Održana sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice

Redovitu izvještajnu sjednicu Skupštine održala je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije. U prošloj godini vatrogasci su imali 1966 intervencija, na prostoru Zagrebačke županije i izvan njega, sudjelovali su u dislokacijama na priobalju, dobili su nova vozila i neophodnu opremu... Educirali su se i osposobljavali, radili su na implementaciji sustava UVI (upravljanje vatrogasnim intervencijama), sudjelovali na natjecanjima, motivirali su za vatrogastvo djecu i mlade...

„Zadovoljni smo realiziranim programom, uspjesima i rezultatima. Sve članice naše Zajednice, kao i DVD-i koji rade samostalno maksimalno su dali svoje mogućnosti i opravdali sredstva koja dobivaju. Sve naše aktivnosti bile su usklađene sa Županijom, koja maksimalno podržava sve programe vatrogasnoga sustava“, rekao je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije.

Na najviše intervencija lani su bili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grada (339) i DVD-a Sveta Nedelja (66).

„Imali smo nešto mirniju godinu, ali zato smo već ove imali dosta intervencija, posebno zadnjih dana zbog nevremena“, prokomentirao je Josip Novosel, zapovjednik VZ Zagrebačke županije, rekavši da je zadaća Zajednice osmišljavati projekte za poboljšanje sustava vatrogastva i sigurnosti građana.

„Moramo znati odgovoriti ne sve nove izazove koji su pred nama“, rekao je Novosel, podsjetivši da je u županiji oko 18.000 vatrogasaca, od čega 6000 operativnih. Posebna je zadaća, rekao je, privući mlade u vatrogasna društva.

Sjednici je prisustvovao i župan Stjepan Kožić zahvalivši vatrogascima što su 'uvijek prvi, spremni i organizirani'.

„Da bi ukupni pogon funkcionirao potrebna su i financijska sredstva. Županija u tome značajno pomaže. Ove godine u proračunu smo za Vatrogasnu zajednicu osigurali oko 4 milijuna kuna i još dodatnih milijun kuna kroz druge proračunske stavke. To govori koliko računamo na vatrogasce“, rekao je župan, posebno zahvalivši na edukaciji mladih.

Domaćin sjednice bilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Drenova, najmlađe vatrogasno društvo u županiji, a članove Skupštine pozdravili su i gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline Hrvoje Košćec te, ispred Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.