Novosti Sport Događanja

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća u Bukureštu, donesena Dječja deklaracija

07.05.2019. / Romana Šimek

Od 4. do 7. svibnja u Bukureštu održava se Konferencija EU Children’s Summit “Europe we want”. Za vrijeme rumunjskog predsjedanja Europskim vijećem tijekom prvih šest  mjeseci 2019. godine, resorna ministarstva u Rumunjskoj zajedno s drugim organizacijama civilnog društva i djecom te UNICEF-ovim uredima, imaju za cilj promicati prava djece, osobito dječju participaciju, kao ključni prioritet rumunjskog predsjedanja.

Tijekom rumunjskog predsjedanja bit će izrađena “Bucharest EU Children’s Declaration” koja će biti predstavljena liderima EU-a na konferenciji u Sibiu u Rumunjskoj i potom prevedena u konkretne preporuke Vijeća. Na Konferenciji sudjeluje oko 80-ero djece i 70-ero odraslih iz cijele Europske unije.

Dječja deklaracija poziv je na akciju kako bi države članice uspostavile formalne mehanizme koji promiču dječju participaciju u procesima donošenja, a temeljem odluka prema Preporuci Komisije o ulaganju u djecu, Povelji Europske unije o temeljnim pravima i sukladno Konvenciji o pravima djeteta.

Na poziv Ureda UNICEF-a, Hrvatsku predstavljalju predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice Mara Miličević iz OŠ Velika Mlaka, njen zamjenik Matija Dražetić iz OŠ Vukovina i savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade dr.sc. Arijana Mataga Tintor. Sudjeluju u aktivnostima bogatog četverodnevnog programa u kojima raspravljaju o načinima i mogućnostima dječje participacije na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Djeca sudionici Konferencije su se u ponedjeljak susrela s premijerkom Rumunjske Vioricom Dancilom.

Na susretu je Mara, kao predstavnica države koja će od 1.1.2020. predsjedati Vijećem EU, održala govor u kojem je izrazila želju da se nastavi proces koji je započeo u Rumunjskoj. S predstavnicima Rumunjske i Finske, Mara je uručila premijerki Dječju deklaraciju. Matija i Mara aktivno sudjeluju u raspravama s 60-ero djece iz 16 europskih zemalja.

Obzirom da će Hrvatska iduće godine predsjedati Europskim vijećem, Mara i Matija će se obratiti sudionicima na zatvaranju Konferencije s porukama djece i idejom kako da čelnici Europske unije sudjelovanje djece učine svojim prioritetom i ostvare ga u praksi.

foto: Grad Velika Gorica

Podijeli