nazabijao bi se i ove sezone da je realizacija bila samo malo bolja. Zabio je jedan, ali vrlo vrijedan gol ove sezone, za pobjedu u derbiju s Dinamom, u posljednjim minutama.

DAVID ŠABARIĆ najmlađi je u ovoj momčadi, jedini koji je rođen 2010. godine, a u Gorici je posljednjih godinu dana. Došao je prošlog ljeta iz Dugog Sela, pokriva pozicije lijevog beka i lijevog stopera, nije nerealno očekivati da sljedeće godine i on bude dio U-15 reprezentacije…

EMANUEL HRANILOVIĆ nastavlja niz domaćih igrača, jer on je doma u Kurilovcu, a u klubu je već cijeli niz godina. Igra na poziciji ofenzivnog veznog, posjeduje iznimne tehničke kvalitete i ogroman potencijal da u godinama koje slijede bude još bolji, kad u fizičkom smislu još malo stasa. Ove sezone zabio je jedan gol.

GABRIJEL ŠEBEK vezni je igrač, domaći dečko, iz obitelji koja klubu daje čak trojicu mladih igrača, jer u sustavu su i mlađa braća Emanuel i Toma. Vrlo zanimljiv igrač, brz i motoričan, s ozbiljnom ulogom u ovoj momčadi. Iza njega je neugodna ozljeda pubične kosti, no vratio se i nastavio “gaziti”.

IVAN NOAH DORA također je domaće, velikogoričko dijete, s dugogodišnjim stažem u HNK Gorici. Pokriva poziciju desnog beka, a završnicu sezone morao je propustiti zbog loma ruke, pa je tako u nedjeljnom slavlju sudjelovao samo kao navijač.

MARO RADUJKOVIĆ još je jedan igrač koji je prije tri godine došao iz Hrvatskog dragovoljca zajedno s trenerom Trivunovom. Najviše može dati na poziciji desnog beka, no u nedjelju nije mogao pomoći zbog zdravstvenih problema tijekom prošlog tjedna. Važan dio ove momčad, dva puta i strijelac ove sezone.

JOSIP CEKOVIĆ dolazi s naših brega, iz Kravarskog, a u HNK Gorici je od svojim samih nogometnih početaka. Stoper koji je izazivao pozornost brojnih klubova imao je ove sezone nesreću da je slomio nogu na školskom košarkaškom natjecanju, zbog čega je propustio najveći dio sezone.

ANTE MILETIĆ stigao je u HNK Goricu iz najveće udaljenosti, čak iz Dubrovnika. Dečko koji se najbolje snalazi na lijevoj krilu stigao je iz Župe Dubrovačke, sve je posvetio nogometu, a u ovoj momčadi se bori za svoje mjesto pod suncem.

IVANO GVOZDENICA također je domaći igrač, od prvih nogometnih dana u klubu, no ove je sezone više prilika dobivao u “dvojci”, kroz koju se kao desni bek pokušavao izboriti za mjesto u šampionskoj momčadi.

FRAN FEKEŽA vezni je igrač, došao je iz Dinama, a živi u Bistri. Također je minute skupljao u drugoj momčadi goričkih pionira.

Nastavite čitati

Vijesti

U Galeriji Galženica otvorena izložba ‘Obruč’ Ivana Posavca

Ako ste propustili otvorenje, izložbu možete razgledati do 7. lipnja i to ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 15:30 sati te utorkom i petkom od 16 do 20 sati. 

Objavljeno

na

U Galeriji Galženica u petak je u sjajnoj atmosferi i pred brojnom publikom otvorena izložba panoramskih fotografija Ivana Posavca, jednog od legendarnih i ključnih imena suvremene hrvatske fotografije. Izložbu su otvorili Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica, fotograf Ivan Posavce te povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, autor predgovora i kustos izložbe, ujedno i aktualni ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

– Iako na prvi pogled, posjetitelju može djelovati da izabrane i izložene fotografije nisu povezane u jednu homogenu, koherentnu cjelinu, one zapravo samo traže ključ za njihovo kompleksnije čitanje i povezivanje na jednoj simboličkoj razini. Iako su sve Posavčeve panoramske fotografije na neki način intimne, rekla bih da je na ovoj izložbi osobni, subjektivni, introspektivni i autoreferencijalni pristup prisutan na jednoj još većoj razini nego ranije, gdje fotografije predstavljaju reference na neke privatne epizode, razmišljanja o životu i prolaznosti. No, ipak koliko god se autor s radovima otvara publici, što zahtjeva određenu vrstu ranjivosti, toliko ostaje i samozatajan, ostavljajući prostor publici za vlastita čitanja radova – rekla je voditeljica galerije Antonia Vodanović.

Foto: Ivan Buvinić

Panoramske fotografije objedinjene su nazivom ”Obruč”, a izložba se sastoji od 10 panoramskih fotografija formata 3,60 x 0.90 metara snimljenih u širem vremenskom razdoblju, od 2000. do 2022., sovjetskim fotoaparatom FT2, izvorno namijenjenom za procjenu rezultata topničke paljbe na neprijateljskom području. Objektiv ovog fotoaparata omogućuje izrazito naglašene horizontalne snimke, neuobičajenog omjera kadra. Posavec s ovom fotoaparatom snima različite scene, motive i ugođaje, poput kontinentalnih i primorskih pejzaža, veduta, te aktova.

Foto: Ivan Buvinić

– Sa svoje pozicije interpreta, rekao bih da raznovrsne motive izložbe, pa i predstavljena atmosferska stanja, prizore s kontinenta ili one zabilježene u primorju, kao obručem objedinjuje osjećaj egzistencijalne težine, prolaznosti i ljepote u prolaznosti, neukorijenjenosti, neprekidne prisile biranja, duhovnosti, krhkosti i efemernosti života i neupitnosti sudbine. Zbilja je naopaka, ali u njoj ima i novog života koji ide dalje unatoč svemu, kako nam doslovno pokazuju pojedine fotografije, a sve nam govore o ljepoti postojanja, ma kako ono teško ili čak i uzaludno bilo. Obruč su i fizički gabariti i udvojena forma izložbenog prostora Galerije Galženica, za čije niske zidove Posavčeve panorame predstavljaju idealni format. Naposljetku, sve je na svom mjestu i baš onako kako treba biti – komentirao je Branko Franceschi, autor predgovora i kustos izložbe.

Foto: Ivan Buvinić

Ako ste propustili otvorenje, izložbu možete razgledati do 7. lipnja i to ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 15:30 sati te utorkom i petkom od 16 do 20 sati.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička policija uhitila vozača koji je vozio pijan, bez vozačke i pritom još skrivio prometnu nesreću

U nesreći su stradale čak tri osobe.

Objavljeno

na

Gorička policija za vikend je uhitila vozača koji je već prije kažnjavan jer je vozio pod zabranom, a sada je ponovno uhvaćen u težem prekršaju. Osim što je, kako ističu iz policije, vozio bez vozačke i s promilima u krvi, sudjelovao je i u prometnoj nesreći.

Naime, sletio je s ceste, a u nesreći su stradale tri osobe, od kojih je jedna zadobila teške tjelesne ozlijede. Vozač je smješten u policiju do otriježnjenja te je prepraćen uz kazneni predmet Općinskom državnom odvjetniku.

U vikend akciji, najviše promila u krvi je imao 46-godišnjak koji je zaustavljen u petak 10. svibnja oko 21:50 sati u Ulici Ivan Gorana Kovačića. Nadzorom je utvrđeno da je vozio s 1,32 promila. Muškarcu je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključen je iz prometa te mu je uručen Prekršajni nalog.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno