Novosti Sport Događanja

Martin Maloča: Ne moramo se nikog bojati!

02.09.2018. / Damir Žbulj

Nogometaši Gorice u nedjelju od 18.30 sati igraju dvoboj šestog kola HT Prve lige u Puli kod Istre 1961. Goričani su upisali dvije uzastopne pobjede, onu za pamćenje kod Hajduka i doma 'očekivanu' protiv Rudeša. Ukupno imaju sedam bodova i u odličnoj atmosferi dolaze na teško gostovanje, kod ekipe koja još nije ostvarila niti jednu pobjedu, ali koja je prije početka sezone napravila velike promjene i u igračkom kadru i u stručnom stožeru.

U posljednjem dvoboju na Rujevici kod Rijeke Žuto-zeleni su zabili tri gola, ostali neporaženi i sigurno će svim silama pokušati pred svojim navijačima doći do prvog slavlja.

"Stanje i raspoloženje u ekipi je jako dobro, nakon pobjeda nad Rudešom i Hajdukom. Znamo da nas očekuje teška utakmica u Puli. Oni su odigrali dobro protiv Rijeke, dali su tri gola na Rujevici, ostali neporaženi i prema njima imamo jedan respekt," istaknuo je trener našeg prvoligaša Sergej Jakirović i dodao:

"Imamo svoj cilj i nadamo se pozitivnom rezultatu. Imamo se pravo nadati..."

"Realno, Istra nam je nepoznanica, jer su oni promijenili 20-ak igrača u početnoj postavi u ovih nekoliko kola. Evidentno je kako će se oni dignuti u nastavku sezone. Naša je prednost što nam je ostalo 12 igrača iz drugoligaškog društva pa smo manje-više bili uigrani od početka. oni imaju potpuno novu ekipu i dolaze im novi igrači. Mislim kako je sada idealna prilika da se napravi nešto u Puli. Poslije će biti još teže, kao i s Rudešom. Treba gledati sebe i svoju ekipu, imamo svoje planove i ciljeve i dat ćemo sve od sebe da ih ostvarimo."

SAMO JE TEREN MJERILO

Jakirović se osvrnuo i na 'probleme' u momčadi. Jednostavno, ne mogu svi igrati: "Imamo 12, 13 igrača koji su u najužoj konkurenciji. Želim da dođem do brojke od njih 15 ili 16. Igrači koji ne daju sve od sebe na pripremni utakmicama i treninzima - to je njihov problem. Ukazao sam im na to i te utakmice u tjednu daju mi izvrsne povratne informacije. Jasno se može vidjeti zašto neki igrači ne igraju ili nisu u sastavu. Uvijek se možeš nametnuti i moraš se boriti da uđeš među 18, da uđeš među tih 13 koji igraju. Samo je teren mjerilo.

Pohvalio je zalaganje mladih nada Gorice, ofenzivca Martina Šrolera i stopera Krešimira Krizmanića: "U posljednjoj trening utakmici protiv Kustošije najbolji su bili Šroler i Krizmanić, što mi je jako drago. Uopće me ne interesira koliko tko ima godina. Niti jednom igraču ne želim zlo, želim da svi budu bolji i zato im i dajem sugestije. Svojim ponašanjem se sam eliminiraš i ekipa to prepoznaje. U svlačionici će se to sigurno reći.

"Mislim da su svi kliknuli, to se vidi na utakmicama, to se vidi na treninzima. Sigurno je kako nam jako nedostaje Maslowski i jako mi je žao što se ozlijedio. Ali, ovo je nogomet i takve stvari se događaju. Harmonija u ekipi je dobra i postoje ljudi u svlačionici koji održavaju tu harmoniju. Vjerujte, tako je u svakom klubu.

"Svi uvrijeđeni i razočarani imaju priliku preko tjedna igrati i pokazati se!"

OSTATI ČVRSTO NA ZEMLJI

Pozitivno iznenađenje sigurno je Martin Maloča, 28-godišnji defenzivni veznjak koji je u Goricu stigao na preporuku Sergeja Jakirovića iz Sesveta, gdje ga je i trenirao. Maloča je već dokazani drugoligaški igrač, no, potvrdio je kako ima kvalitete i za elitno društvo HT Prve lige.

"Zasad su svi dojmovi pozitivni i vjerujem kako će se tako i nastaviti. Trener Jakirović nam je postavio neke zadatke, koje smo se trudili ispuniti i posljednje dvije utakmice nas je nagradilo s bodovima."

Maloča se nada pozitivnom rezultatu i kod Istre: "Očekujem da ćemo tako nastaviti i u Puli i u narednim utakmicama. Naravno, bit će teško, ali pokazali smo da možemo i ne moramo se nikoga bojati. Moramo samo ostati čvrsto na zemlji i ovaj stožer nam u tome pomaže. Igram na svojoj prirodnoj poziciji, volim kontrolu, volim imati oko sebe igrače kojima dostavljam lopte i ovdje najviše mogu dati."

Pohvalio je i društvo iz svlačionice: "Svi dečki u ekipi imaju kvalitetu i samo se kroz trening i svakodnevno dokazivanje može izboriti za svoju poziciju u momčadi. Svi imamo i određene nedostatke i trebamo slušati savjete trenera kako bismo ih ispravili."

ZWOLINSKI NA VRHU

Malo tko se mogao nadati kako će Gorica nakon pet kola imati najboljeg topnika lige. Poljak Zwolinski već je zabio četiri pogotka te je pokazao kako ga nisu bez razloga u mlađim danima nazivali novim Robertom Lewandowskim.

"Ne razmišljam o svom mjestu na ljestvici najboljih strijelaca, samo se koncentriram na iduću utakmicu. Čeka nas važna utakmica, teško gostovanje, ali želimo novu pobjedu. Trebaju nam ti bodovi prije reprezentativne pauze, jer ćemo imati dovoljno vremena za odmor i oporavak prije nastavka sezone. Moramo napraviti sve za tri boda!"

Lukas je izuzetno komunikativan te uvijek kaže ono što i misli: "Kad osjećam povjerenje suigrača na terenu lakše je igrati i mogu dati sve od sebe za momčad. Najbolji smo kad si međusobno pomažemo i kad svi dišemo kao jedno. Sigurno će biti utakmica u kojima neću zabiti, ali najvažnije su pobjede. Golovi i asistencije će doći. Pokazali smo kako ne mislimo igrati samo defenzivno i na kontranapade, kako znamo i možemo igrati ofenzivan nogomet," poručio je napadač Gorice, koji dolaskom u Hrvatsku nije zanemario niti svoje studentske obaveze.

U Poljskoj studira na Kineziološkom fakultetu, odmah nakon gostovanja u Puli odlazi u svoj Szczecin gdje ga čeka polaganje ispita. Uskoro će dobiti trenersku diplomu i moći će raditi kao profesor tjelesnog odgoja u školi. Zwolinski ipak nade polaže u svoju nogometnu karijeru i vjeruje kako se nikad neće morati baviti tim poslom, nego kako će još jako dugo puniti protivničke mreže.

U petak je Inter s 3:0 dobio Rudeš, u subotu su Slaven Belupo i Hajduk odigrali bez pobjednika 1:1, dok je Osijek s 2:1 svladao Lokomotivu. U nedjelju se od 21 sat igra i veliki derbi Dinama i Rijeke na Maksimiru.

HT Prva liga:
1. Osijek 6 4 1 1 14:7 13
2. Dinamo Zagreb 5 4 1 0 9:3 13
3. Rijeka 5 3 2 0 12:5 11
4. Lokomotiva Zagreb 6 3 1 2 9:5 10
5. HNK Gorica 5 2 1 2 9:8 7
6. Inter Zaprešić 5 2 1 2 8:12 7
7. Slaven Belupo 5 0 4 1 7:8 4
8. Hajduk Split 6 0 4 2 6:11 4
9. Istra 1961 5 0 2 3 5:12 2
10. Rudeš 6 0 1 5 4:12 1

Podijeli