održano ročište

Specijalci s dugim cijevima u Velikoj Gorici: Još se ne zna hoće li navodni Mossadov špijun biti izručen Tunisu

08.05.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici danas je održano ročište o zahtjevu za izručenjem 46-godišnjeg državljanina BiH A. Č., kojeg Tunis sumnjiči za ubojstvo Hamasova stručnjaka Mohameda Zavahrija i za terorizam

A. Č. je doveden na sud pod pojačanim osiguranjem, a stražnju stranu zgrade čuvali su pripadnici interventne policije s dugim cijevima i pancirkama. Nakon jednosatne sjednice A. Č. je odveden natrag u Remetinec, u kojem se nalazi od 13. ožujka, kad je uhićen na Plesu. Izvanraspravno vijeće još uvijek nije donijelo odluku o tome hoće li ga izručiti, piše Jutarnji list.

  • +2
Jako osiguranje zgrade Županijskog suda, na kojem se odlučuje o izručenju Alena Čamdžića Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

A. Č. je uhićen kad je sletio avionom iz Sarajeva na aerodrom 'Franjo Tuđman', na kojem je trebao presjesti za Beč. Zadržan je nakon što je službenik dobio upozorenje da je riječ o čovjeku s Interpolove tjeralice. Potom je sproveden u remetinečki pritvor.

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica rekao je novinarima nakon ročišta da vijeće nema nekog roka, ali odluku očekuje danas ili najkasnije sutra. Dodao je da se njegov klijent protivi izručenju te da se koncepcija njihove obrane prije svega zasniva na tome da njegovu klijentu za ovo djelo za koje ga se sumnjiči u Tunisu prijeti smrtna kazna, javlja Jutarnji.

Rekao je kako prema praksi zemalja EU-a osumnjičenike ne izručujemo u zemlje u kojima im prijeti smrtna kazna i mučenje. Najavio je i kako će od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tražiti privremenu mjeru zabrane izručenja, a sve kako njegov klijent ne bi bio izvrgnut mučenju ili pogubljenju u Tunisu.