Obavijesti

Sport

Komentari 27

Nigerijac asistira vanjskom kao Anas i zabija lobom kao Šuker

Nigerijac asistira vanjskom kao Anas i zabija lobom kao Šuker
6

Iyayi Belive Atiemwen (22) došao je u HNK Goricu prošle zime i pomogao joj da uđe u Prvu HNL, a protiv Slaven Belupa je pokazao da je u stanju raditi razliku i u najvišem rangu...

VIDEO

Lopta ide lijevo, na onaj komadić terena koji je konačno dohvatilo malo hlada, prima je igrač s brojem 20 i odmah je frka. I prođe jedva sekunda, dvije, a već udara loptu vanjskim dijelom kopačke, šalje je u sredinu tako da bježi i od obrane i od golmana, dolazi do njegova suigrača i - gol!

Tribine stadiona u Velikoj Gorici, ovom povijesnom prigodom ispunjene s više od 1500 gledatelja, doslovno su eksplodirale od oduševljenja. Da, zato što je domaća momčad povela, ali još više zato što se takvi potezi baš i ne viđaju svaki dan na travnjacima HNL-a. Točnije, nismo već dugo vidjeli takvo nešto, još otkad je Anas Sharbini zvani Mr. Vanjska, danas prednji vezni Grobničana, odlučio reći zbogom ozbiljnom nogometu...

Glavni lik ove priče zove se Iyayi Belive Atiemwen, mladić rođen u siječnju 1996. u nigerijskom gradu Ogbe, ali nije on još gotov. Ma kakvi, već dvije minute poslije evo njega opet. Bježi obrani Slaven Belupa, izlazi pred golmana Matkovića, stadion utihne na trenutak, a on kao rješenje izvuče - lob. Elegantan, precizan, neuhvatljiv i za puno boljega golmana od ovoga koji je stajao pred njim. I opet salve oduševljenja s tribina, Gorica vodi 2-0 i ima igrača koji mami uzdahe.

- Zadovoljan sam kako sam odigrao, moram biti zbog gola i asistencije, ali puno bih sretniji bio da smo uspjeli osvojiti sva tri boda. No dobro, bit će nam ovo dobra škola za budućnost, vrijedno iskustvo za nastavak prvenstva - rekao je Atiemwen nakon utakmice koja je u ludom raspletu završila 3-3, podjelom bodova.

Još nekoliko puta je pobjegao, možda bi i zabio još jedan da sudac nije vidio faul u napadu koji, realno govoreći, vjerojatno i nije trebao suditi. Sve u svemu - živa vatra! Igrač koji je prošle zime došao u Goricu sa zadatkom da kao ponajbolji igrač dovede Prvu HNL u "turopoljsku metropolu".

U tome je i uspio, pri čemu je krenula kružiti priča da "otkad je došao, taj nije izgubio duel ni na treningu", a sad je stiglo vrijeme i za dokazivanje na višoj razini. Nije mu trebalo previše, već druga prvoligaška utakmica pokazala je da će imati što za reći i među elitom, u najvišem rangu.

- Moj idol je Cristiano Ronaldo. Samo on. Ne igramo na istoj poziciji, ali nikoga drugoga ne mogu izdvojiti - govorio je Belive prije nego što ga je novi trener Sergej Jakirović s polušpice prebacio upravo na Ronaldovu poziciju, na lijevo krilo.

I još je nešto dodao, nimalo nevažno za ovu priču:

- Jako mi se sviđa i Luka Modrić, pogotovo onaj njegov udarac vanjskom...

Dakle, Iyayi gleda i uči. Nije vjerojatno nikad čuo za plemenitog veznog Grobničana, mlađeg brata Sharbini, ali dobro... Možda i bolje. Ovako očito funkcionira, jer ta asistencija doista je imala nešto "modrićevsko" u sebi.

Karijeru je počeo u Bendel Insuranceu, nigerijskom klubu, pa otišao u Tursku. Ondje je krenuo od Erciyesspora, prešao u Rizespor, išao na posudbe u Sanliurfaspor i Manisaspor, pa konačno završio u Gorici. Puno klubova u karijeri jednog 22-godišnjaka, ali čini se da je sreću pronašao tek dolaskom u Goricu.

U kojoj, kako je krenuo, vjerojatno neće dugo ostati... Lokomotiva je već ovog ljeta navodno poslala ponudu, ali u Gorici su je odbili. Znaju kakvog igrača imaju u svlačionici, neće ga sigurno olako pustiti... Prije dolaska u Goricu bio je i na probi u Osijeku, ali nisu ga zadržali. Uskoro bi mogli shvatiti da su grubo pogriješili u procjeni.

Ima, doduše, i Osijek igrača takvog tipa, Ezequiel Henty je top pojačanje za klub iz Gradskog vrta, ali dosad viđeno kaže da nije ni "Beli" daleko.

Kažu da ga ne zovu tako iz za*ebancije nego je to, eto, skraćenica od njegova srednjeg imena, Belive. Kako god, Beli je krenuo. I Henty. I Jean-Philippe Mendy, napadač Slavena, također jako zanimljiv igrač... Kako je krenulo, čeka nas lijepa sezona u HNL-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
VIDEO  Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla Denvera.  Jednim odgovorom zabrinuo je i Srbe...
TROSTRUKI MVP NBA LIGE

VIDEO Jokić bez dlake na jeziku nakon debakla Denvera. Jednim odgovorom zabrinuo je i Srbe...

Nikola Jokić nije siguran hoće li ići na Olimpijske igre u Parizu sa srpskom reprezentacijom nakon što su njegovi Nuggetsi ispali iz NBA doigravanja