SKRIVAO SE GODINAMA U ZAGREBU

Talijanski diler u istražnom zatvoru do izručenja

02.01.2019 u 19:13

Bionic
Reading

Sudac istrage velikogoričkog Županijskog suda u srijedu je odredio istražni zatvor 72-godišnjem Claudiu D'Este, osuđenom pripadniku talijanske kriminalne organizacije za trgovinu drogom, koji je na Staru godinu uhićen u Zagrebu

Istražni zatvor D'Esteu je određen do izručenja Italiji. Riječ je o nepravomoćnoj odluci na koju ima pravo žalbe, a već je i najavio da će se protiviti izručenju, doznaje se na velikogoričkom sudu.

D'Este prema sudskim podacima već 20 godina neprijavljen boravi u Hrvatskoj, a matična ga država traži kako bi nastavio izdržavati kaznu zbog trgovine drogom, na koju se nije vratio nakon puštanja na liječenje.

MUP je ranije u srijedu, ne navodeći identitet, izvijestio da su stručnjaci za ciljane potrage Ravnateljstva policije bjegunca uhitili temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Italija "radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od 10 godina".

Prilikom uhićenja kod njega su pronađeni krivotvoreni dokumenti s lažnim identitetom, ističu u policiji. Dodaju da je u Italiji osuđen kao pripadnik kriminalne organizacije koja je preprodavala velike količine heroina i kokaina.

"Tijekom 2018. godine policijski službenici za ciljane potrage Ravnateljstva policije locirali su i uhitili 24 osobe s liste najtraženijih bjegunaca u Europi, pa i šire, dok je Služba za međunarodnu policijsku suradnju temeljem realizacije europskog uhidbenog naloga predala drugim državama članicama Europske unije više od 80 traženih osoba", izvijestio je MUP.