Novosti Sport Događanja

Gorički radnici ostvarili najveći prihod

07.05.2018. / Petar Brnada

Velika Gorica našla se među prvih 10 gradova po visini ostvarenog ukupnog prihoda poduzetnika u 2016. godini, pokazali su podaci FINE, a gledajući odnos zaposlenih i ostvarenog ukupnog prihoda po zaposlenom može se zaključiti da su gorički radnici najvrjedniji u Hrvatskoj.

-Prema pokazatelju ostvarenog ukupnog prihoda po zaposlenom, među 10 navedenih gradova, najbolji su poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici i Svetoj Nedelji, a prema konsolidiranoj dobiti po zaposlenom također su najbolji poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici te u Zagrebu- stoji u izvješću FINA-e.

Pritom prihod po zaposlenom u Velikoj Gorici iznosi nešto više od 1,2 milijuna kuna dok se u Svetoj Nedelji bilježi 1,15 milijuna kuna prihoda po zaposlenom.

Što se tiče konsolidirane dobiti po zaposlenom ona u Gorici iznosi 57 tisuća kuna dok, usporedbe radi, ta dobit u Zagrebu iznosi 42 tisuće kune.

Gorica svoje mjesto među Top 10 gradova po ukupnom prihodu poduzetnika uživa u uglednom društvu velikih gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Pule, Zadra i Dubrovnika, a na toj ljestvici pridružio joj se još jedan grad iz Zagrebačke županije- Sveta Nedelja.

Iako se naš grad nalazi u Top 10 po broju poduzetnika, Top 10 po ukupnom prihodu, Top 10 prema dobiti razdoblja i Top 10 prema konsolidiranoj dobiti razdoblja Velika Gorica nije pronašla svoje mjesto u Top 10 po broju zaposlenih što dovodi do zaključka da je u Gorici smješten mali broj velikih tvrtki koje ostvaruju vrlo visoke prihode, kao što su LIDL, Hrvatska kontrola Zračne plovidbe d.o.o., PORSCHE CROATIA d.o.o., Auto Zubak d.o.o. itd.

Velika Gorica našla se i među tri grada čiji su poduzetnici iskazali najveću dobit razdoblja. U Zagrebu je najveću dobit ostvario veliki poduzetnik u državnom vlasništvu, HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., koja je zapošljavala 406 radnika i ostvarila ukupan prihod od gotovo 8,9 milijardi kuna i dobit razdoblja od 1,3 milijarde kuna. Najveću dobit razdoblja u 2016. godini među poduzetnicima u Rijeci ostvarilo je društvo VOLOSKO PROJEKT d.o.o. dok je u Gorici najveću dobit ostvario veliki poduzetnik u privatnom vlasništvu LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d.

Podijeli