NEPRAVOMOĆNA ODLUKA

Navodni Mossadov špijun može biti izručen Tunisu

09.05.2018 u 14:46

Bionic
Reading

Sud u Velikoj Gorici odlučio je u srijedu kako postoje pretpostavke da se 46-godišnji A.Č., kojeg Tunis traži zbog ubojstva jednog od čelnika Hamasa, Mohameda Zavahrija, izruči toj zemlji

Odluka je nepravomoćna i postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

A. Č, inače državljanin BiH, uhićen je 13. ožujka ove godine u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, u koju je doletio iz Sarajeva, a bio je na proputovanju za Beč.

Uhićeni se protivi izručenju Tunisu, a njegovi odvjetnici su protivljenje izručenju argumentirali činjenicom da je u toj zemlji za terorizam, za što je A.Č. osumnjičen, zapriječena kazna vješanjem.

Prema praksi zemalja EU-a, osumnjičenike se ne izručuje u zemlje u kojima im prijete smrtna kazna i mučenje.

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica najavio je kako će od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tražiti privremenu mjeru zabrane izručenja, a sve kako njegov klijent ne bi bio izvrgnut mučenju ili pogubljenju u Tunisu.

Tunižani smatraju da je A. Č. pripadnik Mossada, izraelske tajne službe za čiji je račun ubio čelnika Hamasa.

  • +2
Jako osiguranje zgrade Županijskog suda, na kojem se odlučuje o izručenju A. Č. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL