Obavijesti

News

Komentari 0

Mali izviđači 'zimovali' su po raznim krajevima Hrvatske

Mali izviđači 'zimovali' su po raznim krajevima Hrvatske
4

U sklopu projekta „Osnažimo ih“, koji sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu, u domu Bijelnik kod Petrinje zimovanje su zajedno proveli izviđači iz tri grada - Petrinje, Siska i Velike Gorice

VIDEO

Zimski praznici vrijeme su kad izviđači iz cijele Hrvatske kreću na izviđačka zimovanja u neke od brojnih planinarskih domova. Prilika je to najmlađima da upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine i znanja, ali i borave čim više u prirodi.  

Tako su se ove zime izviđači iz raznih krajeva Hrvatske doslovce „raspršili“ po mnogim gorjima i planinama.  I dalje je najomiljenija destinacija za izviđačka zimovanja Gorski kotar pa se izviđače tamo moglo sresti na svakom koraku, od Delnica, Crnog Luga i Fužina do Mrkoplja, Vrbovskog i Gomirja.

Neki su se pak odlučili za više nadmorske visine pa su zimovanje proveli na Dinari, a drugima je i zagrebačko Sljeme bilo „dovoljno“ visoko.  I mnoge druge destinacije bile su ovih dana pune izviđačkih marama poput Žumberka, Petrovog vrha kod Daruvara, Kalnika, Tounja, a neke izviđačke udruge sa svojim članovima zimovanje provode van granica Hrvatske u Sloveniji, Bosni, Poljskoj, Austriji i Slovačkoj.

U sklopu projekta „Osnažimo ih“, koji sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu, u domu Bijelnik kod Petrinje zimovanje su zajedno proveli izviđači iz tri grada - Petrinje, Siska i Velike Gorice.  Samo u prvoj smjeni, od 3. do 7. siječnja, u Bijelniku je boravilo 76 poletaraca (najmlađih izviđača) i programskih voditelja. Po prvi put je na zimovanju bilo 16 poletaraca iz Siska, no bila je ovo i prva višednevna izviđačka aktivnost i za mnoge od 17 Petrinjaca te 43 izviđača iz Velike Gorice. U drugoj smjeni, od 7. do 12. siječnja na istom mjestu na zimovanju su bila 32 izviđača iz ova tri grada. Iako ih snijeg nije iznenadio, poletarci su uživali u igrama, natjecanjima, kreativnim radionicama i zabavnim večernjim aktivnostima organiziranim za njih u prostoru i objektima kampa Riječ života. 

Bez velikog truda izviđačkih volontera – voditelja, ne bi bilo ni izviđačkih aktivnosti. Osim što paze na najmlađe izviđače, voditelji su zaduženi za osmišljavanje i provedbu programa, organizaciju putovanja, smještaja, prehrane kao i mnogo, mnogo drugih stvari.  

„Na zimovanju u Bijelniku zaista smo organizirali mnogo aktivnosti za klince. Radili smo kapice od vune, šivali torbice, učili pisanje šifriranih poruka, izrađivali origami, zajedno kuhali i radili kolače, pudinge, voćne salate.  Imali smo plesne radionice, pjevali karaoke, izvodili skečeve, gledali filmove, odmjeravali znanje kroz kvizove. Razvijali smo vještine kroz igre i natjecanja na otvorenom (otimanje marama, graničar, tronogo trčanje, prenošenje jaja u žlici), bili u potrazi za sastojcima za vještičju juhu te tražili moći super junaka. U šetnji šumom pronašli smo ostatke starog grada, vodopad i zapalili vatru na otvorenom – ispričao nam je Alen Konjević, voditelj zimovanja i predsjednik Turopoljske udruge skauta „TUR“ iz Velike Gorice.

Devetogodišnjoj djevojčici Marti iz Velike Gorice ovo je već drugo zimovanje s izviđačima, a bila je i na dva ljetna izviđačka kampiranja. 


„Na ovom sam zimovanju upoznala Tessu i Barbaru iz Siska, a super su mi bili svi poletarci iz Siska i Petrinje. Najviše su mi se svidjele šetnje i druženja, a posebno zanimljivo nam je bilo na radionici izrade kapica od vune, koja će mi ostati lijepa uspomena na ovo zimovanje“ – kazala je Marta.

„Bilo je puno bolje nego što sam očekivala. Najviše mi se svidjelo što je više nas dijelilo sobu. Posebno sam se povezala s troje-četvero prijatelja s kojima sam bila u sobi. Najviše mi se svidjela plesna radionica, ali svaki dan smo doživjeli nešto novo i drugačije. Sve mi je bilo jednako zanimljivo. U izviđače sam se upisala u jesen, kada su osnovani u Sisku, iako sam već odavno željela biti izviđač. Ovo zimovanje mi je potvrdilo da sam dobro izabrala. Jedva čekam sljedeće izviđačke aktivnosti. Veseli me ponovni susret s prijateljima“ – rekla je desetogodišnjakinja Tessa iz Siska.

Sa završetkom zimovanja, izviđači jedva čekaju početak novih višednevnih aktivnosti u proljeće. Tokom uskršnjih praznika očekuje ih „proljetovanje“. No, zasigurno kruna svake godišnje izviđačke aktivnosti je ljetno taborovanje – boravak u izviđačkom ljetnom kampu.  Tisuće izviđača tada ćete moći sresti od slavonskih ravnica  do obala naših rijeka i jadranskih otoka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje
OPREZ!

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje

Preko SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija