Povežite se s nama

HOTNEWS

Prvi u Hrvatskoj: Goričani svoju djecu u vrtiće mogu upisati putem interneta

Upisi djece u vrtiće počinju 2. svibnja, a roditelji će to moći napraviti uz pomoć računala

Objavljeno

na

Od ove godine gorički roditelji svoju djecu u vrtiće mogu upisati jednostavnije i brže. Online upisi putem internetske stranice bit će mogući od 2. svibnja i trajat će dva tjedna, a rezultate će roditelji saznati 30. svibnja na internetskoj stranici vrtića. Istinitost podataka koje su roditelji naveli prilikom e-upisa, provjerava se u trenutku kada donesu svu potrebnu dokumentaciju u vrtić u koji je dijete ostvarilo pravo upisa.

“Time želimo dati dodatan doprinos stvaranju sustava obrazovanja i odgoja koji je inkluzivan i dostupan, a rezultat je svih preduvjeta koje smo do sada stvorili. Želimo, kao što inače i poslujemo, transparentnost i u ovom postupku, a naravno i omogućiti roditeljima da to što lakše naprave uz pomoć novih tehnologija”, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić te dodao kako je Gorica prva uvela online upise te je tako smjerokaz svima u Hrvatskoj koji se žele posvetiti djeci, obiteljima i mladima.

18.04.2017. Velika Gorica – Gradonačelnik Barišić najavio uvođenje e-upisa u dječje vrtiće. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Ponosni smo da smo prvi u Hrvatskoj koji posežemo za ovom tehnologijom koja će omogućiti roditeljima da iz svojih domova, s računala ili mobilnih uređaja, upišu djecu u vrtić. Na portalu eupis.gorica.hr će dobiti jasnu informaciju i vidjeti u koji vrtić je njihovo dijete upisano”, objasnio je Krešimir Ačkar, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

Za one koji ne žele koristiti mogućnost e-upisa, i dalje će postojati opcija da zahtjev za upisom djeteta ispišu sa mrežnih stranica vrtića te popunjen donesu u željeni dječji vrtić.

“Djelatnost predškolsog odgoja nam je vrlo bitna jer tu brinemo o preko 2.500 djece, a u predškolskom odgoju imamo zaposlenih preko 400 djelatnika. Ove godine je u proračunu predviđeno 62 milijuna kuna, bez kapitalnih ulaganja, i u tome je vidljivo da veliku brigu posvećujemo našim najmlađim sugrađanima te s ponosom na ulazu u naš grad stoji natpis Grad prijatelj djece”, rekao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

CityTV

VIDEO Dark Blue Stores – Sve za istinske gurmane i hedoniste na jednom mjestu

Nalazi se na adresi Slavka Kolara 4 od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na adresi Slavka Kolara 4, gotovo u centru grada, nalazi se pravo mjesto za gurmane i sve one koji će ulaskom u Dark Blue stores, to tek postati. Krenulo je sve prije više od godinu dana, kada je Orce Lambevski s partnerom otvorio prvi gourmet shop u Tkalčićevoj ulici, a priča je dobila nastavak s novim trgovinama otvorenima u Varaždinu i u Velikoj Gorici.

– Veliku Goricu smo vidjeli kao perspektivan grad, ne samo za domaće kupce, već se nadamo u budućnosti i za turiste jer računamo da će se grad još više razvijati. Ovdje živi jako puno mladih obitelji koji gravitiraju prema Zagrebu, no ovakvu ponudu do sada nisu imali na jednom mjestu. U Zagrebu su morali ići na više mjesta (na jednom mjestu poklon paketi, košare) tako da sada u svom gradu imaju jedan takav lijepi dućan koji ima i dušu, ali i najbolje iz Hrvatske i najbolje iz Makedonije – priča nam vlasnik Lambevski.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svaki kutak ovog jedinstvenog hedonističkog dućana pomno je osmišljen i podijeljen u nekoliko cjelina. Od kutka za rakije i likere, različite suvenire, preko kutka za makedonska, ali i hrvatska vina. Centralni dio trgovine je prostor sa suhomesnatim delicijama i vrhunskim sirevima.

