Novosti Sport Događanja

Bračni par Šenoa vodio koncert "Božić u Gorici"

28.12.2018. / Petar Brnada

Među mnoštvom prigodnih božićnih i novogodišnjih koncerata u četvrtak je u Gradskoj sportskoj dvorani održan i onaj najveći, tradicionalni koncert „Božić u Gorici“.

Koncert je i ove godine donio najljepše božićne pjesme i narodne napjeve Turopolja i cijele Hrvatske koje su izvodili brojni velikogorički KUD-ovi, zborovi, folklorni ansambli, solisti, orkestri i tamburaški sastavi.

U ugodnom i toplom božićnom ambijentu Goričane su u neka davna turopoljska vremena vratili August Šenoa i njegova supruga Slava Šenoa rođ. Ištvanić koje su utjelovili voditelji ovogodišnjeg programa.

 

Tako je između nastupa izvođača u kratkim nastavcima ispisana čitava životna, ali i ljubavna priča „turopoljskog zeta“ Šenoe te njegove najveće ljubavi koje su gosti s pozornošću pratili. Saznali su tako okupljeni Goričani za brojne nepoznate detalje o jednom od najutjecajnijih i najplodnijih hrvatskih pisaca, njegovom dolasku u Goricu, upoznavanju sa Slavom na balu u „Bieloj ružI“ 1867. godine, njihovim pismima, ali i Šenoinim opisima turopoljskog kraja.

Na pozornicu je prvi stupio ansambl Zlatne godine, a iza njih su se redom izmijenili KUD Nova Zora iz Donje Lomnice, Turopoljska zvona, KUD Kravarsko, KUD Dučec iz Mraclina, KUD Mičevec, Pjevačko društvo Kučani te Gudački orkestar Umjetničke škole Franje Lučića.

Uz njih su nastupili i Lidija Capković –Martinek i Josipa Gvozdanić, Zbor Gimnazije, Angeline i Dražen Pavin, KUD Gradići, KUD Pleso, KUD Stari grad Lukavec, KUD Ščitarjevo, Vokalisti Sv. Josipa, TS Harmonija, VIS Jane, OSS Buševec, FA Šiljakovina, Dražen Kurilovčan uz pratnju Harmonije te Željko Grozaj.

Kako je bilo na ovogodišnjem koncertu „Božić u Gorici“ pogledajte u našoj fotogaleriji OVDJE.

Podijeli