Obavijesti

News

Komentari 165

Haker (19) ide u pritvor: Na bitcoinima je zaradio milijune

Haker (19) ide u pritvor: Na bitcoinima je zaradio milijune
3

Mladić je uhićen jer se sumnja da je upravljao Webstresserom. Osim hrvatskih policajaca, u akciji su, uz podršku Europola, sudjelovale policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Italije...

VIDEO

Policija je u četvrtak na Županijski sud u Velikoj Gorici privela hakera K. R. (19) iz okolice Zagreba koji je uhićen 24. travnja. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene “teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka”, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina. Mladić je prijavljen jer se sumnja da je upravljao Webstresserom. 

Pokretanje videa...

00:38

Županijski sud u Velikoj Gorici objavio je kako je mladiću određen jednomjesečni pritvor zbog, stoji u obrazloženju, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. 

Priopćenje suda prenosimo u cijelosti. 

"Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici broj Kir-204/2018 od 26. travnja 2018., na temelju članka 127. stavak 1. i članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku određen je istražni zatvor protiv osumnjičenog K.R., i to, u trajanju od jednog mjeseca. 

Naime, osumnjičenik se tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, a takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu, te na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.,

Istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo. Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu os najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 kuna (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co , zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta."

Hrvatskog hakera (19) lovilo je pola svijeta, jako je educiran...
Hrvatskog hakera (19) lovilo je pola svijeta, jako je educiran...

S više od 136.000 registriranih korisnika i 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta.

Policija je ulovila Hrvata (19), najtraženijeg hakera na svijetu
Policija je ulovila Hrvata (19), najtraženijeg hakera na svijetu

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, sudjelovale nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga, koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS napada te je međunarodna policijska suradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije, koja je provedena pod kodnim imenom Manufaktura. 


Tijekom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici internetskog servisa ne mogu pristupiti različitim online uslugama.

Uhićeni srpski haker iz Programiranja imao 'dvojku'

Kako piše srpski Blic, u akciji su uhićena i dvojica srpskih državljana, 19-godišnji Jovan M. iz Prokuplja i 21-godišnji Vukašin D. iz Rume. Oni su uhićeni zbog sumnje da su bili administratori Webstressera. 

Jovan M. je do prije mjesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole '15. maj' u Prokuplju, ali se zbog velikog broja izostanaka prebacio na izvanredno školovanje. Iz stručnih predmeta, Programiranje i Računarske mreže, imao je dvojke, piše Blic

Njegovi školski kolege kažu kako je bio 'lud za kompjuterima', ali su iznenađeni što je uhićen. 

- Ima 'kliker' za tehniku, posebno za računala, ali je to za njega bila zabava. Znao je po cijeli dan 'visjeti' na internetu i nije krio da je opsjednut, ali tko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande - čudi se njegov poznanik iz Prokuplja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 165

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je