Novosti Sport Događanja

Črnko: Ozbiljno razmišljamo da se Gorica povuče iz Velike Mlake i Kurilovca

20.12.2018. / Damir Žbulj

U Zagrebu je održana redovna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj se ‘hrvatska nogometna obitelj’ osvrnula na godinu za pamćenje te najavila planove za budućnost...

Iskoristili smo priliku i o aktualnim temama na kraju godine porazgovarali s Nenadom Črnkom, čelnikom HNK Gorica, članom Izvršnog odbora HNS-a i predsjednikom Nogometnog saveza Zagrebačke županije.

"Skupština je bila redovna, napravili smo ono što smo morali po Zakonu o sportu. Naravno, bila je i svečarska pošto je ovo najuspješnija godina Hrvatskog nogometnog saveza i nećemo nikada zaboraviti osvojenu drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu..."

"Donijeli smo plan rada za 2019. godinu, financijski plan, koji je ambiciozan, jer je HNS već uložio značajna sredstva u infrastruktura unutar Hrvatske."

"Moramo se pohvaliti kako je naša županija je dobila teren vrijedan pet milijuna kuna u Zaprešiću i definitivno na temelju novih planova i aktivnosti HNS-a i naš županijski savez će sigurno participirati u nekakvom značajnijem dijelu, u sredstvima predviđenima za investicijska ulaganja unutar naše županije, na temelju natječaja koje ćemo raspisati iduće godine," istaknuo je Črnko.

Gradski stadion u Velikoj Gorici ove je godine dobio rasvjetu, a u idućoj godini u planu je rekonstrukcija terena, koja ne ovisi samo o Hrvatskom nogometnom savezu...

"HNK Gorica također očekuje rješavanje pitanja hibridnog terena. Naravno, to ne ovisi samo o HNS-u, nego i o lokalnoj zajednici i pokušat ćemo na temelju toga napraviti i dodatne iskorake."

Črnko je istaknuo i sve one pozitivne stvari koje je napravio na mjestu predsjednika našeg županijskog Saveza.

"Nogometni savez Zagrebačke županije je malo samozatajan, ali mi smo ove godine napravili jako veliki iskorak. Prvo, smanjili smo kotizacije za sve omladinske kategorije i to u prosjeku 40 posto. Nažalost, to se ne spominje glasno, ali kad nas nitko ne hvali onda se moramo sami.

"Kao član Izvršnog odbora i kroz odluke IO HNS-a ustanovili smo jedan fond na temeljem kojeg se financiraju svi županijski nogometni savez i kroz njega participira i naša Zagrebačka županija. Aktivnosti naših mladih reprezentacija, od završnice amaterskog prvenstva Europe koje se igralo u Zelini do nastupa mladih selekcija u Vrbovcu, Jastrebarskom, Mladini, Samoboru, Zaprešiću...

"Kroz sve te aktivnosti HNS subvencionira te aktivnosti i klubovi koji to organiziraju mogu ostvariti dodatne prihode. Smatram da je naš županijski nogometni savez napravio na tom području iskorak. Svakako planiramo investicijska sredstva i za 2019. i svake godine još kvalitetnije pomagati amaterski nogomet," naglasio je.

Prijedlog je da se sljedeće godine namjenski uloži 18 milijuna kuna u infrastrukturu amaterskog nogometa, kroz županijske saveze.

"Po prvi puta smo na IO ŽNS-a smo donijeli i program pomoći onima kojima je to potrebno, najsiromašnijim klubovima u županiji. Nešto manje od 100 tisuća kuna je namijenjeno je u fond pomoći naših nogometnih središta, kojih imamo sedam. Klubovi će kroz to dobiti ili gotovinske uplate ili participaciju u sportskoj opremi. Plan je da to u idućoj godinu udvostručimo. Nizom tih mjera smo svjesni da je temelj hrvatske nogometne reprezentacije amaterski nogomet i samo djelovanjem kroz županijske nogometne saveze, a onda i Nogometna središta i klubove možemo stvoriti nove Modriće, Mandžukiće..."