– Imamo nagrađivani istarski pršut i pancetu OPG Daniele, slavonski kulen nagrađivani Josipović te proizvodi crne slavonske svinje slanina, kulen, kobasice. Kvalitetni samoborski proizvodi Igomat Kobasice teleće hrenovke šunke … Imamo i talijansku mortadelu Mia bella famiglia, livanjski, istarski i paški sir iz sirane Gligora, Travnički sirevi i kajmak ali tu je i riblji asortiman poput fileti srdela i inćuna Pelagos, generala Gotovine. Tu su i ćevapi Brajlović, ručno rađene čokolade, med, proizvodi od tartufa, začina do cigara iz Dominikanske Republike te brašno iz Rastoka mljeveno na kamenu – nabraja nam Lambevski.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Posebno se ponose i svojom vinskom kartom. Tu su najbolje etikete hrvatskih vinarija od Slavonije do Dalmacije, ali i makedonskih vina najboljih vinarija. Poput Matuška, Josića, Meneghetti, Kopjar, Cmrečki, Štampar, Royal Hill, a posebnost su i vina koje odležava u amforama i bocama na dnu mora Navis Mysterium. Od makedonskih vina tu su Popov, Tikveš, Kamnik, Bovin…

– S obzirom na to da sam ja Makedonac, inače smo zastupnici za brend Gurmano ajvara koje imamo u trgovinama, to je ujedno bio i glavni pokretač za ostale proizvode. Imamo jako puno poznatih dobavljača koji su godinama bili naši kupci, a sada se njihovi proizvodi nalaze u našim trgovinama. To su likeri Aura, Karlić tartufi, Perajica Pršuti. Napravili smo jedan lijepi spoj kvalitetnih proizvoda na jednom mjestu – dodaje Lambevski.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Trgovina je to koja odiše duhom, a njen ambijent oduševljava na prvu. Retro stil i proizvodi koji se u njoj nude, pokazali su kako se odlično slažu i nadopunjavaju. Pa tako u goričkoj trgovini na zidu vise fotografije iz prošli vremena. Glavna fotografija je fotografija objekta koji se tada nalazio na ovom prostoru gdje je sada trgovina, tu je i slika stare Zagrebačke ulice, prvog goričkog restorana, tramvaja…

No, veliki plus svakako je i dodatna usluga koju nude, a to je slaganje i dekoriranje ukusnih hladnih plata za svaku prigodu od suhomesnatih ili ribljih proizvoda te plata od divljači.

– Držimo se onoga u koji kvart dolazimo, gdje pozicioniramo svoje lokale da osmislimo nešto novo. Tak smo za naše Velikogoričane osmislili specijalnu ‘Turopoljsku platu’, a na kojoj se nalazi panceta i kobasica turopoljske svinje, tu je još i dobar kulen, pršut, viteška šunka i sir – govori nam Mirjana Močiljanin, voditeljica maloprodaje.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim proizvoda od turopoljske svinje, u trgovini će svoje mjesto na policama pronaći i još neki proizvodi s potpisom domaćih i lokalnih proizvođača.

– Uskoro ćemo u našoj trgovini imati Turopoljsko pivo, a u potrazi smo za OPG-ovima koji proizvode domaće sireve. U ponudi imamo i turopoljske štrukle ‘Cipov’, obične i s tartufima, te smo tako podržali našu Ivanu, a koju kupci prepoznaju – govori nam Mirjana te ističe kako je posebno ponosna na djelatnice koje imaju jako dobru i profesionalnu komunikaciju s kupcima.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ima ova trgovina i jedno važno pravilo, a to je da sve što je u ponudi na rezanje se može kušati prije kupnje, kada su u pitanju suhomesnati proizvodi, ali i pića. Akcije su na dvotjednoj i mjesečnoj bazi, a sve kako bi artikli bili pristupačni svim kupcima.

– Ponuda je stvarno raznolika i uvijek gledamo da je svima dostupna, ali i da kupci kod nas mogu pronaći posebne i zanimljive proizvode koji se ne mogu naći u svakom dućanu. Također nam je važna i sama interakcija s kupcima, a kako smo specifična trgovina svi naši djelatnici prolaze obuke – otkriva nam vlasnik.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Radno vrijeme trgovine u Velikoj Gorici je od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, a nedjeljom i praznicima je zatvorena.

