Povežite se s nama

Vijesti

Srednjoškolci, saznajte imate li pravo na sufinanciranje troškova prijevoza do škole

Vlada će i ove godine sufinancirati prijevoz učenika vlakom ili autobusom

Objavljeno

na

Vlada Republike Hrvatske donijela je ‘Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2017./2018.’. Nastavak je to programa sufinanciranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola, a ovom Odlukom utvrđeni su kriteriji i način sufinanciranja troškova autobusnog i željezničkog prijevoza.

Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza ostvaruju učenici koji kupuju mjesečnu kartu za korištenje sredstava redovitog javnog prijevoza, a ukoliko je udaljenost od adrese u mjestu prebivališta, odnosno boravišta učenika do adrese u mjestu škole veća od 5 kilometara.

Prema Odluci, pravo sufinanciranja troškova javnog prijevoza ne ostvaruju učenici koji su smješteni u učeničkom domu koji se nalazi u istom mjestu školovanja i oni kojima se troškovi prijevoza u cjelini financiraju iz drugih izvora.

Odluku i dokumente kojima se detaljno opisuju način i kriteriji sufinanciranja, odnosno financiranja troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola možete pronaći ovdje.

Moja županija

Klinci iz Pokupskog ‘rasturaju’ modelarstvo, a Magdalena i Josip predstavljat će županiju na državnom natjecanju

Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Treću godinu zaredom Osnovna škola Pokupsko županijski je prvak u modelarstvu i sudionik državnog natjecanja. Nakon 2. kola Modelarske lige Zagrebačke županije, održane 29. travnja u Osnovnoj školi Novo Čiče, ekipa u sastavu Magdalena Muža i Josip Vranešić ostvarili su plasman na državno natjecanje.

– Ove smo godine smo imali dva kola lige, a u našoj županiji obično na natjecanju sudjeluje od 10 do 15 ekipa, uglavnom po jedna ekipa iz svake škole. Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje. Prošle godine na državno natjecanje išla je i drugoplasirana ekipa iz Dugog Sela koja je na kraju osvojila i prvo mjesto – priča nam učitelj tehničke kulture u OŠ Pokupsko, Mladen Dugonjić.

Foto: OŠ Pokupsko

Inače, modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva koje provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture u suorganizaciji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture te udrugama tehničke kulture i osnovnim školama.

– Naša modelarska liga je jako dobro popraćeno natjecanje, ekipe su jako uspješne, a mentori rade dobar posao s djecom. Jako sam ponosan na svoje učenike i ovo je odlična vrsta natjecanja jer je u pitanju praktični rad – dodaje Dugonjić, inače i predsjednik goričke Udruge TurTeh.
Ono što su ekipe morale izraditi u 2. kolu bio je model naočala. Učenici na temelju radioničkih crteža izrađuju tehničku tvorevinu od meke šperploče prema zadanom zadatku od 3 puna sata upotrebom strojne modelarske pile sigurne za rad.

– U svemu treba biti jako precizan i pažljiv, uredan, sposoban s rukama te imati praktične vještine u radu s alatima. S obzirom na to da već tri godine rade i pile, rezultat je došao – ističe Dugonjić te dodaje kako učenici imaju priliku vježbati svaki petak na satu modelarstva u sklopu izvannastavne aktivnosti.

Foto: OŠ Pokupsko

Državna razina planira se održati od 17. do 19. svibnja u Stubičkim Toplicama.

– Zadatak na državnoj razini je složeniji i tu dolaze iz svake županije najbolji. To su nijanse i detalji koji na kraju presude. Razlike su u milimetrima i mrvici lijepila. Nećemo se ništa posebno priprema, pripremali smo se za županijsko natjecanje, a sada će za nagradu ići uživati i družiti se s djecom, kupati se. Idemo opušteni i da se zabave – kaže nam ovaj učitelj koji zaista voli svoj poziv te dodaje:

– Volim to što radim, i djecu s kojom radim. Malo poslova daje takvu priliku da svake godine dolaze nove generacije djece, svake si godine uzor nekome te dobiješ priliku nekome prenijeti svoje znanje. Lijepo je to – naglašava.

Foto: OŠ Pokupsko

No, kada je u pitanju interes djece za modelarstvo, Dugonjić ističe kako ga ima. Iako je sve manje takvih, jer je novi hit postala robotika.

– Napretkom tehnologije, informatike, umjetne inteligencije sve je manje potrebe za takvim stvarima. Djeca vrijeme provode na ekranima, imaju neke druge podražaje i zanimacije pa je tu onda sve manje onih koji nešto izrađuju svojim rukama. Nadam se da će se u budućnosti vratiti i ponovno početi izrađivati sami i svojim rukama te da će više znati cijeniti to što izrade – zaključuje Dugonjić.

Suorganizatori 2. Kola Zagrebačke županije bili su Udruga TurTeh i Zajednica tehničke kulture Grada Velika Gorica.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Sport

Još nije gotovo, pionirima na Glavnom treba barem bod za titulu!

