Novosti Sport Događanja

Znate li kako izraditi knjigu? Požurite s prijavama na radionicu

19.02.2019. / Petar Brnada

Jeste li se ikada zapitali kako nastaje knjiga? Ili tko su ljudi koji još uvijek ručno uvezuju knjige stvarajući tako prava mala umjetnička djela?

Ako jeste i ako želite saznati i naučiti kako sami stvarati i uvezivati knjige, pravo mjesto za vas je radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda koju priprema Gradska knjižnica Velika Gorica.

-Iako u suvremenom svijetu ručne tehnike uvezivanja zamjenjuju knjigoveški strojevi, stari knjigoveški zanat još je uvijek na cijeni ako u rukama želite držati sasvim poseban predmet- kazali su iz Knjižnice te poručili da je radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže namijenjena svima koji su zainteresirani za izražavanje kroz knjigovešku formu.

Nakon uvoda u povijest razvoja knjigoveških proizvoda, fokus će biti na praktičnom radu, na izradi knjiga i ukrasne ambalaže. Izrađivat će se proizvodi za svakodnevnu uporabu koristeći se svakodnevnim i/ili lako dostupnim materijalima i alatima.

Kroz povijest ručne izrade knjiga i ukrasne ambalaže vodit će vas grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i docentica s Katedre za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkog fakulteta u Zagrebu dr. Branka Lajić.

Ukupno će se održati osam radionica, i to svake srijede od 27. veljače do 17. travnja s terminom u 18 sati, kroz koje će polaznici naučiti izrađivati blokove, ukrasne kutije, fascikle, knjižni blok, tvrdi uvez knjige sa zaštitnom kutijom te ambalažu za nakit.

-Ručna izrada ovih proizvoda prvenstveno se bazira na besprijekornoj tehnici, svrsishodnoj formi i ukrasnoj opremi, te je jedan od osnovnih načina preventivne zaštite knjižne građe koju masovna, industrijska proizvodnja ne može pružiti- kažu iz Knjižnice.

Prijave za sudjelovanje u radionici ručne izrade knjigoveških proizvoda primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a s obzirom da je broj sudionika ograničen na deset, prvih deset prijavljenih moći će se priključiti radionici.

Prvi susret na rasporedu je u srijedu, 27. veljače, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, a sudjelovanje u radionicama kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Podijeli