– Dark Blue Stores najbolje opisuje drniški pršut, paški sir i makedonski ajvar – poručuje Lambevski za kraj, a na vama je da se upustite u ovu zanimljivu hedonističku avanturu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Projekt ‘Zaželi’: Ines i Marica brinu o starijim sugrađanima, a koji ih s osmijehom dočekuju na vratima

Kroz projekt je zaposleno 10 žena, a koje brinu za 60 korisnika.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ines Majer iz Velike Gorice i Marica Prek iz Dužice dvije su gerontodomaćice koje su zaposlene na projektu ‘Zaželi za Veliku Goricu’ i koje brinu o starijim sugrađanima na području grada i okolice. Riječ je o projektu kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa, a sredstva u iznosu od 495 tisuća eura osigurana su iz Europskog socijalnog fonda.

Marica voli pomagati osobama treće životne dobi te joj je to bio glavni motiv uključivanja u projekt. Sada brine o deset osoba starijih od 80 godina.

– Svi su oni zaboravljeni od društva, prijatelja i rodbine. Njima se svijet vrti oko toga da im mi dođemo i s njima malo popričamo i popijemo kavu. Naravno uz sve drugo što im treba pomoći i napraviti – govori nam Marica i smatra kako je ovaj projekt svakako od velike pomoći i dobrodošao.

Korisnike obilaze dva puta tjedno. Za vrijeme dok borave kod njih brinu se o njihovoj higijeni, čiste kućanstvo, pomažu im oko svakodnevnih obaveza, kuhaju obroke, ali i pomalo vrtlare.

23.05.2024. – Konferencija projekta Zaželi za Veliku Goricu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zbog svoje altruističke crte, Ines je odlučila biti dio ove priče, jer kako kaže, svi ćemo mi jednog dana ostarjeti.

– Posao je stvarno ugodan, nije težak i drago mi je da im mogu pomoći. Družimo se. Osjeća se tolika radost tih ljudi. Doslovno me jedna gospođa čeka s osmijehom na vratima. Uvijek i sami rado priskoče u pomoć oko uređenja kućanstva. Više im je do tog zajedničkog druženja – priča Ines koja trenutno brine o šest korisnika od 85 do 91 godinu.

Ovaj gorički krenuo je 1. ožujka, a trajat će ukupno 36 mjeseci. Početna konferencija projekta održana je danas u prostorijama Društva Crvenog križa Velika Gorica.

– Uz podršku koje naše domaćice pružaju korisnicima, osigurani su i paketi higijenskih potrepština koje dobivaju jednom mjesečno. Ljudi su sami slali zahtjeve za ovim oblikom pomoći, a nakon prijava napravili smo selekciju te odabrali ukupno 60 korisnika. Poziv je trajno otvoren, a postoji i lista čekanja. Na mjesto osobe koja u međuvremenu odustane ili završi u domu dolazi idući korisnik s liste – objašnjava Renata Deak, ravnateljica goričkog Crvenog križa.

23.05.2024. – Konferencija projekta Zaželi za Veliku Goricu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Partneri na projektu su Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija. Inače, Velika Gorica financirat će prehranu za domaćice dok će Crveni križ osigurati prijevoz.

– Projekt koji ima u fokusu brigu o starijim osobama koje su same, ali i osobe s invaliditetom zaslužuje punu podršku i pozornost. Svjesni smo da je usamljenost jedan od velikih javnozdravstvenih problema i provođenje ovakvog projekta pomoći će našim sugrađanima da se ne osjećaju usamljenima i da mogu očekivati i dobiti pomoć pa i koju toplu riječ koja ponekad znači puno više od materijalne pomoći – istaknuo je predsjednik goričkog Gradskog vijeća Darko Bekić na početnoj konferenciji projekta.

23.05.2024. – Konferencija projekta Zaželi za Veliku Goricu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zagrebačka županija u proračunu je osigurala 70 tisuća eura kao podršku gradskim društvima crvenog križa koji provode projekte ‘Zaželi’.

– Time će se financirat regres i božićnice zaposlenih žena. Ukupno na području županije ovim projektom bit će zaposleno oko 98 žena. Nije prvi puta da podržavamo ovakve projekte i važno nam je da djelujemo u sinergiji. Pohvale svim gradskim društvima koje su prepoznale potrebe svoje zajednice – rekla je Ksenija Čuljak županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje te je podsjetila kako je županija 2019. godine županijskim gradskim društvima koji su već prije bili uključeni u projekt ‘Zaželi’ kupili automobile za obilazak terena.

– Suradnja je široka i nadamo se da na neki način zajednički možemo pokriti ljude u potrebi na području Zagrebačke županije – dodala je pročelnica Čuljak.

23.05.2024. – Konferencija projekta Zaželi za Veliku Goricu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

23.05.2024. – Konferencija projekta Zaželi za Veliku Goricu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

23.05.2024. – Konferencija projekta Zaželi za Veliku Goricu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mali gorički matematičari natjecali se na ‘Matematičkom četvercu’ i osvojili prva i druga mjesta

Uz ekipno rješavanje zahtjevnih zadataka ekipe su prezentirale i svoje projektne zadatke.

Objavljeno

na

Učenici osnovnih škola Zagrebačke županije sudjelovali su na natjecanju iz matematike 7. ‘Matematički četverac’. Završni krug ovog ekipnog natjecanja održan je  20. svibnja u restoranu “Za vašu dušu” u Okuju.

U prvom krugu, održanom 12. travnja, sudjelovala je 141 ekipa, dok se u drugi krug natjecanja plasiralo sedam najboljih ekipa županije u kategoriji MINI četverac (5. i 6. razred) i šest najboljih ekipa u kategoriji MAXI četverac (7. i 8. razred).

Foto: Lidija Pajić Kovačić

S goričkog područja plasirale su se dvije ekipe i to iz OŠ Eugena Kumičića, dvije ekipe iz OŠ Eugena Kvaternika te ekipa iz OŠ Vukovina. Uz ekipno rješavanje zahtjevnih zadataka ekipe su prezentirale i svoje projektne zadatke. Gorički matematičari ostvarili su i odlične rezultate.

Medalju za 2. mjesto u kategoriji MINI osvojila je Kvaternik ekipa “EKIPA ZA ČETIRI” mentorice Nele Šipušić, a činili su je učenici: Marta Hižar, Una Grbac, Jakov Prevolnik i Lucija Desnica. Medalju za 1. mjesto u kategoriji MAXI osvojila je ekipa iz Vukovine “VUČKO 5” mentorice Nikoline Marković u sastavu: Lana Petrović, Petra Roginić, Vito Lokas i Tea Smrekar. Medalju za 2. MAXI mjesto osvojila je Kumičić ekipa “DUPINI” mentorice Lidije Kovačić, a učenici su: Laura Hajduk, Isabel Damnjanović, Andrej Holub i Danilo Bartolić.

Foto: Lidija Pajić Kovačić

Hrabre i uspješne su bile i preostale MINI EKIPE “BUBAMARE” mentorice Josipe Smrekar i “ČUPAVCI” mentorice Nele Šipušić.

Organizatori natjecanja su voditeljice ŽSV-a nastavnika matematike Josipa Smrekar, Maja Karlo i Nikolina Čehok. Održavanje ovog natjecanja omogućila je Zagrebačka županija, a nagrade su osigurali izdavačke kuće Školska knjiga, Alfa i Profil, Hrvatsko matematičko društvo i grad Velika Gorica.

Foto: Lidija Pajić Kovačić

Foto: Lidija Pajić Kovačić

Foto: Lidija Pajić Kovačić

Foto: Lidija Pajić Kovačić

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija objavila detalje strašne nesreće u Dugom Selu, vozač je uhićen

Iz Policijske uprave zagrebačke apeliraju na vozače i sudionike u prometu na povećani oprez.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka, nakon provedenog očevida, objavila je detalje prometne nesreće u kojoj je jučer u Dugom Selu smrtno stradala 8-godišnja djevojčica.

– Jučer, 21. svibnja oko 12.05 sati u Rugvičkoj ulici u Dugom Selu, 27-godišnjak je upravljao teretnim automobilom marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka te prilikom skretanja u desno na kolnik ulice II. savski odvojak, bez da se prije započinjanja navedene radnje uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili njihovu imovinu, ne vodeći pritom računa o smjeru i položaju svog vozila u odnosu na pješaka s njegove desne strane, kotačima vozila zahvatio je pješaka-dijete koje je pješice prelazilo kolnik navedenog odvojka u smjeru jugoistoka, pri tome dolazeći vozaču s njegove desne strane, krećući se prethodno nogostupom – ističu iz policije.

Zbog nesreće promet Rugvičkom ulicom od I. savskog odvojka do II. savskog odvojka bio je obustavljen od 12.15 do 15.35 sati. Vozač teretnog automobila je uhićen te će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava protiv istog biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

– Pozivamo vozače i sve ostale sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih pravila kako bi se povećala razina sigurnosti u cestovnom prometu – apelirali su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dani kriznog upravljanja okupili stručnjake koji raspravljaju o klimatskim promjenama, sigurnosti, analizi kriznih situacija

Hrvatska godinama razvija različite sektore koji su zaduženi za upravljanje kriznim situacijama.

