Novosti Sport Događanja

Najizvođeniji suvremeni dramatičar u Gorici

15.11.2017. / Ivana Ćurić

Kraj mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnica Velika Gorica obilježilo je gostovanje slavnog književnika i dramatičara Mire Gavrana, naizvođenijeg suvremenog hrvatskog dramatičar u svijetu, čija su djela prevedena na čak 35 jezika

Pred prepunom knjižnicom u kojoj se tražilo mjesto više, prvo je riječ imala moderatorica susreta, velikogorička književnica Željka Horvat-Vukelja. Ona je imala zadatak predstaviti autora i reći ponešto o glavnom povodu susreta, a to je posljednji Gavranov roman “Nekoliko ptica i jedno nebo” koji je nadahnut događajima iz vremena velike gladi u Hercegovini tijekom Prvoga svjetskog rata.

-Na početku knjige imamo opustošenu Hercegovinu, gdje se istinski gladuje. Detaljno opisujem kako su morali guliti koru s drveća i od toga raditi nekakvo brašno koje su morali jesti da bi uopće mogli preživjeti. I tada dolazi moj junak- otkrio je Gavran.



Riječ je o liku fra Didaka Buntića, čovjeku velika srca koji je vlastitom ljubavlju, trudom i voljom pomogao stotinama djece da tijekom spomenutih ‘gladnih godina‘ u Hercegovini, pronađu novi dom u plodnoj Slavoniji i tako spasio njihove živote.

-Romani su mi u mladosti bili više vezani uz suvremenost, pa čak i s malo duhovitosti, a sad kao što možete vidjeti, što sam stariji, više pišem ovakve ozbiljne stvari koje se čitaju na osami i zahtijevaju promišljanje nas samih.

Roman između ostalog donosi i razvoj ljubavne priče između izmišljenih likova Jelene i Jure kojima je Gavran dao imena po uzoru na svoju baku i djeda. Općenito, fabula romana predstavljena je kao izrazito napeta, ona koja može zadržati znatiželju čitatelja do samog kraja. No, pazilo se da ne budu otkriveni svi detalji zbog onih koji možda još nisu pročitali roman.


Na samom kraju susreta, Gavran je odgovarao na pitanja prisutnih i otkrio ponešto o sebi.

-Ljeto i zima su meni najdraže vrijeme za pisanje, a proljeće ili jesen ostavljam za neke događaje poput Mjeseca hrvatske knjige, pokusa u teatru „Gavran“, odlazaka na premijere ili putovanja. Evo primjerice ljeti kad svi odmaraju, meni je idealan dan ujutro otplivati, doći doma, pisati deset sati i ići spavati. Ali moram reći da nikad ne pišem na silu, uvijek mora doći želja i potreba. Nemam ništa protiv onih mjeseci kad samo odmaram i čekam inspiraciju-zaključio je poznati dramatičar.

Podijeli