Nakon što kadeti HNK Gorice od 16 sati odrade svoju utakmicu protiv Rijeke, od 18 sati na teren će pioniri, također protiv Rijeke. Lokomotiva je pobijedila Dinamo i preskočila ih za bod, a toliko Goricu i dijeli od titule prvaka države – jedan jedini bod!

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako god završila, što god ostane zapisano na njezinim posljednjim stranicama, priča o sezoni 2023/24. u životima pionira HNK Gorice bit će ukrašena samo najraskošnijim metaforama. Velika Gorica u momčadskom sportu nikad u svojoj povijesti nije imala najbolju momčad u državi, barem ne kad pričamo o najpopularnijim i najmasovnijim sportovima, a ova je generacija “osmaša”, na čelu s trenerom Borisom Trivunovom, na korak do tog uspjeha došla u nogometu. Najmasovnijem, najpopularnijem sportu, u konkurenciji svih dječaka iz cijele zemlje koji sanjaju veliku nogometnu karijeru…

Ostalo je pionirima Gorice još samo 70 minuta nogometa u ovoj sezoni 1. NL za pionire, najvišeg ranga u hrvatskom nogometu tog uzrasta, od naslova prvaka države dijeli ih samo jedan bod i uzalud je svo smirivanje, spuštanje na zemlju, ponavljanje da rezultatskog imperativa nema. Svemu tome unatoč, ovi klinci znaju što su napravili, do kud su došli i što ih čeka. Pred njima je utakmica koju će vjerojatno svatko od njih pamtiti do kraja života i zato gore od želje da se dokažu i pokažu, da uzmu zasluženu konačnu nagradu.

Cijele ove sezone doživjeli samo jedan jedini poraz, a ostane li tako i nakon ogleda s Rijekom u nedjelju od 18 sati, Gorica će uzeti titulu. Jedan bod bit će dovoljan za mnogima od njih vjerojatno jedini naslov prvaka države u životu, pobjeda bi bila idealan način za završetak sezone, a nadali smo se da neće biti potrebno niti jedno niti drugo. Međutim, ništa od toga…

Naime, u prijepodnevnom terminu, od 10 sati, na Kajzerici su igrali drugoplasirana Lokomotiva i četvrtoplasirani Dinamo. Sve osim pobjede “lokosa” donosilo je Gorici titulu bez obzira na ishod njezine posljednje utakmice, no završilo je pobjedom Lokomotive 4-2. I to puno lakšom i uvjerljivijom nego što govori rezultat, budući da je Lokomotiva već nakon 23 minute vodila 4-0 protiv očito prilično indisponiranih mladih dinamovaca.

Tu je sve, dakle, vrlo brzo postalo jasno, pa će se na kraju dogoditi ono za što se trener Trivunov i njegovi igrači pripremaju cijeli ovaj tjedan. Gorica će morati ići na pobjedu da bi uzela (barem) bod i osvojila titulu. Talentirana gorička generacija pokušat će taj cilj ostvariti na velikoj sceni, tamo gdje se za bodove inače bore seniori. Pitali su ih iz kluba, naime, gdje žele igrati odlučujuću utakmicu, a odgovor je bio jednoglasan:

– Na glavnom terenu!

Želju su im iz kluba uslišali, dva dana nakon seniorske pobjede nad Rudešom na istom će se igralištu za pobjedu protiv Rijeke boriti neki novi klinci, neki budući prvotimci. Kulise će biti spremne, roditelji, prijatelji i svi ostali navijači imat će dovoljno mjesta na tribinama, koje će, duboko se nadamo, biti lijepo popunjene.

Ovo je posebna utakmica, ovo je posebna generacija, zaslužili su ovi dečki i posebnu pozornost…

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO AIRVG ponovno oduševio! Više od 20 tisuća posjetitelja razgledalo letjelice i uživalo u showu grupe ‘Krila Oluje’

Veliku pozornost izazvao je novi vojni borbeni avion Rafale.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sliježu se dojmovi nakon aeromitinga koji je jučer održan na starom terminalu Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman. Izložbu zrakoplova i spektakularan letački program u Veliku Goricu je došlo vidjeti oko 20 tisuća posjetitelja koji su procirkulirali u šestosatnom događanju.

11.05.2024. – Treći aeromiting AIRVG u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hhr

Na AIRVG2024. pristigli su ljudi iz cijele Hrvatske, ali i izvan nje. Na terminalu su tako bili izloženi Rafal, MIG 21 – kockica, kao i Rudijev mig, helikopteri Kiowa Warrior te Black Hawk tu je bio i besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3.

– Zaista smo privilegirani što smo mogli iz blizine vidjeti sve te letjelice. Šteta što je bio samo jedan MIG otvoren da se može u kokpit. Na žalost, red je bio toliki da na kraju nismo uspjeli da i to iskusimo. Posebno dojmljivo je bilo vidjeti i kako putnički avioni polijeću i slijeću – rekla nam je Koraljka.

