Novosti Sport Događanja

Mališani DV Velika Gorica kroz Eko-dan učili o biološkoj raznolikosti Turopolja

12.04.2019. / Romana Šimek

Nakon sivila koje nas prati već duži niz dana, polaznici Dječjeg Vrtića Velika Gorica zazelenili su nam misli i podsjetili nas na važnost očuvanja prirode i svih njenih dobrota koje krije.

Projektni ‘Eko dan DV Velika Gorica’ pod motom Veliki lov na biljke - očuvajmo ekološku raznolikost našeg Turopolja provodi se već drugu godinu za redom, u sklopu programa Međunarodne Eko-škole, a osmišljen je kao dan kada će djeca zajedno sa svojim roditeljima, odgajateljicama i raznim gostima predavačima kroz igru, edukacijska predavanja, ali i puno praktičnog rada naučiti što se krije u ekosustavu Turopolja, koje nas to biljke okružuju te što sve od njih možemo napraviti.

-Naš vrtić prošle je godine stekao status Međunarodne Eko-škole i u programu svake Eko-škole je predviđeno organiziranje Eko-dana jednom godišnje- rekla nam je Vedrana Debijađi, pedagoginja vrtića VG.

Cilj provođenja Eko-dana je razvijanje ekološke osjetljivosti kroz razne aktivnosti, u kojima se potiče svijest o važnosti očuvanja biološke raznolikosti Turopolja.

-Ove godine smo se uključili u projekt Veliki lov na biljke kroz koji se djeca i odrasli u dječjem vrtiću mogu educirati o važnosti biološke raznolikosti- govori Debijađi.

Projektni Eko-dan osmišljen je tako da su aktivnosti kroz cijeli dan, ujutro radionice u skupinama, gdje su pozvani gosti predavači s kojima su klinci puno toga naučili. Farmaceuti su tako s djecom od biljnih preparata izrađivali razne kreme, kremu protiv uboda insekata te kremu nakon uboda, a sve od biljaka koje su nam u okruženju. Pčelari su djecu podsjetili na važnost pčela u ekosustavu.

-Mogli su vidjeti i upoznati se s dimilicom, pčelarskim odijelom, voskom, saćem. Kušali su med. Gošća je bila i jedna majka, profesorica biologije, koja je klincima donijela lupu i mikroskop, kroz kojeg su promatrala biljke i njihovu građu- dodaje Debijađi.

-Malo nas je vrijeme omelo, no oplemenili smo naš vrt novim cvijećem, povrćem, začinskim biljem, jer otkada smo Međunarodna Eko-škola, imamo svoj vrt gdje uzgajamo razne vrste, kako bi djeca bila u neposrednom dodiru s prirodom te upoznati se s procesom sadnje i uzgoja biljaka, od svoje najranije dobi- pojašnjava Debijađi.

Farmaceuti su se na radionicu vratili i popodne i druge grupe upoznali s postupkom izrade sirupa protiv kašlja od borovih iglica. Organiziran je i Eko-kviz te pokretna igra Lov na biljke. Eko kviz osmišljen je na način da djeca postavljaju pitanja roditeljima, a oni onda trebaju pokazati svoje znanje o biološkoj raznolikosti Turopolja. Sadile su se razne biljke, zajedno s roditeljima izrađivali su herbarije, mirisne vrećice od eteričnog ulja te uz pomoć roditelja sadnja novog povrća u njihovom vrtu.

Svi su zajedno zasukali rukave i prionuli na posao. Ovi klinci su već od sada doista ekološki osviješteni, a kroz ovakve aktivnosti će zasigurno izrasti u prave čuvare prirode.

Podijeli