Novosti Sport Događanja

BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom

16.04.2019. / Petar Brnada

Dvadeseteročlana bosansko-hercegovačka delegacija sastavljena od predstavnika jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća, resornih kantonalnih ministarstava, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i drugih, danas je posjetila Veliku Goricu s ciljem razmjene iskustava, primjene dobre prakse susjeda i unapređenja zbrinjavanja posebnih kategorija otpada u BiH.

Naime, njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ) - develoPPP.de, komunalno poduzeće ALBA Zenica d.o.o. i REZ Agencija zajednički realiziraju projekt „Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva kantona u Bosni i Hercegovini“ čiji je cilj unapređenje odvojenog sakupljanja i odlaganja posebnih kategorija otpada u dva pilot kantona BiH.

Riječ je o projektu u koji je direktno uključeno pet jedinica lokalne samouprave i njihova komunalna poduzeća sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, to jest o pet gradova među kojima su Travnik, Zenica, Busovača, Tešanj i Žepče.

Bosansko-hercegovačka delegacija zapravo je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a u Goricu su stigli nakon što su boravili u Prelogu u Međimurju gdje su se također educirali o njihovom vrlo učinkovitom sustavu gospodarenja otpadom. Kako su kazali susjedi, dobili su dobru preporuku za naš grad po pitanju gospodarenja otpadom te im je iznimno drago što su uspjeli doći.

U ime Grada pozdravio ih je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar koji im je uručio i prigodne turopoljske poklone.

-Grad Velika Gorica unazad desetak godina doživio je jedan snažan razvoj potaknut Europskom unijom i svime onime za čime i vi u Bosni i Hercegovini težite, a vjerojatno ste već i na primjeru pretpristupnih fondova osjetili benefite i olakotne okolnosti, pogotovo kada govorimo o području zbog kojega danas vi i jeste ovdje, a to je ekologija- rekao je Ačkar te gostima iz BiH uručio turopoljsku podgutnicu- ponos i simbol Turopolja i sliku najstarije zgrade u gradu- Muzeja.

Gosti su, kako su istaknuli, simbolično donijeli sliku koja nije vezana za određeni grad jer su u naš grad stigli predstavnici pet njihovih gradova, a uz to su pripremili i košaru sa tipičnim bosansko-hercegovačkim proizvodima kako bi domaćine podsjetili odakle dolaze.

Nakon uvodnog protokola, gostima iz BiH prikazana je prezentacija s aspekta grada Velike Gorice o gospodarenju otpadom na području grada koju je održao dipl. ing. biologije Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Ružić je goste upoznao sa postupkom uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom koji je zapravo zasnovan na Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Planu gospodarenja otpadom RH koji je donesen 2017. godine. Prikazao im je Ružić tom prilikom velikogoričko odlagalište otpada koje se nalazi u Mraclinskoj Dubravi i objasnio na koji način funkcionira, a dotaknuo se i njegove sanacije kao i kapaciteta kako bi gosti dobili što više informacija s obzirom da se hvataju u koštac sa zahtjevnim poslom uspostavljanja učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

Nakon Ružića, susjedima se kroz kratku prezentaciju obratio i direktor VGČistoće koji ih je upoznao sa radom spomenutog gradskog poduzeća, kao i s ljudstvom te voznim parkom i strojevima koji se svakodnevno bave smećem. Spomenuo je Rak i nove posude, to jest kante za odvojeno skupljanje otpada koje će se uskoro naći na svakom kućnom pragu.

-Došli su vidjeti naše odlagalište u Mraclinskoj Dubravi te naše reciklažno dvorište koje je sagrađeno 2015. godine i jedno je od modernijih. Oni su trenutno u fazi prilagodbe i u biti u puštanju u sustav novog sustava gospodarenja otpadom pa su došli usvojiti dobre prakse iz Republike Hrvatske, a nama je izuzetno drago što su odabrali upravo naš grad. Gorica prednjači po pitanju infrastrukture, ja opet naglašavam da je tu naše odlagalište koje brojne delegacije dolaze posjetiti i gledati na koji način smo mi sanirali neuređeno odlagalište otpada. Taj proces je trajao od 2003. godine do 2008. godine, i on se kontinuirano dalje nastavlja- naglasio je Rak.

Po završetku prezentacije gosti su imali brojna pitanja za predstavnike Velike Gorice, prvenstveno što se tiče saniranja odlagališta s obzirom da u BiH postoji mnogo divljih deponija, ali i cijene saniranja i cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom kao i ukupne godišnje količine otpada koju Velika Gorica kao grad zbrinjava.

Tešanj kao primjer

Nakon što su za okruglim stolom predstavnici Grada istaknuli da se i na našem području vodi velika borba sa divljim odlagalištima otpada, susjedi su pokazali da i mi od njih možemo ponešto naučiti.

Naime, predstavnici Općine Tešanj tom su prilikom istaknuli da su uspjeli iskorijeniti problem divljih deponija, i to prvenstveno zahvaljujući edukaciji mladih ljudi u koju su puno ulagali. Kako su dodali, tu je veliku ulogu igrala i suradnja sa osnovnim i srednjim školama kao i poljoprivrednicima čime se razina svijesti cjelokupnog društva o očuvanju okoliša itekako podigla.

U 12 sati delegacija se uputila u obilazak odlagališta i reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi kako bi se uvjerila kako sve ono što im je prezentirano izgleda u praksi, a nakon toga su posjetili i tvrtku Kova d.o.o. koja se bavi izradom metalnih kontejnera za sakupljanje otpada koji opremaju naša reciklažna dvorišta.

Galerija slika

BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom BiH delegacija posjetila Goricu, učili iz našeg sustava gospodarenja otpadom

Podijeli