11.05.2024. – Treći aeromiting AIRVG u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hhr

Uz razgledavanje novog hrvatskog vojnog borbenog aviona Rafale, posjetitelji su uživali u spektakularnom letačkom programu kojeg je pripremila akrobatska grupa ‘Krila Oluje’, ali i združenja vježba helikoptera pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja. Svoju moć pokazali su i MIG 21 i Rafal u svom formacijskom i pojedinačnom preletu.

11.05.2024. – Treći aeromiting AIRVG u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hhr

– Iako se nalazimo u zračnoj luci glavnog hrvatskog grada, ali sve što se događa od zračnog prometa odvija se na području Velike Gorice na što smo iznimno ponosni. To nam omogućava i velike gospodarske benefite, omogućava nam da imamo kontakt s cijelim svijetom. Sretni smo što vlada ovakav interes ljudi, a posebno oduševljava činjenica što je registrirano oko 700 fotografa spottera iz 25 zemalja svijeta. Drago nam je da su Rafali koji su došli tek prije dva tjedna svoj prvi javni nastup imali upravo ovdje, a nadamo se da ćemo ih vidjeti i u idućim godinama u Velikoj Gorici – Juraj Odrčić, direktor zrakoplovne priredbe.

11.05.2024. – Treći aeromiting AIRVG u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hhr

Cilj ovog događanja je promocija zrakoplovstva u Hrvatskoj te Velike Gorice kao „Grada zrakoplovstva“, a naglasak ovogodišnjeg izdanja bio je na modernizaciji zrakoplovstva te promidžbi poziva za vojne pilote, zrakoplovne tehničare te druga zanimanja u zračnom prometu.

11.05.2024. – Treći aeromiting AIRVG u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hhr

– Prekrasan je ovo dan za Veliku Goricu, a sami broj posjetitelja govori nam koliko je ova manifestacija bila veliki magnet za sve one koji su željeli uživati u svim atrakcijama. S obzirom na interes, trudit ćemo se iduće godine povećati broj ulaznica i omogućiti većem broju ljudi koji će moći prisustvovati ovom događanju. Mi smo središte zrakoplovstva u Hrvatskoj, a gledat ćemo da se brendiramo kao ‘Grad zrakoplovstva’ – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

11.05.2024. – Treći aeromiting AIRVG u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hhr

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u organizaciji Grada Velike Gorice te uz suorganizaciju Međunarodne zračne luke Zagreb. Poduprlo ju je i Ministarstva obrane Republike Hrvatske – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Nastavite čitati

Vijesti

Hodanje s plemenitim ciljem: Članovi udruge za bolesti štitnjače prikupljaju sredstva za ultrazvuk

Hodači od Zagreba do Petrinje kratku su stanku napravili u Velikoj Gorici gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Objavljeno

na

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i ove godine orgnazira javnozdravstvenu akciju ‘Korak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja’ s ciljem podizanja svijesti o bolesti štitnjače i prikupljanjem sredstava za nabavu ultrazvučnog aparata za potrebe Doma zdravlja u Petrinji.

Članovi udruge na čelu s predsjednicom Vericom Mešić, koja je i sama imala karcinom štitnjače, krenuli su rano ujutro iz Zagreba prema Petrinji. Svoj put dug 55 kilometara započeli su kod zagrebačkih fontana, a nakon prve etape predahnuli su u Velikoj Gorici gdje ih je u Centru za posjetitelje dočekao i pozdravio zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

– S veseljem smo ih dočekali rano jutros da malo predahnu nakon prve etape puta. Hodaju s jednim zaista plemenitim ciljem, i kako bi podigli svijest, ali i kupili prijeko potreban uređaj za petrinjski Dom zdravlja. Posebno zadovoljstvo mi je bilo vidjeti kolegicu i dvojicu kolega iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH koji cijelo vrijeme hodaju uz predsjednicu Mešić – poručio je zamjenik Karas.

Inače, Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače u svijetu – 10/100.000 stanovnika godišnje!

Nastavite čitati

HOTNEWS

Šandor, Omerhodžić i Vučić otputovali na Svjetsko prvenstvo u Japan

Natjecanja počinju 17. svibnja.

Objavljeno

na

Nikad brojnija ekipa iz Paraatletskog kluba Uspon, otputovala je u Japan na Svjetsko prvenstvo u Kobe.

Na put su jučer ujutro otišli Velimir Šandor, Mirnes Omerhodžić i Miljenko Vučić u pratnji svojih trenera i asistenata Ivana Čengića, Mihovila Rendulića i Ane Zokić.

– Ovo je najveći uspjeh kluba po brojnosti naših članova u sastavu reprezentacije na nekom velikom prvenstvu – ističu iz Uspona.

Natjecanja počinju 17. svibnja, a Velikogoričani nastupaju nekoliko dana kasnije. Velimir Šnador u disku F52 natjecat će se 19. svibnja, Miljenko Vučić u kulgi F11 20. svibnja i Miernes Omerhodžić u čunju 22. svibnja.

Sretno ekipa!

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno