Snimka zaslona: hrt.hr
Snimka zaslona: hrt.hr

Upravo u vrijeme kad smo dogovarali ovaj kratki razgovor Jutarnji list proglasio je “Oskara i gospođu u ružičastom”, autorski projekt Marije Sekelez, drugom najboljom predstavom u Hrvatskoj 2018. godine. Za Mariju Sekelez to je bila krasna novogodišnja čestitka.

– Ne moram objašnjavati koliko me to obradovalo. Taj me tekst čekao deset godina koliko je proteklo od časa kad sam dobila informaciju o francuskoj izvedbi. Tada sam bila ravnateljica kazališta Žar ptica, kroz koji tjedno prođe gotovo tisuću gledatelja, uglavnom djece, i naprosto nisam imala vremena za vlastite projekte. No, kad mi je pisac Schmitt dao izvedbena prava, i kad je Kapural napravio prijevod, a Marijana Nola dramatizaciju, konačno sam se prihvatila posla 

– Oskar je dijete kojem je ostalo samo desetak dana života?

– Da, prvo pitanje koje sam si postavila radeći predstavu bilo je – kako duhovnu dimenziju Oskara prenijeti publici. Ta priča jest tužna, ali je istovremeno i vrlo duhovita. Kad Mama Roza predloži dječaku da napiše pismo Bogu on odgovara da su ga već jednom prevarili s Djedom Mrazom i da sad više ne želi pasti na isti štos. Ali u razgovorima s Mamom Rozom Oskar ulazi u svijet koji mu njegovi roditelji nisu znali otkriti. 

– Nastupili ste s predstavom i na Festivalu kršćanskog kazališta, ali nastupate i diljem Hrvatske. Kako publika reagira?   

–  Neovisno o tome što se radi o mom svjetonazoru ova predstava govori o stvarima koje nas se svih tiču. O smislu života, o ljubavi, tuzi, roditeljima, smrti…  Moje iskustvo je da predstavu doživljavaju jednako i vjernici i oni koji to nisu i vjerojatno je to razlog svjetskog uspjeha Schmittovog djela.

– I na kraju, otkrijmo Mraclincima da ovo nije Vaš prvi posjet ni Mraclinu ni Domu. 

– Tako je, Na Vidovim danima 2017. imala sam prilike uvjeriti se u kvalitete KUD-a Dučec i na posvećenost publike programima koje Dučec priređuje. Vjerujem da će i u petak atmosfera biti ista takva.

Još jednom pozivamo sve ljubitelje kazališta “od 10 do 90” na ovu iznimnu predstavu koja se u petak održava u Društvenom domu, s početkom u 20 sati. U prilogu HRT-a podsjećamo na premijeru održanu lanjskog proljeća u zagrebačkom teatru Žar ptica. Za ulaznice treba izdvojiti 30 kn, a slobodni smo podsjetiti i na jednu staru kazališnu preporuku: ne zaboravite maramice.