Novosti Sport Događanja

Velik interes poljoprivrednika o mogućnostima bespovratnog financiranja

28.03.2019. / Romana Šimek

Poljoprivredna gospodarstva važan su čimbenik u proizvodnji hrane i zbog toga se različitim mjerama financijski pomaže poljoprivrednicima kako bi im se omogućilo učinkovito bavljenje poljoprivrednom djelatnošću. Stoga je Gradska razvojna agencija VE GO RA organizirala besplatnu radionicu za poljoprivrednike s ciljem predstavljanja mogućnosti bespovratnog financiranja, zajmova i kredita koji su dostupni poljoprivrednicima u 2019. godini. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Lokalne akcijske grupe Zrinska Gora – Turopolje, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG) i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) prezentirali su potpore na raspolaganju iz svojih resora i odgovarali na pitanja prisutnih. Interes za ovu temu premašio je očekivanja te dupkom napunio dvoranu agencije.

Jedna od osnovnih mjera potpore poljoprivrednicima su izravna plaćanja koja za cilj prvenstveno imaju povećanje dohotka poljoprivrednih gospodarstava. Uz izravna plaćanja moguće je ostvariti i potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja, kojima je cilj umanjiti ili zaustaviti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš.

Poljoprivredna gospodarstva ostvaruju izravnu potporu podnošenjem jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja (jedinstveni zahtjev) na kojem upisuju poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu, odnosno sve resurse za koje žele ostvariti neku vrstu potpore.

Iznos osnovnog plaćanja različit je za svakog poljoprivrednika u odnosu na njegovu djelatnost, no okvirno iznosi 1800 kn.

Izravna plaćanja

Jedinstveni zahtjev za izravne potpore obuhvaća osnovno plaćanje, zeleno plaćanje, preraspodjeljeno plaćanje, plaćanje za mlade poljoprivrednike, program za male te proizvodno vezane potpore - krave u proizvodnji mlijeka (1600kn), tov junadi (850kn), ovce i koze (120kn), krave dojilje (800kn), dodatna potpora na početni hektar, koji se pokriva osnovnim plaćanjem te je ujedno i potrebni minimum za uzgoj povrća (1259kn), za minimalno dva hektara poljoprivredne površine kod sadnje voća putem proizvodno vezanih potpora možete dobiti (1330kn), dodatno plaćanje ostvaruje i uzgoj šećerne repe, krmne proteinske kulture, vrlo česte kod naših proizvođača, poput soje za stočnu hranu - dva uvjetna grla po hektaru, djeteline, lucerne (1440kn).

Preraspodjeljeno plaćanje daje se za prvih 20 hektara, mladi (poljoprivrednici do 40 godina starosti) mogu dobiti dodatno plaćanje od 25% iznosa osnovnog plaćanja, koji nisu nositelji OPG-a više od pet godina, za potrebe izravnog plaćanja, dok su za mjere ruralnog razvoja nešto drugačiji uvjeti.

IAKS mjere ruralnog razvoja

Pored izravnih plaćanja, poljoprivrednik može za iste površine - uz zadovoljenje propisanih uvjeta - ostvariti plaćanja iz Programa ruralnog razvoja. Zahtjev za potporu za ove mjere podnosi se putem jedinstvenog zahtjeva kojeg poljoprivrednici popunjavaju svake godine putem AGRONETA.

Najprimjenjenija IAKS mjera u Posavini je pilot mjera za zaštitu kosca, zatim očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, očuvanje ugroženih izvornih pasmina kao što su Hrvatski posavac, Hrvatski hladnokrvnjak te Turopoljska svinja te od ove godine u sklopu IAKS mjera Banijska šara svinja; no tu spadaju još i mjera za obradu tla i sjetvu na terenu s nagibom za oranične jednogodišnje kulture, zatravnjivanje trajnih nasada, pilot mjera za zaštitu leptira, uspostava poljskih traka, održavanje ekstenzivnih voćnjaka, ekstenzivnih maslinika ili travnih traka.

Prilikom ostvarivanja prava na IAKS mjere, potrebno je pet godina ostati u sustavu te zadržati (minimalno) početnu postojeću proizvodnju od prve godine kad ste podnijeli prijavu te pohađati propisane edukacije.

-Ako želite ući u te mjere, dobro se informirajte o tome koje su vaše zadaće i zaduženja kako biste ispoštovali mjere te ostvarili dodatne poticaje- poručuju iz VEGORE.

Ekološki uzgoj

Cilj ove potpore je potaknuti nove poljoprivrednike da se uključe u ovaj sustav proizvodnje, odnosno one koji već jesu da nastave s aktivnostima. Prihvaćanjem propisanih praksi i metoda uzgoja, koje nadilaze obvezne zakonske zahtjeve, poljoprivredniku se plaćaju povećani troškovi ili izgubljeni prihod u usporedbi s uobičajenom poljoprivrednom proizvodnjom. Jednom kad poljoprivrednik zatraži ovu vrstu potpore mora je provoditi u idućih 5 godina.

Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima

U pojedinim dijelovima Hrvatske, zbog nepovoljne klime ili karakteristika tla te ostalih čimbenika, poljoprivrednici moraju uložiti puno veći napor u svojoj proizvodnji, a rezultat su često ispodprosječni prihodi. Iz tog razloga, za poljoprivrednike koji proizvode u takvim uvjetima uvedene su potpore plaćanja u gorsko planinskim područjima, plaćanja u područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima, plaćanja u područjima s posebnim ograničenjima. Potporu mogu ostvariti aktivni poljoprivrednici koji koriste zemljište upisano u ARKOD koje se nalazi na nekoj od jedinica lokalne samouprave koja je označena kao područje s ograničenjima.

Zahtjev za potporu za sve navedene IAKS mjere podnosi se jednom godišnje na Jedinstvenom zahtjevu putem AGRONET-a.

 

foto: ilustracija

Podijeli