Novosti Sport Događanja

Mladi "Turovci" uživali na zimovanju u Bijelniku

21.01.2019. / Petar Brnada

Članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” kroz program „Osnažimo ih“ uspješno su odradili zimovanje u suradnji s članovima Izviđačkog odreda Kupa iz Petrinje te Izviđačkog odreda Tri rijeke – Sisak.

Naime, kroz dvije smjene na zimovanju je boravilo ukupno 105 skauta iz tri grada, a zajedničko zimsko kantonovanje održano je od 02.-07. siječnja za poletarce te od 07.-12. siječnja za izviđače koji su bili smješteni u prostorima kršćanskog kampa Riječ života u Bijelniku, oko 15 kilometara udaljenom od Petrinje.

U prvoj smjeni bilo je 45 Turovaca, među kojima devetero brđana koji su brinuli o prehrani, grijanju i provedbi programa dok se zbog obiteljskih planova tijekom zimskih praznika nekoliko izviđača "utopilo" u prvoj smjeni među poletarcima, tako da se u drugoj smjeni nalazilo 29 izviđača iz Velike Gorice.

 

-Dolazak djece i žamor njihovih glasova oživjeli su selo. Postali smo ozbiljna konkurencija glasnim janjčićima i magarcima koji su se također razveselili našem dolasku. I djeca su uživala u susretu sa životinjama. Svi su željeli dotaknuti ovcu, malog šarenog janjčića i podragati magarca. Nije to više svakidašnji prizor, a djecu je svakako povezao s prirodom i seoskim načinom života. Imali smo i podstanara Vinka, malog puha koji je odlučio zimski san prenoćiti u jednom od vrčeva u našoj kuhinji! … ili smo možda mi njemu bili podstanari?- kazali su iz Tura.

Iz Udruge su pritom kazali da su ostali posebno oduševljeni kuhinjom u Bijelniku za koju je najviše zaslužna gospođa Mirjana, a upravo su pomoć u kuhinji i priprema slastica bile neke od radionica koje su sudionicima ponuđene.

Uz njih su poletarci imali plesnu radionicu zumbe i grupnih plesova, radionicu pisanja šifriranih poruka, šivanja, izrade kapica od vune, slaganja majica i košulja, a vrijeme su provodili i na otvorenom kroz igre, natjecanja i potragu za skrivenim ili korisnim predmetima. Tako su tražili moći superjunaka i sastojke za kuhanje vještičje juhe.

-Vjerovali ili ne, naši su poletarci uspjeli pronaći čak i gljivu te tratinčicu usred zime, a sjetili su se i kako pronaći skakavca. Radili su zidne novine, osmislili su imena svojih grupa i pokliče, prošetali su okolišem i tako je brzo prošlo pet dana! A tada su došli izviđači- kazali su iz udruge.

Nakon gužve u kući u koju, kako kažu, čak nisu niti svi stali u prvoj smjeni, druga je smjena bila pravi odmor za dušu. Tako su se lako i ležerno rasporedili po kući, a izviđači podijeljeni u tri patrole uglavnom su obavljali svakodnevne životne poslove: donosili su drva za grijanje, složili ih u drvarnik kako bi ostala na suhom, odvozili su smeće, brinuli o čistoći kuće i sanitarnih prostorija, a uz mentorstvo kuharice Mirjane sami su spravljali obroke i brinuli o higijeni kuhinje.

-Najzanimljivijim izazovom pokazao se zadatak upoznavanja naselja Bijelnik i stanovnika u njemu. Izviđači, podijeljeni u manje grupe, razmilili su se selom te su razgovarali sa stanovnicima, uglavnom starijim osobama, koji su ih rado primili u svoju kuću, počastile sokom, keksima i kolačima te su im ispričale svoje životne priče i sjećanja na dane mladosti. Što su doznali patrole su predstavile na večernjem druženju. Posljednju večer svake smjene obilježio je ples i zabava u dvorani kršćanskog centra Riječ života- otkrili su „Turovci“ te dodali da se pastor Žarko Jelić pokazao odličnim domaćinom koji ih je lijepo ugostio.

Zahvalili su pritom i svim sudionicima zimovanja, posebice onima koji su im priskočili u pomoć te pomogli da se čitava avantura i ostvari.

Marti iz Velike Gorice ovo je već drugo zimovanje s izviđačima, a bila je i na dva ljetna izviđačka kampiranja.

-Na ovom sam zimovanju upoznala Tessu i Barbaru iz Siska, a super su mi bili svi poletarci iz Siska i Petrinje. Najviše su mi se svidjele šetnje i druženja, a posebno zanimljivo nam je bilo na radionici izrade kapica od vune, koja će mi ostati lijepa uspomena na ovo zimovanje- rekla je Marta.

Foto: Turopoljska udruga skauta

Podijeli