"Nogometni savez Zagrebačke županije je drugi po veličini unutar HNS i po tim kriterijima se raspoređuje novac. Očekujemo značajnija sredstva i to smo već najavili. NS ZŽ će investirati u infrastrukturu, a prioritet će dobiti oni gdje lokalne zajednice participiraju u tim dijelovima."

MENI JE RIJEČ BITNIJA OD SLOVA NA PAPIRU...

Aktualna tema je i sjajna sezona Gorice u HT Prvoj ligi, vrhunski rezultat, trenutno sjajna peta pozicija, no, i planovi vezani za budućnost poslovanja kluba.

"Gorica u ovom trenutku mora osigurati financijsku stabilnost za nastavak rada na ovoj razini. Svjestan sam kako je u gradu nastala euforija i kako se Gorica našla u središtu interesa zbog dobrih rezultata. Moramo biti korak ispred i razmišljati o onim budućim vremenima kad se takva stvari možda neće događati. Mi jednostavno nemamo tu privilegiju i priliku u Hrvatskoj da na temelju ovog rezultata dobijemo kvalitetnije sponzore."

Črnko je bio razočaran rebalansom ovogodišnjeg Proračuna Velike Gorice, jer kaže kako klub nije dobio obećana sredstva.

"U ovom trenutku ispod 20 posto lokalna zajednica sudjeluje u našem proračunu. Nažalost, zbog raznih političkih pritisaka nismo dobili obećani rebalans za ovu godinu i definitivno se moramo preustrojiti. Iako nam je taj novac bio zagarantiran i iako smo na temelju tih garancija mi neke stvari pokrenuli unutar kluba. Osobno, smatram kako je riječ bitnija od slova na papiru. Nažalost, dogodilo se isto što se događalo i posljednjih godina..."

"Ovo je prvi puta da sam ozbiljnije tražio novac za HNK Gorica, iako to nije 'ozbiljan novac'. S druge strane, doveli smo investitora u klub, koji ulaže znatno veća sredstva od onih koja ulaže Grad. Ako želimo jedan ozbiljan projekt, ako želimo da investitor ulaže u stadion, u infrastrukturu, da razvija naše gospodarstvo, mora postojati neki partnerski odnos."

"U proračunu za 2019. godinu bit ćemo na nekim planiranim sredstvima, ali smo očekivali kako ćemo rebalansom za ovu godinu dobiti tih milijun i 200 tisuća kuna. Na temelju toga smo i postavili poslovanje našeg kluba. Ne kažem kako to nećemo riješiti. Imali smo mi takvih problema i prijašnjih godina. Ovaj je klub čvrsto stoji na nogama, čvrsto je na zemlji i uvijek smo sami pronalazili rješenja. Uvijek imamo i A i B varijantu i razgovarat ćemo unutar kluba o tome."

"Međutim, prijelazni rok počinje 1. siječnja. Ovo o čemu smo pričali je kap u moru našeg poslovanja. Gorica može funkcionirati i bez toga, samo na neki drugi način."

Čelnik Gorice je za kraj najavio i drastične mjere, povlačenja iz Velike Mlake i Kurilovca, gdje je Gorica i ove godine uložila značajna sredstva...

"Gorica je u sportskom segmentu klub koji je prihvatio obaveze unutar Velike Gorice. Ušli smo u centar Velika Mlaka, za koji dobivamo 90 tisuća kuna, a troškovi su četverostruko veći. Ušli smo u projekt Kurilovca, a u ovom trenutku je možda najlogičnije i ozbiljno razmišljamo da se početkom nove godine povučemo iz oba projekta i da sva ta sredstva investiramo u klub gdje radimo, jer ne možemo biti 'majka' razvoju nogometa u Velikoj Gorici, a da trpi naš vlastiti pogon. To je nemoguće i vrlo vjerojatno će prvi korak biti taj," jasno je za kraj poručio Črnko.

 

 

Podijeli