Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Samanta Schweblin: Nit koja nas veže

KNJIGA TJEDNA Samanta Schweblin: Nit koja nas veže

Radnja romana odvija se u selu nadomak Buenos Airesa, a sve započinje na potoku na kojem su lik iz romana Carla i njezin sin pronašli izgubljenog konja kako pije vodu

PODIJELITE

Samanta Schweblin (Buenos Aires, 1978.) je nagrađivana argentinsko-španjolska autorica, čija su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

‘Nit koja nas veže’ (Distancia de Rescate) izašla 2014., kojom je osvojila i publiku i kritiku, našla se među najboljim knjigama 2017. godine po izboru The Guardiana, The Observera, Evening Standarda, The Financial Timesa, The Boston Globea i The Economista. Bila je u užem je izboru za Nagradu Man Booker International 2017., ali je nagradu dobio David Grossman za knjigu „Ušao konj u bar“ koja je ranije predstavljena kao Knjiga tjedna.

Ovaj suvremeni argentinski psihološki roman, dotiče se trovanja, zagađenja okoliša i majčinstva. Ne zvuči baš spojivo, ali autorica je spretnim potezima „satkala“ djelo izvanredne snage. Pravo je pitanje kako je sve uspjela sve tako kvalitetno iskomponirati da se knjiga ne može prestati čitati dok se ne dovrši. Osebujnim tekstom ona nam pokazuje na koji način smo povezani u svijetu u kojem živimo. Fenomenalnih stotinjak stranica knjige vrvi psihološkim napetostima i neizvjesnostima.

Radnja romana odvija se u selu nadomak Buenos Airesa, a sve započinje na potoku na kojem su lik iz romana Carla i njezin sin pronašli izgubljenog konja kako pije vodu. Kad konj oboli i ugine od zatrovane vode, a Carla zna da je i njezin sin pio s istog izvora, odlazi k seoskoj iscjeliteljici u nadi da može pomoći djetetu koji već pokazuje simptome bolesti…

Napeta i misteriozna atmosfera preklapa se s neobjašnjivim i tragičnim događajima ovog zagonetnog trilera.
„Nit koja nas veže „ osvojila je književnu nagradu Shirley Jackson Award, nazvanu prema američkoj spisateljici poznatoj prvenstveno po pisanju horora i misterija. Tijekom spisateljskog rada, koji se protezao kroz dva desetljeća, Shirley Jackson (1916.-1965.) je napisala šest romana, dva memoara i preko 200 kratkih priča. U znak priznanja ostavštine njenog pisanja ustanovljena je Nagrada Shirley Jackson za izvanredna postignuća u žanru takozvane „tamne književnosti“ (horor, misterija, gotika, dark fantasy, knjževnost straha i psihičke neizvjesnosti).

Pripremila: Dražena Petrišić