Objavljeno

na

Sve je sve više događaja izazvanih prirodnim katastrofama ili pak ljudskim djelovanjem koji zahtijevaju kvalitetno krizno upravljanje. Kako bi razmijenilo iskustva te što bolje odgovorilo na njih, Veleučilište Velika Gorica 17. godinu organizira međunarodnu konferenciju Dani kriznog upravljanja. Ministarstvo unutarnjih poslova partner je konferencije koju je u Termama Tuhelj otvorio ministar Davor Božinović.

– Brojne su situacije u kojima svjedočimo o ugrozama za ljudske živote. Nedavno smo svjedočili situaciji s olujnim vjetrovima koji su pogodili Sjever Hrvatske, imamo ljetne požare, poplave, ali i situaciju u svijetu koja nije stabilna pogotovo kad govorimo o europskom kontinentu. Sve sastavnice civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti traže odgovore na takvu vrstu rizika koristeći sve one alate koji nam stoje na raspolaganju – naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodao:

– Tu je važna i međunarodna komponenta na kojoj smo itekako radili, uvećavajući se kroz sustave, prije svega Europske unije za zaštitu i spašavanje. Radi se o poslu koji treba stalno unaprjeđivati. Tu smo svi prije svega zbog zaštite života naših građana i gostiju te smanjenja materijalnih šteta. Ovo je jedna odgovorna pozicija za sve sastavnice koje sudjeluju u tome i naša je obveza stalno unapređivati protokole rada ali i opremati se te uvježbavati za sve krizne situacije – rekao je Božinović.

Ovaj važan događaj okuplja vodeće stručnjake iz područja kriznog upravljanja koji će raspravljati te predstaviti najnovija istraživanja i rješenja o gorućim temama kao što su klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, komunikacija i tehnologija te analize kriznih situacija.

– Teme konferencije su vrlo aktualne za vrijeme u kojem živimo. Na ovaj način doprinosimo razrješavanju nekih gorućih pitanja koja su na našem području u kojem živimo jako aktualna. Konferencija će odgovoriti na glavna pitanja kao što je rano upozoravanje, odnosno definiranje elemenata sigurnosti u nacionalnom i međunarodnom okruženju! – izjavila je prof.dr.sc. Sanja Kalambura, predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

Svijet se suočava s klimatskim promjenama koje nas sve više pogađaju. Ekstremni vremenski uvjeti, poplave, požari i uragani postaju sve češći, ostavljajući iza sebe razaranje i ljudske tragedije. Održivost naše planete više nije samo pitanje izbora, već nužnost koju moramo hitno rješavati. Sigurnost i zaštita također su ključne teme ovogodišnje konferencije. Sve kompleksniji geopolitički odnosi, terorističke prijetnje i cyber napadi zahtijevaju brze i učinkovite odgovore.

– Civilizacija 21. stoljeća koja često proizvodi različite vrste kriza, koje ne proizvode samo države već i krize koje su posljedica ljudskog djelovanja i tehnologije koja se izrazito brzo razvija. U budućnosti ćemo se susresti s izazovima za koje u ovom trenutku ne možemo ni zamisliti kakvi će biti. Iz tog razloga konferencija je jako bitna jer se barem jednom godišnje susretnu važni dionici i raspravljaju o temama kriznog upravljanja te komuniciraju o ostalim aktivnostima u okviru kriznih situacija što je izrazito važno jer razmjenjujemo znanja i iskustva koja su nam svakodnevna. Ono što je dobro za Republiku Hrvatsku je da mi već godinama razvijamo različite sektore koji su zaduženi za upravljanje kriznim situacijama. Sada smo se zaista stabilizirali i postoji jasan sustav kriznog upravljanja, postoje različiti sektori za različite situacije. Dosadašnje iskustvo govori da imamo kapacitete, iskustvo i znanje te se možemo nositi s različitim vrstama kriza! – rekao je prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN.

Na konferenciji su prvog dana bili i ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, partnera projekta Neven Karas, v. d. dekana Veleučilišta Velika Gorica Tamara Čendo Metzinger, voditeljica odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Carmen Gruber te brojni stručnjaci iz ovog područja.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno