Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija završila istragu

Petero kriminalaca u Zadru otelo starijeg muškarca: Opijali ga i prijetili mu da im prepiše stan

PU zadarska (Foto: MUP)
PU zadarska (Foto: MUP) Foto: MUP
U Policijskoj upravi zadarskoj završeno je kriminalističko istraživanje nad pet osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog prijevare, iznude i otmice više osoba iz zadarskog područja.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad pet osoba, i to: 28-godišnjakom i 41-godišnjakom te 32-godišnjakinjom, koji su pritvoreni uz kaznene prijave za prijevaru, iznudu i otmicu, dok je protiv 29-godišnjaka i 33-godišnjaka podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Policija je potvrdila sumnju da je petorka krajem ožujka prošle godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu upoznala 72-godišnjaka te ga na prijevaru navela da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7. Potom su isto napravili i 5. travnja prošle godine sklapajući dvogodišnji pretplatnički ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.

Na prijevaru su naveli 72-godišnjaka i s njim u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta u okolici Zadra, površine 576 m2 za novčani iznos od 35 tisuća kuna. Taj novčani iznos višestruko je manji od tržišne vrijednosti, a 72-godišnjaku nisu isplatili niti navedenih 35 tisuća kuna. Kasnije je to isto zemljište 41-godišnjak za 10.000 eura prodao kupcu iz Zagreba.

72-godišnjaka su 6. rujna prošle godine nagovorili da sjedne u njihov automobil te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Ilustracija RAZOTKRIVENA MREŽA PREVARANATA Uz pomoć ''vidovnjaka'' majci ukrala 142 milijuna dolara: ''Kći će vam uskoro umrijeti, a slike su proklete''

U kući u vlasništvu 41-godišnjaka su ga zatočili, opijali, onemogućili mu javljanje članovima obitelji te ga sljedeći dan doveli u nepoznati javnobilježnički ured, gdje su ga prijevarom naveli da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan.

72-godišnjak je to odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici. Tamo su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40.000 eura. Radi se o višestruko nižem iznosu od tržišne cijene, no ni njega nisu dali 72-godišnjaku.

72-godišnjaka su potom u Karlovcu posjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Navedeni stan 41-godišnjak je već sljedeći dan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku, koji se na njega i uknjižio te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60.000 eura.

Također, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja sumnjiče se da su 4. travnja prošle godine u Zadru u Ulici Stjepana Radića u Gradskoj knjižnici, prišli 64-godišnjaku, kojeg su na isti način prevarili i odveli u poslovnicu teleoperatera, gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxy J7 i J5. Oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

U obrađenim kaznenim djelima osumnjičena petorka stekla je nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna. Rezultate istrage predstavili su voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i Romano Landeka, voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene